zad.
Jesteś na wymianie młodzieżowej w Berlinie. Kupiłeś bilet na koncert, na który nie możesz pójść ze względu na chorobę. Zostaw kartkę na tablicy ogłoszeń z propozycją odsprzedania biletu. W ogłoszeniu:
- określ rodzaj koncertu
-podaj jego termin
-podaj cenę biletu
-poinformuj o sposobie kontaktu z Tobą
tekst po polsku:
Sprzedam bilet na koncert muzyki rock’owej. Tanio! Koncert będzie 24.07.2012. o godz. 19. Bilet kosztuje 5euro. 50% taniej. Zadzwoń do mnie: tel. …
tekst po niemiecku:
Ich werde das Ticket ins Konzert Rockmusik verkaufen. Billig! Das Konzert wird am 24.07.2012 um 19 Uhr. Das Ticket kostet 5 Euro. Das ist 50% Ermäßigung. Du rufst mich an: Tel. 56220000
Ich verkaufe hier ein Ticket für das STS-Rockkonzert in Berlin. Das Konzert findet am 24.07.2012 statt. Start um 19 Uhr. Das Ticket kostet nur 5 Euro. Sie bekommen es 50% billiger als zum regulären Preis! Wenn Sie Interesse haben, rufen Sie mich an! Meine Handynummer: 56220000.
croppus
13 paź 2011
dziękuję.
mam pytanie co znaczy: STS-Rockkonzert?
chodzi mi dokładniej o "STS"?
Ich verkaufe hier ein Ticket für das STS-Rockkonzert in Berlin. Das Konzert findet am 24.07.2012 statt. Start um 19 Uhr. Das Ticket kostet nur 5 Euro. Sie bekommen es 50% billiger als zum regulären Preis! Wenn Sie Interesse haben, rufen Sie mich an! Meine Handynummer: 56220000.
Nie wiem, czy osoba tłumacząca może puszczać sobie wodze fantazji, jak ty to uczyniłaś. W tekście polskim nie ma ani słowa o tym, że koncert ma się odbyć w Berlinie ani tego, że podany numer telefonu jest numerem telefonu komórkowego.
zochama
13 paź 2011
Cytat: croppus
dziękuję.
croppus? Ile razy już ci mówiłam,że do tych celów służy internet? Ile? Za ciężka dupka, jak od lat?
zochama
13 paź 2011
Cytat: TopBolek
Nie wiem, czy osoba tłumacząca może puszczać sobie wodze fantazji, jak ty to uczyniłaś.
Ja wiem. Nie może. Nie powinna. Dlaczego?
Weil der Bittsteller ganz wirr wird.
dziękuję.
croppus? Ile razy już ci mówiłam,że do tych celów służy internet? Ile? Za ciężka dupka, jak od lat?
poszukałam w słownikach, jednak nie znalazłam co znaczy "STS-Rockkonzert". Czy mogę napisać bez tego "STS"?
zochama
13 paź 2011
Szukaj w Wiki, to dowiesz się co to STS.
Rockkonzert = Rock+Konzert.
Możesz wpisać co chesz, ale, żeby było z sensem. Np. Chopin-Konzert.
A, tak wogle, to nie wiem, o co ciebie się rozchodzi.
croppus
13 paź 2011
po prostu chciałam sie dowiedziec, co to znaczy a w słownikach nie mogłam znaleźć "STS".
Dzieki za radę
zochama
13 paź 2011
Nie dziękuj. Od lat mówię ci croppus: szukaj w necie, zanim cokolwiek opublikujesz!
Nie! Uparta, jak koza!
Każdziuteńkie słowo możesz w internecie sprawdzić. Tylko MUSISZ TYyyyyyy je wpisać w Guglego!