Nauka po przerwie - a ZD za rok.

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,

Mam pewny problem - i chciałbym go rozwiązać tak, by wyszło jak najlepiej dla mnie i dla mojej znajomości języka niemieckiego. :) Otóż niemieckiego uczyłem się dość intensywnie w latach 2006-8 i było całkiem nieźle. Maturę międzynarodową z niemieckim od podstaw zdałem na 6/7. Pewnie bym mógł zdawać ZD wtedy bez problemów. :)

Ale od 2008 niemiecki trochę, a nawet bardzo został zapomniany, wrócił w 2011 w formie lektoratu na uczelni - ale już dość zaawansowany i słownictwo bardziej praktyczne - podczas gdy mi brakuje podstaw gramatycznych (które zapomniałem).

W przyszłym roku, w październiku tego roku chciałbym zdać ZD i w tym celu zamówiłem "Mit Erfolg zum Zertifikat Deutsch. Kurs przygotowujący do egzaminu ZD z programem SuperMemo UX" - kwestią tylko jest, czy z marszu mogę się przygotowywać z tego źródła, czy jakimś sposobem konieczne jest przypomnienie sobie gramatyki? Czy po prostu samo wyjdzie w praniu?

Nie jest tak, że nic nie pamiętam, tj. dużo kojarzę, słownictwa, szyku zdania itp., ale zdecydowanie gramatyka wymagałaby gruntownego powtórzenia. Czy powinienem wrócić do samych podstaw i kupić jakieś podstawy gramatyczne i w ogóle językowe, czy też mogę się tego spokojnie nauczyć z tej pozycji do ZD?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

EDIT: W temacie jest 'ZD za rok', a w zasadzie powinno być 'za pół roku'. :)
edytowany przez Lacroz: 09 mar 2012
https://niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/218802#post1381549
Poczytaj tutaj.
Szkoda pieniędzy na książki. Szkoda czasu na zbieranie opinii. Tutaj same "poziomy komunikatywne". Powypisują ci tylko bzdur.
Ruszaj z marszu. Wykorzystaj naszą zakładkę "Nauka". Oraz forum. Ale - aktywnie.
Ale, jeśli się od razu za wszystko obrażasz, jak 99,99% tutejszych jednodniówek, to lepiej się ożeń i rób dzieci.
Dzięki za odpowiedź. Wszystko rozumiem, tylko co z tym ruszeniem 'z marszu', tj. ja bardzo chętnie się poświęcę nauce języka, cel - zdanie ZD w październiku już jest - tylko do tego chyba powinienem mieć jakiś plan, zadania, ćwiczenia? Które, zdaje się, taka książka przygotowawcza do ZD by mi zapewniła. Bo tak sam z siebie to... od czego zacząć? :)
Napisałam. Zacznij od zakładki u nas "nauka". Nie widzi?
I lutuj po kolei.-
Przeczytał linka?. Tam są praktyczne porady.
Ale, tylko dla takich, co naprawdę chcą z marszu.
Ja widzę, że zagadujesz i nie jesteś wcale przekonany o tej nauce i twoim ZD.
Schreibe ab sofort alles auf Deutsch. Z marszu!
Ich bin sicher uber mein Studium und ZD, aber nicht uber die mogliche Wege. :) Aber vielen dank fur seine Hilfe.

Naturlich ich werde fur andere Meinungen warten!

Viele Grusse.
...die möglichen Wege...
Vielen Dank für DEINE Hilfe. (seine = jegowa pomoc)

Naturlich ich werde fur andere Meinungen warten! Składnia (patrz "Nauka")
Natürlich werde ich auf....

Es gibt unfassbar viele möglichen Wege. Mannigfaltig. Welchen Weg nimmst du - es bleibt dir überlassen.
Und warte nicht auf die anderen. Sie sind noch bei "Alamakota". (es gibt einige Ausnahmen)
Temat przeniesiony do archwium.