Chciałabym studiować ochronę środowiska na Uniwersytecie w Hamburgu. Napisz list do komisji rekrutacyjnej tamtejszego Uniwersytetu

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |

Sehr geehrte Damen und Herren

Ich heiße XYZ und wohne in Warszawa in PolenIn diesem Jahr hoffe ich meine Abiturprüfung bestehen zu haben. Ich habe es vor zu studieren. Meine Traurichtung ist Umweltschutz. Ich interessiere mich sehr für diese Problematiük. In diesem Jahr habe ich den dritten Platz im Nationalfinale der Umweltschutzolympiade belegt. Ausserdem ist Umweltschutz sehr wichtig , und ich bin sicher es wird schon bald eine von wichtigsten Wissenschaftszweigen sein.

Ich habe gelesen, diese Richtung in Hamburg hat ein sehr hoches Niveua. Also wenn man diese Richtung studieren will, am besten ist die beste Hochschule zuz wählen. Ausserdem die deutsche Sprsache ist mein zweites Hobby. Ich spreche sehr gut Deutsch. Es sind also zwei Gründe warum ich in Hamburg studieren möchte. Ich habe leider nicht ausreichende Geldmittel um ins Ausland studieren zu können. Deshalb möchte ich fragen ob es eine Mögligkeit besteht sich um ein Stipendium zu bewerben? Welche Bedingungen muss ich erfüllen und welche Dokumente müsste ich vorliegen.

Ich rechne mit ihrer baldigen Antwort und verbleibe

CZY TA PRACA JEST POPRAWNIE ZROBIONA ?POTRZEBUJE JA PILNIE NNA JUTRO PROSZE O CHETNYCH O POPRAWIENIE BLEDOW.DZIEKUJE.
Sehr geehrte Damen und Herren!

Mein Name ist XYZ und ich wohne in Warszawa in Polen.
In diesem Jahr hoffe ich meine Abiturprüfung zu bestehen/bestanden zu haben.
Danach habe ich vor zu studieren.
Meine Traumrichtung ist der Umweltschutz.
Ich interessiere mich sehr für diese Problematik/die Problematik des Umweltschutzes.
In diesem Jahr habe ich sogar den dritten Platz im Nationalfinale der Umweltschutzolympiade belegt. Außerdem ist der Umweltschutz sehr wichtig für uns alle, und ich bin mir sicher, er wird schon bald einer der wichtigsten Wissenschaftszweige/zu einem der wichtigsten Wissenschaftszweige.

Ich habe gelesen, dass diese Studienrichtung/Fachrichtung in Hamburg ein sehr hohes Niveau darstellt.
Anders formuliert, wenn man diese Fachrichtung studieren will/möchte, sollte man sich für Ihre Hochschule/Universität entscheiden, die zur Zeit darin die beste Ausbildung bietet.
Dazu ist die deutsche Sprache mein zweites Hobby.
Ich spreche sehr gut Deutsch,/Ich beherrsche die deutsche Sprache so, dass ich mir zutraue, in Hamburg Umweltschutz zu studieren.
Darüber hinaus gibt es zwei andere Gründe, warum ich in Hamburg studieren möchte.
Einer davon ist die Tatsache, dass ich leider nicht genug Geld habe, um ins Ausland studieren zu können.
Deshalb möchte ich Sie freundlich fragen, ob für mich die Möglichkeit besteht, mich um ein Stipendium zu bewerben? Wenn ja, welche Bedingungen müsste ich erfüllen und welche Dokumente vorliegen.

Danke im Voraus für Ihre baldige Antwort und verbleibe mit freundlichen Grüßen
XYZ
ciag dalszy do tematu zadania:przedstawisz i wyjaśnisz cel swojego listu
-napisz dlaczego interesuję cie ten kierunek i jakie masz w tej dziedzinie doswiadczenie
-uzasadnisz dlaczego chcesz studiować na tym uniwersytecie( 2 argumenty)
-zapytasz czy isnieje możliwość otrzymania stypendium jakie musisz spełnić w kwestii warunki
Dlaczego jest to ciag dalszy?
Na samej gorze jest pytanie do zadania a ze nie zmiescilam calosci napisac wiec napisalam pod zadanie ciag pytania tematu
Znaczy, trzeba dalej pisac, czy to juz wszystko?
Japa, tłumaczenie tekstu nie zwalnia cię od myślenia nad logiką własnego tłumaczenia. Poza tym zmieniasz oryginalny tekst nadając mu zupełnie inne znaczenie. Przykład:

Cytat:
Darüber hinaus gibt es zwei andere Gründe, warum ich in Hamburg studieren möchte.
Einer davon ist die Tatsache, dass ich leider nicht genug Geld habe, um ins Ausland studieren zu können.

Czegoś takiego w tekście Jamelii22 po prostu nie ma. Poza tym naruszyłeś w kilku miejscach reguły pisania tego rodzaju listu do niemieckiego adresata. Zwróć uwagę również na Artikel.

Das ist doch keine Übersetzung, sie hat den Text geschrieben und ich habe ihn ein wenig anders geschrieben. Eta swio. Nach dem Motto, korrigiere den Text bitte, ja ich mache es. Und nur das habe ich gemacht, von einer Übersetzung kann hier keine Rede sein. Wenn es im Text Fehler gibt, dann nur zu und korrigiere die bitte, ich habe nichts dagegen. You're welcome.

@jamelia, druga polowe zadania musisz sama napisac, i jak bedzie tak daleko, to ktos skoryguje.
Dziekuje bardzo za napisanie pracy dzisiaj ja zaniose mam nadzieje ze bedzie wszystko ok.Pozdrawiam
Lepiej nie nieś tego poprawionego. Weź swoje i pani ci to ładnie poprawi. Japanese wali na ślepo, bo nie ma czasu na sprawdzanie i myślenie (jak sam zwykle to podkreśla). Japa tylko przestawia wyrazy, żeby inaczej wyglądało. I on to ribi pilnie. On w tym w/w zdaniu napisał coś w tym rodzaju, że ponadto są dwa powody na studiowanie. Pierwszy, to brak forsy, a drugiego nie podał wcale. Kompletnie poprzestawiał ci ten tekst. I jeszcze pisze "eto wsio", co oznacza "tylko tyle". Jamelia, postaraj się ten tekst sama zrozumieć i bądź krytyczna. Tylko na tym wygrasz.
kurcze.... sama juz nie wiem ja tlumaczylam ten tekst to jest ok ja go potrzebuje juz na 11.50 takze nie mam wyjscia jak zaniesc to i moze zalicze.
a ten 1 tekst co dalam zeby ktos mi sprawdzil to jest zle napisany ??
dziewczyno, wez ten tekst, ktory Ci sprawdzilem, Twoj ma za duzo bykow. Jakos zaden doradca nie sprawdzil Ci tego tekstu, tylko robia szum, bo jedno zdanie czy formula jest nie taka.
Das ist dein Text. On nie jest taki zły! Popraw tylko tłuste i jest okay. Bez cudowania i kombinowania. Powtarzam: musisz ten tekst sama rozumieć.

Sehr geehrte Damen und Herren
Ich heiße XYZ und wohne in Warszawa in Polen. In diesem Jahr hoffe ich meine Abiturprüfung bestanden zu haben. Ich habe es vor zu studieren. Mein Traumstudium ist Umweltschutz. Ich interessiere mich sehr für diese Problematiük. In diesem Jahr habe ich den dritten Platz im Nationalfinale der Umweltschutzolympiade belegt. Ausserdem ist Umweltschutz sehr wichtig , und ich bin sicher es wird schon bald zu den wichtigsten Wissenschaftszweigen gehören.
Ich habe gelesen, diese Fachrichtung in Hamburg hat ein sehr hohes Niveua. Also wenn man diese Richtung studieren will, am besten ist die beste Hochschule zuz wählen. Ausserdem ist die deutsche Sprache mein zweites Hobby. Ich spreche sehr gut Deutsch. Es sind also zwei Gründe warum ich in Hamburg studieren möchte. Ich habe leider nicht ausreichend Geldmittel, um im Ausland studieren zu können. Deshalb möchte ich fragen ob es eine Mögligkeit gibt, sich um ein Stipendium zu bewerben? Welche Bedingungen muss ich erfüllen und welche Dokumente müsste ich vorlegen?.
Ich rechne mit ihrer baldigen Antwort und verbleibe mit freundlichem Gruss
edytowany przez zochama: 27 mar 2011
A drugim razem nie śpij tak długo z zaliczaniem, to i twoje wypracowania będą lepsze.
sie schon längst weg, bis 11:50 hat sie geschrieben, also es ist für deine Vorschläge zu spät, gestern war genug Zeit, die hast du einfach verpasst. ;)

Niveua???
Problematiük???
...
Japa, czego ty się ciągle tutaj zaczepiasz? Nie dają ci u ciebie popyskować i musisz się tutaj wyrzygiwać? Daj sobie siana...
Du hast völlig recht, zocha, ich lasse es sein. Einen schönen Tag noch!
Witam dalam dzisiaj ta prace i P.od J.Niemieckiego powiedziala mi ze ona dostala juz kilka takich podobnych prac ze mi tego nie zaliczy poniewaz te prace ktore ona juz przyjela to wszystkie dla niej sa te same bo sie zgadzaja slowo w slowo... Masakra...PROSZE O POMOC
Temat mojej pracy brzmi :Chciałabym studiować ochronę środowiska na Uniwersytecie w Hamburgu. Napisz list do komisji rekrutacyjnej tamtejszego Uniwersytetu
-przedstawisz i wyjaśnisz cel swojego listu
-napisz dlaczego interesuję cie ten kierunek i jakie masz w tej dziedzinie doswiadczenie
-zapytasz czy isnieje możliwość otrzymania stypendium jakie musisz spełnić w kwestii warunki.
Propozycja: poszukaj w necie ładnego, formalnego listu do jakiejś uczelni. Jest tego mnóstwo, ale hak w tym, że trzeba poszukać. Potem dopisz od siebie jakieś rozsądne zdanko i już złapałaś P. od J. Niemieckiego.
btw. takie są skutki "gotowców", czyli odrabiania lekcji za ciebie. 26.03. Tyle czasu leżało to u ciebie?
DO ZOCHAMA (to jak sie kasuje takie prace?)
Chcesz "zakasować" panią od Niemca, czy też twoje wpisy usunąć z forum?
Cytat: zochama
Chcesz "zakasować" panią od Niemca, czy też twoje wpisy usunąć z forum?

Nie "zakasować" tylko "skasować" panią od Niemca !
Witam mam ogromna prosbe o napisane mi zadania z j.niemieckiego Chciałabym studiować ochronę środowiska na Uniwersytecie w Hamburgu. Napisz list do komisji rekrutacyjnej tamtejszego Uniwersytetu ciag dalszy do tematu zadania:przedstawisz i wyjaśnisz cel swojego listu
-zapytasz czy isnieje możliwość otrzymania stypendium jakie musisz spełnić w kwestii warunki.PROSZE WZSLAC NA [email] DZIEKUJE Z GORY
Aha! Teraz już wiemy, o co ci cały czas chodziło. Ty zbierasz adresy E-Mailowe! Trzeba było tak od razu. No, taki głupi, to ja już nie jestem. No, może głupi, ale taki, to już nie.
nie chodz mi o to co npisales chodz mi poprostu o zadanie bo musze go zrobic zeby zaliczyc semest
Przecież już ci odpowiedziałam, ale ty się uparłaś, że za cholerę nic nie zrobisz. To, co ja mam z tobą gadać. Zbieraj majle dalej. Albo oblej semestr. Po tym semestrze przyjdzie na pewno następny. Możesz studiować nawet 30 semestrów.
edytowany przez zochama: 13 kwi 2011
@jamelia, moge Ci ten tekst jeszcze raz innaczej napisac, ale Ty musisz do mnie napisac - adres masz w moim nicku - aby potwierdzic swoja torzsamosc, a ja wysle Ci ten tekst jako odpowiedz. Guti?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |

»

Brak wkładu własnego