Prosze o Pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
TAK WYGLĄDA ORGINALNY TEKST:

Hi Judith,
vielen Dank für Deinen letzten Brief und die Fotos. Dein Garten ist wunderschön! Weißt Du, was mir letztens passiert ist? Ich war mit meinen zwei Freundinnen mit dem Auto unterwegs. Wir sind von Frankfurt nach Nürnberg gefahren. Das was Freitag, starker Verkehr auf dem Autobahn. Ich war ziemlich müde, so habe ich an der nächsten Raststätte gehalten, um mich ein bisschen zu erholen und einen Kaffee zu trinken. Nach der Pause konnte ich aber den Motor nicht anmachen. So ein Pech! Was sollte ich tun? Meine Freundin Christiane hat gesagt, es gibt doch den Pannendienst. Und das war eine gute Idee. Ich habe von einem Notruftelefon die Pannenhilfe angerufen und nach ca. 15 Min. ist der Pannenhelfe gekommen. Er hat unter die Kühlerhaube geschaut und die Sache war für ihn sofort klar: das Kühlwasser ist an einer undichten Stelle herausgetropft. "Das kann ich nicht mehr reperieren. Da hilft nur noch Abschleppen", hat er festgestellt. Der Spaß hat 350 Euro gekostet. Zum Glück hat die Versicherung die Kosten übernommen.

Schreib mir bald und liebe Grüße
Lisa

JA PRZETŁUMACZYŁAM GO TAK :

Hi Judith,
wielkie dzięki za Twój ostatni list i zdjęcia. Twój ogród jest prześliczny! Wiesz, co zdarzyło mi ostatnio? Byłam z moimi dwoma przyjaciółkami autem w drodze. Jechałyśmy z Frankfurtu do Norymbergii. To był piątek, silny ruch na autostradzie. Byłam dość zmęczony, zatrzymałam tak na zajeździe, aby wypocząć trochę i wypić kawę. Nie mogłam po przerwie odpalić motoru. Taki pech! Co miałam zrobić? Moja przyjaciółka Christiane powiedziała, że jest przecież pogotowie techniczne. I to był dobry pomysł. Zadzwoniłam z telefonu awaryjnego(pomocy)po pomoc drogową i po około 15 Minutach przyjechał pomocnik od awarii. On popatrzał pod osłonę(nakrywkę) chłodnicy i rzecz była dla niego natychmiast jasna: woda chłodząca kapie na zewnątrz w jakimś nieszczelnym miejscu. "Nie mogę więcej naprawić. Tu pomoże tylko jeszcze holowanie", on stwierdził. Zabawa (przyjemność) kosztował 350 euro. Na szczęście ubezpieczenie objęło koszty.

Napisz mi wkrótce i drogie pozdrowienia
Prosze pomozcie !!

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie