jak nauczyć się mówić?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Bardzo prosze o rady jak przełamac lęk przed mówieniem po niemiecku? Znam niemiecki bardzo biernie i na poziomie średnim tzn. rozumiem większość z wypowiedzi w niemieckiej tv na tematy ogólne, wiadomości sa już np za trudne. Niestety jak mam mówić nawet na proste tematy np. o sobie nie wychodzi... Jakieś pomysły co z tym zrobić?
No, nie przesadzaj z tym poziomem. Eigenlob stinkt!
Najlepszym sposobem jest niemiecki chłopak.
A, jeśli nie, to:
http://www.dw.de/dw/0,,2740,00.html
Znaczy w kórą stronę przesadziłam wg Ciebie? ;-) Co do chłopaka to już za późno... mąż by się obraził! ;-)
Przyjrzę się temu kursowi, choć na pierwszy rzut oka nie widze jak miałby mi on pomóc w płynnym wypowiadaniu się. No cóż, może to moja krótkowzroczność. :)

PS. kto się chwali, ten się gani... Fajne, nie znałam, choć bardziej mi się podoba tłumaczenie "chwała z własnych ust śmierdzi". Co do meritum, to raczej większość ludzi którzy mnie poznają zarzuca mi zbytnią nieśmiałość i brak wiary w siebie, a nie samochwalstwo. :-)
edytowany przez aneczkaj: 20 lut 2012
Nie rzucaj okiem, lecz powtarzaj za nimi powoli czytane wiadomości. I to na głos, a nie po cichutku pod kołdrą. Pytałaś poważnie - poważnie odpowiedziałam, a ty sobie robisz jajca z "pierwszym rzutem oka".
Co do przesadzenia z poziomem - rzuć okiem na twoje inne wpisy, jako "poprawiacz", to może ci się przejaśni? Und ab jetzt geht es bei mir mit dir - nur auf Deutsch.
Cytat: irkamozna
Nie rzucaj okiem, lecz powtarzaj za nimi powoli czytane wiadomości. I to na głos, a nie po cichutku pod kołdrą. (...) Und ab jetzt geht es bei mir mit dir - nur auf Deutsch.

Danke. Das ist ein guter Tip.
Aby nauczyć się mówić, trzeba po prostu mówić. Samo powtarzanie na głos odczytywanych przez kogoś zdań może się okazać niezbyt dobrym sposobem, szczególnie wtedy jeśli trzeba będzie porozmawiać z Niemcami. Najlepsze są konwersacje. I takie konwersacje przez Skype chcę zaproponować:) Uczę w ten sposób już od kilku lat, a moją motywacją są zadowoleni uczniowie. Pierwsza lekcja gratis. Zapraszam.
[email]
Pozdrawiam,
Maria
Mańcia, a umiesz po niemiecku?
Cytat: maria987
I takie konwersacje przez Skype chcę zaproponować:) Uczę w ten sposób już od kilku lat, a moją motywacją są zadowoleni uczniowie. Pierwsza lekcja gratis.

Schluckst Du?
Temat przeniesiony do archwium.