slownik

Temat przeniesiony do archwium.
mam problem. chcialabym sobie kupic jakis dobry duzy slownik polsko-niemiecki i niemiecko - polski, ale wybor jest dosyc spory i nie wiem na co sie zdecydowac. czekam na wasze rady :)
polecam wszelkiego rodzaju słowniki PONS\'a. Są przejrzyste, nowoczesne, zawierają adnotacje na tematy polityczne, kulturalne, geograficzne itp. Ja korzystam ze słownika szkolnego PONS\'a już czwarty rok ijestem b. zadowolona
Langenscheidts Taschen-woerterbuch ten polecam jest lepszy
Jak korzystam właśnie Langenscheidta\'a na CD. Na stronie producenta możesz sobie wiecej o nim poczytać:
http://www2.ydp.com.pl/ydp/index.jsp?category=1014
Uważam, że jest bardzo dobry, a nagrania wszystkich słówek świadczą - moim zdaniem - o wyższości słowników elekronicznych nad tradycyjnymi, dlatego polecam kupić słownik na CD.
Jeśli natomiast chodzi o Ponsa, to korzystam też często z niego dodatkowo, ale na stronie www.pons.de . Jest tam udostępniony za darmo.
Pozdr.
Zgadzam się z wypowiedzią na temat \"langenscheidt\'a\" studiuję niemiecki i nasi wykładowcy moowią o tym wydawnictwie w samch superlatywach zresztą sama takiego używam i jak dotąd nie mogę powiedzieć nic złego..
Jest bardzo \"przystepny\" szczególnie jeśli chodzi o słowniki dwujezyczne...
Polecam jedynie słownik niemieckojęzyczny DUDEN\'a , studiuje germanistykę, a w Langenscheidt znajduje się wiele błędów, szczególnie jesli chodzi o niemiecko - polski, polsko - niemiecki. PONS\'a tez polecam aczkolwiek wykładowcy wypowiadaja sie o nim bardzo negatywnie.
A jaki słownik niewielki formatem (czyli kieszonkowy) ale bogaty w poprawną treść możecie polecić???
Potwierdzam ! Dziwne, że tak znane wydawnictwo jak Langenscheidt, pozwala sobie na znaczące błędy.
Dobry słownik to taki, który zawiera przy każdym haśle:

1.mianownik liczby pojedynczej (to oczywiste)
2.dopełniacz liczby pojedynczej (konieczny do określenia typu deklinacji)
3.mianownik liczby mnogiej (jak wyżej)
4.transkrypcję fonetyczną wymowy
5.przykłady użycia we frazach

Taki jest właśnie mały, tani ( ja płaciłem 17,50 zł) "Kieszonkowy słownik niemiecko-polski polsko-niemiecki" Krzysztofa Tkaczyka , wydawnictwo "Wilga". Dodatkowo na końcu zawiera skróconą gramatykę. Przeglądałem dziesiątki innych słowników i były znacznie gorsze.
>słownik niemiecko-polski polsko-niemiecki" Krzysztofa Tkaczyka ,

Czy słowniki tego autora są godne polecenia? Zastanawiam się nad zakupem, ale nie wiem co zrobić...
Nie wiem czy słowniki tego autora, ale sam autor na pewno jest godny polecenia...

Wykłady Dr. Tkaczyka to przyjemność.
Jeżeli na pisaniu słowników zna się w jednej setnej tak dobrze jak na literaturze niemieckiej... Słownik wart każdych pieniędzy! :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Zertifikat Deutsch

»

Życie, praca, nauka