spr., ogłoszenie

Temat przeniesiony do archwium.
zad.
Jesteś na wymianie młodzieżowej w Berlinie. Kupiłeś bilet na koncert, na który nie możesz pójść ze względu na chorobę. Zostaw kartkę na tablicy ogłoszeń z propozycją odsprzedania biletu. W ogłoszeniu:
- określ rodzaj koncertu
-podaj jego termin
-podaj cenę biletu
-poinformuj o sposobie kontaktu z Tobą

tekst po polsku:
Sprzedam bilet na koncert muzyki rock’owej. Tanio! Koncert będzie 24.07.2012. o godz. 19. Bilet kosztuje 5euro. 50% taniej. Zadzwoń do mnie: tel. …

tekst po niemiecku:
Ich werde das Ticket ins Konzert Rockmusik verkaufen. Billig! Das Konzert wird am 24.07.2012 um 19 Uhr. Das Ticket kostet 5 Euro. Das ist 50% Ermäßigung. Du rufst mich an: Tel. 56220000
Ich verkaufe hier ein Ticket für das STS-Rockkonzert in Berlin. Das Konzert findet am 24.07.2012 statt. Start um 19 Uhr. Das Ticket kostet nur 5 Euro. Sie bekommen es 50% billiger als zum regulären Preis! Wenn Sie Interesse haben, rufen Sie mich an! Meine Handynummer: 56220000.
dziękuję.
mam pytanie co znaczy: STS-Rockkonzert?
chodzi mi dokładniej o "STS"?
Cytat: babybaccara
Ich verkaufe hier ein Ticket für das STS-Rockkonzert in Berlin. Das Konzert findet am 24.07.2012 statt. Start um 19 Uhr. Das Ticket kostet nur 5 Euro. Sie bekommen es 50% billiger als zum regulären Preis! Wenn Sie Interesse haben, rufen Sie mich an! Meine Handynummer: 56220000.

Nie wiem, czy osoba tłumacząca może puszczać sobie wodze fantazji, jak ty to uczyniłaś. W tekście polskim nie ma ani słowa o tym, że koncert ma się odbyć w Berlinie ani tego, że podany numer telefonu jest numerem telefonu komórkowego.
Cytat: croppus
dziękuję.

croppus? Ile razy już ci mówiłam,że do tych celów służy internet? Ile? Za ciężka dupka, jak od lat?
Cytat: TopBolek
Nie wiem, czy osoba tłumacząca może puszczać sobie wodze fantazji, jak ty to uczyniłaś.
Ja wiem. Nie może. Nie powinna. Dlaczego?
Weil der Bittsteller ganz wirr wird.
Cytat: zochama
Cytat: croppus
dziękuję.

croppus? Ile razy już ci mówiłam,że do tych celów służy internet? Ile? Za ciężka dupka, jak od lat?

poszukałam w słownikach, jednak nie znalazłam co znaczy "STS-Rockkonzert". Czy mogę napisać bez tego "STS"?
Szukaj w Wiki, to dowiesz się co to STS.
Rockkonzert = Rock+Konzert.
Możesz wpisać co chesz, ale, żeby było z sensem. Np. Chopin-Konzert.
A, tak wogle, to nie wiem, o co ciebie się rozchodzi.
po prostu chciałam sie dowiedziec, co to znaczy a w słownikach nie mogłam znaleźć "STS".
Dzieki za radę
Nie dziękuj. Od lat mówię ci croppus: szukaj w necie, zanim cokolwiek opublikujesz!
Nie! Uparta, jak koza!
Każdziuteńkie słowo możesz w internecie sprawdzić. Tylko MUSISZ TYyyyyyy je wpisać w Guglego!
http://de.wikipedia.org/wiki/S.T.S.

:)
Lurak? Też znalazłeś? Alle Achtung!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie