krótkie opowiadanie- sprawdzenie

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o sprawdzenie opowiadania o przygodzie z samochodem w Czechach. Wiem, że niektóre zdania są niepoprawne. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Ich war mit meine Eltern mit dem Auto unterwegs. Wir sind nach Praga gefahren. Wir haben eine zimmer gesucht. Ich habe 50 km von der Grenze mit Polen gefahren und einen Reifen gelocht. So ein Pech.!! mein Vater hat das Rad geweschselt. Wann wir haben auf dem Weg gebewegungt mein Vater hat das Licht einschalt vergessen. Die Polizeien hat uns geestnahmt. Meine Mutter war sher bóse. Der Mandat hat 100 Euro gekostet. Mein Vater hat das Auto nicht starten gewollt. Ich habe das uns Auto kaputte gedacht. Die Politzen hat uns geholfen. es hat sich erwiesen dass mein Vater hat das Auto aufgetankt nicht.

Na końcu chciałam jeszcze dodać, zdanie: To był dopiero wstyd! Jednak nie potrafiłam przetłumaczyć.
Ich war mit meine Eltern mit dem Auto unterwegs. Wir sind nach Praga gefahren. Wir haben eine zimmer gesucht. Ich habe 50 km von der Grenze mit Polen gefahren und einen Reifen gelocht. So ein Pech.!! mein Vater hat das Rad geweschselt. Wann wir haben auf dem Weg gebewegungt mein Vater hat das Licht einschalt vergessen. Die Polizeien hat uns geestnahmt. Meine Mutter war sher bóse. Der Mandat hat 100 Euro gekostet. Mein Vater hat das Auto nicht starten gewollt. Ich habe das uns Auto kaputte gedacht. Die Politzen hat uns geholfen. es hat sich erwiesen dass mein Vater hat das Auto aufgetankt nicht.

No, i po co ci ten wstyd? załatw najpierw resztę.
:-)))) zważaj na to, co odpowiadasz...
edytowany przez irkamozna: 17 cze 2012
Bardzo dziękuję, teraz już wiem co mam źle (czyli połowę tekstu). Pomożesz mi to zmienić tak żeby było poprawnie?
Cytat: kukii
Bardzo dziękuję, teraz już wiem co mam źle (czyli połowę tekstu). Pomożesz mi to zmienić tak żeby było poprawnie?
Najpierw TY.
Nie wiem jak to zrobić, żeby było poprawnie. Zwlaszcza te długie zdania. Poszukalam, że zamiast Praga powinno być Prag, a mandat karny to der Strafzettel. Nie rozumiem czemu mein Vater jest podkreślone. Wiem też , że zamiast wann powinno być wenn, bo to nie pytanie.
Mein Vater jest na początku zdania. A, co robimy na początku zdania? Piszemy z dużej litery. A "Mandat ist "das" nicht "der".
Straszne, co?
Tak straszne dla osoby, która w przeciwieństwie do Ciebie dopiero zaczyna. Z początku żaden język nie jest łatwy, a w szczególności ten, którego nie chce się uczyć. Dzięki za pomoc, z resztą dam sobie radę
Nie zagaduj. W każdym słowniku znajdziesz rodzajnik. Skąd wiedziałaś, że "Mandat" jest der? No? Skąd?
Trzepnęłaś bezmyślnie i tyle.
A, jeśli nie chcesz się uczyć, to czego nam zawracasz głowę? To forum, to nie punkt usługowy dla leniwców, lecz nazywa się....Noooo? jak się nazywa to forum?
To pewnie też dla ciebie za ciężkie. Znaleźć, jak się nazywa.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie