opis rodziiny

Temat przeniesiony do archwium.
Witam jestem bardzo słaby z jęz. niemieckiego i chcialbym aby ktos w kolku zdaniach prztlumaczyl mi z polskiego na niemiecki opis mojej rodziny,a wiec mniej wiecej powinno wygladac to tak.

Ja jestem Radek mam 17 lat i lubie grac w pilke nozna i ogladac telewizje.Mój tata nazywa sie Roman i ma 40 lat.Z zawodu jest kierowca,w wolnych chwilach lubi majsterkowac i ogladac telewizje.Moja mam nazwa sie Bogumila i ma 39lat,z zawodu jest szwaczka w wolnych chwilach zajmuje sie domem.

Z góry dziękuje.
Pozdrawaim
Ich bin Radek. Ich habe 17 Jahre alt. Ich mag Fußball spielen und fernsehen. Mein Vater heißt Roman. Er hat 40 Jahre alt. Er ist der Fahrer. Er mag verschiedene Dinge reparieren.Er mag auch fernsehen. Meine Mutter heißt Bogumiła. Sie hat 39 Jahre alt. Sie ist die Schneiderin. In Freizeit besorgt sie mit dem Haus.
Ich bin Radek. Ich habe 17 Jahre alt. Ich mag Fußball spielen und fernsehen. Mein Vater heißt Roman. Er hat 40 Jahre alt. Er ist der Fahrer von Beruf . Er mag Dinge verschiedene reparieren. Er mag Kino und fernsehen. Meine Mutter heißt Bogumiła. Sie hat 39 Jahre alt. Sie ist die Näherin von Beruf. In Freizeit den Haushalt führe.

po mag -zawsze rzeczownik
Ich habe 17 Jahre alt.

????

o reszcie błędów nie wspomnę...
tja, da hast du den Salat
nie uczyli ciebie in der Schule ze po zawodach nie ma rodzajnika?
z.B. Sie ist Lehrerin
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego