szybka nauka

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc.Mam prosbe.Mieszkam w Niemczech 2 lata i chce przez 1,5 roku,do dwoch lat nauczyc sie perfekcyjnie mowic i pisac.Chodzilam na kursy do VHS,ale musialam przerwac ze wzgledu na dziecko.Chce za jakis czas isc do szkoly,poniewaz przyjezdzajac tutaj przerwalam w Polsce studia i nie mam zadnego wyzszego wyksztalcenia.Jak moge sie szybko nauczyc jezyka??Nie mam kontaktu z ludzmi,nie mam za bardzo z kim rozmawiac.Mam czytac gazety??Ksiazki dla dzieci??Pomozcie,prosze:)
Nie chce Cie zniechecac, ale uczac sie intensywnie w 1,5 roku nie nauczysz sie perfekcyjnie mowic i pisac.
To drugotwaly proces(kilku,kilkunasto czasem kilkudzieciecioletni), a nie hopla i umiem niemiecki...

Jest wiele roznych metod. Na szybka nauke(polecam na moim doswiadczeniu) kursy jezykowe+wylacznie kontakty z niemcami+czytanie i jeszcze raz czytanie ksiazek...
Jak mowisz, nie masz kontaktow z innymi ludzmi za bardzo, to wroc z powrotem na kurs jezykowy by cwiczyc swoj niemiecki. W wolnym czasie czytaj ksiazek ile wzlezie(zaczynaj od tych latwych dla dzieci), wyposaz sie w Polsce w repetytorium j. niemieckiego, (podreczniki do nauki bedziesz miala na kursie) porzadny, ale dosc maly slownik pol-niem niem-pol(zawsze mozesz go miec przy sobie)- ja polecam http://www.langenscheidt.pl/sklep.php?kat=slow&do=show_item&id=472&podkat=3 albo jakis z ponsa... Oraz Duden by sie przydal(nie wiem jaki jest teraz Twoj poziom niemieckiego)
Kup sobie male radyjko, bys mogla zawsze je miec przy sobie i zwiekszac kontakt z jezykiem. Szukaj stacji, gdzie jest mniej muzyki(glownie po angielsku), a wiecej audycji(po niemiecku;-))
...
Telewizja.. hm, ja nie lubie jej za bardzo, wiec stawiam na radio i ksiazki. Jak juz to lepiej ogladac filmy po niemiecku z napisami u dolu ekranu(na kazdym wydaniu DVD sa napisy dla nieslyszacych)
A potem jak najszybciej postaraj sie dokonczyc studia... Nie wiem jaki zaczelas w Polsce kierunek, ale wiem, ze na wielu technicznych uczelniach niemieckich i niektorych uniwerstytetach wystarcza posiadanie ZMP by studiowac. Mysle ze przy intensywnej nauce, zwazajac ze jestes juz w Niemczech troche moglabys tego dokonac http://www.goethe.de/ins/de/prf/zmp/deindex.htm
Nic tylko google.de i powyszukiwac sobie potrzebnych informacji...
Super,dziekuje Ci bardzo za pomoc.Nie mowie,ze musze super perfekcyjnie opanowac w ciagu tego czasu,ale chociaz tak,zebym mogla zaczac szkole.Nie mowie tutaj o studiach,bo przy pracy mojego meza nie damy sobie rady.Licze raczej na Ausbildung(nie wiem dokladnie w jakim kierunku).Moj niemiecki-rozumiem,tylko gadac nie umiem.Co nieco powiem,ale sie strasznie wstydze,ze palne cos glupiego i wole milczec.Telewizje ogladam tak troche.1 serial i 1 film dziennie,tzn nie zawsze.Zaczelam robic testy,kupilam wlasnie dzisiaj radio,mam ksiazke z kasetami do nauki dla sredniozaawansowanych.Dla mojego poziomu jest ok.Dobra,nie zanudzam.Jeszcze raz dziekuje :).Aaaa i jeszcze kupilam sobie gazete ;)
Aaa,slownik naturalnie mam(nawet 2) i ksiazki Themen neu 1 i 2.
Jak mieszkasz w Niemczech, to się szybko nauczysz.
Mówisz się tylko otworzyć na ludzi i nie zamykać się tylko w grupie miejscowych Polaków.
Moja znajoma nauczyła się prawie w 14 miesięcy Niemca, tak że mówi prawie jak Niemka, teraz mówi jak Niemka. I pamiętaj
Die Hoffnung stirbt zuletzt :)
Jeśli zaLEŻY CI NA SZYBKIEJ NAUCE JĘZYKA TO MAM DOBRĄ METODE NA NAUCZENIE SIĘ BARDZO WIELU SŁÓWEK W BARDZO KRÓTKIM CZASIE. jEŻELI MIESZKASZ W NIEMCZECH ZAKUP NA ALLEGRO MOŻE BYĆ DLA CIEBIE PROBLEMEM ALE ZAKUP TAM URZĄDZENIE DO SYNCHRONIZACJI PÓŁKUL MÓZGOWYCH "alfa synchro theta 5". kosztuje koło 30 zł ale musisz mieć do niego słuchawki stereofniczne. Dźwieki jakie są zawarte na tych pytach synchronizuja prace twojej przawej i lewej półkuli dlatego nauka idzie ci rewelacyjnie szybko. Istnieje system sita który kosztuje kilkaset zł. i on wykorzystuje te samą technike. z nim możesz nauczyc si ok. 8000 słó w dwa tygodnie czy troche dłużej. Dlatego polecam a jako uzupełnienie polecam program e-mestro. Żakupisz go na stronie www.emaestro.pl koszt 9,99zł. polecam mieszkam w polsce a nauka i tak idzie mi zaskakujaco szybko. pozdrawiam i powodzenia
themen neu nie sa zlymi ksiazkami:) mozesz sie z nich naprawde wiele nauczyc...
uczenie w domu wymaga wiele samozaparcia... czlowiek szybko sie zniecheca(nie umiesz przetestowac swoich postepow, jak masz pytania, to nie ma kto na nie odpowiedziec)... A jak chodzisz na kurs, to jestes zmuszona sie uczyc.
Jesli masz mozliwosc, to wroc na niego z powrotem...
...
nie obawiaj sie, ze palniesz cos glupiego- czlowiek uczy sie na bledach... Spojrz ile dookola Ciebie ludzi z roznych krajow, ktorzy mowia bardzo lamanym niemieckim a jednak sie nie wstydza tego. Nikt Ci nie bedzie mial za zle, jak mu powiesz: Können Sie(Kannst du) das nochmal wiederholen.. ich hab' nicht verstanden...usw.
...
zycze powodzenia:)
O widzisz,musze poszukac tylko mojego numeru klienta z Allegro i zaraz kupic.Slyszalam o takich metodach,ale jakos w nie watpilam.
Co chodzi o kurs,to bede starala sie na niego wrocic.Musze tylko isc po ksiazke z kursami do VHS.Modle sie tylko,zeby godzinowo pasowal.
internet jest dobrym źródłem informacji, wiec moze warto tez z niego skorzystac. mi jak na razie jako tako idzie a dosc duzo materialow mam z internetu. mozesz wejsc na stronke :
www.jezykniemieckinet.webpark.pl
i tam mozesz znalezc dosc duzo linkow. Materialy tez ciekawe.
Jak znasz angielski to mozesz tez poszukac na wyszukiwarce materialy do nauki niemieckiego ale to po angielsku. mam jednak nadzieje ze dasz rade szybko sie nauczyc :) pozdrawiam:)
twojym największym problemem jest, że nie masz kontaktu z ludzmi. jak uczysz się, czytasz gazety i tak dalej ale nigdy nie mówisz a rozmawiasz się, to nie może działać. to koniecznie!
nie tylko żeby ćwiczyć się też żeby pokonować kompleks i hamowanie mówić, nawet jak będzisz mówiła strasznie na początku. to normalnie i nieuchronny. uczyć się w pokoiku i dopiero skontaktować z ludzmi kiedy już możesz mówić, to mara.
bądz dzielna! ;)
polecam taki Tandem-Programme. jak mieszkasz gdzieś, gdzie są dużo studentów, na pewno są ludzi które chcą uczyć się polskiego; naucz komuś polski i on cie niemiecki. są kilka ludzi, które interesują się polskiem, znajdź ci!
to jak ja przygotowałem się przed przenieśłem się do Polsce ostatnim październikiem
a jednak mówiłem jak małe dziecko na początku, ale teraz już mogę trochę pogadać.
ucz się dobrze, czytaj dużo, oglądaj niemiecką telewizję itd., ale też zmuszaj się mówić po niemiecku, prowadź siebie w sytuacjich gdzie tylko możesz mówić po niemiecku
powodzenia !!
Dziekuje wam wszystkim bardzo za odpowiedz.Wpadlam na pewien pomysl,uwazam,ze dobry.W prawdzie moj synek na plac zabaw jest jeszcze za maly,ale moge tam isc,usiasc po prostu na lawce,a przeciez na placu zabaw jest pewlno matek,czy ojcow z dziecmi,ktorzy chetnie rozmawiaja,przede wszystkim o dzieciach.Obojetnie o czym,byleby gadac gadac gadac.Boje sie jak nie wiem,ale musze.Inaczej nie dam rady...
:) to jest dobry pomysł !
Wenn du über Kinder reden willst;)
Jak ja byłem mały i robiłem pierwsze kroki w Niemieckim, to pisałem na kartce z 5 zdań. Danach ging ich in der Park, suchte eine Frau mit Kind, oder eine ältere Dame . Dann fragte ich immer: Gnädige Frau, könnten Sie meine Arbeit prüfen. :)
Moje pierwsze zdanie po niemiecku: Mach die Tür auf :-)
*in den Park.
Was ist in mich gefahren:P
Zu heiß...
Wiesz,troszke to ja juz potrafie powiedziec.Nieskladnie,ale zawsze cos.Najlepiej wychodza mi zdania z czasownikami modalnymi.Jakos tak zapadlo mi w pamiec :D.Ostatnio poznalam mila kobitke dzieki pajakowi w wozku.I od tamtej pory zawsze,jak sie spotkamy,zamienimy pare slow.To juz cosik
aus welcher Stadt bist du?
Aus Viersen (NRW)
podobno na poczatek wystarcza ogladanie bajek dla dzieci do lat 7.
haj Olu !! ja mam ten sam problem co ty ;) w prawdzie nie mam jeszcze dziecka ale juz jest w drodze mam porod na 18grudzien 2007 tez mieszkam w niemczech od roku i mowie po niemiecku srednio tez sie boje i mam bariere jezykowa wiem ze umie co nie co ale boje sie ze wyjdzie mi cos glupiego jak palne. chodzilam na kurs 6 miesiecy bo mnie wylali z urzedu mam dyplom ZD ale to co. moj poziom jest sredni ;) Mam dwie kumpele polki raz na miesiac sie spotkamy i tylko polski , co prawda poznalam z kursu taka ruske i ona tylko po niemiecku to z nia moze czasmi sms lub raz na 2 miesiace sie kiedys spotkamy ;) tez bym chciala moj niemiecki polepszyc ale jakos nie moge. kupilam sobie jak bylam teraz w polsce ksiazke z PONSA i przymierzam sie i robi .- szybko sie zniechecam ale muste postawic na swoje teraz codziennie do niej zagladam i robie cwieczenia , Rozumie troche po niemiecku ale trudno jest gadac .moj maz nie ma z tym problemu bo jest w niemczech 14 lat . moglabym z nim gadac ale jakos mam bariere ze palne cos glupiego . musze to przelamac : a jestem w Iserlohn 30km od Dortmund, a Pochodze z Polski dolnegoslaska ;) nie martw sie wiecej wiary w siebie . obydwie musimy dac rade ;) ! Trzymam za Ciebie Kciuki ;) ja mam teraz tez duzo na glowie niedlugo przyjdzie na swiat nasz syn, to sie zacznie ale w miedzy czasie musze sie uczyc niemieckiego ;) Pozdrawiam PAPAPa
bo mnie wyslali z urzedu na kurs .-- sorki za bledy
Temat przeniesiony do archwium.