Mój jeden dzień w czasie przeszłym Perfekt

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie

Um 7.00 Uhr habe Ich geweckt. Dann habe Ich sich gebadt und Ich habe gefrühstückt. Um 8.00 Uhr habe Ich zu Schule gegangen. Ich habe Physik, Biologie, Geographie, Mathematik und Englisch im Schule gehabt. Um 12.20 Uhr habe Ich zu Hause zurückgekommen. Zu Hause habe Ich Mittag gegessen. Dann habe Ich Hausaufgabe gemacht. Dann habe Ich Komputer zwei Stundenlang gespielt. Um 19.00 Uhr habe Ich Gittare Kurs gegangen. Dann habe Ich zu Hause zurückgekommen und Ich habe Abendessen gegessen. Um 22.00 Uhr habe Ich die Zahne geputzt und Ich habe schlafen gegangen.

Z góry dziękuje
Pozdrawiam
sprawdziłem, same błędy
Aha.
Jakbyś mógł mi wskazać gdzie je popełniłem byłbym bardzo a to bardzo wdzięczny.
pewnie

Cytat: bombelek18
Um 7.00 Uhr habe Ich geweckt. Dann habe Ich sich gebadt und Ich habe gefrühstückt. Um 8.00 Uhr habe Ich zu Schule gegangen. Ich habe Physik, Biologie, Geographie, Mathematik und Englisch im Schule gehabt. Um 12.20 Uhr habe Ich zu Hause zurückgekommen. Zu Hause habe Ich Mittag gegessen. Dann habe Ich Hausaufgabe gemacht. Dann habe Ich Komputer zwei Stundenlang gespielt. Um 19.00 Uhr habe Ich Gittare Kurs gegangen. Dann habe Ich zu Hause zurückgekommen und Ich habe Abendessen gegessen. Um 22.00 Uhr habe Ich die Zahne geputzt und Ich habe schlafen gegangen.

wytłuszczone jest źle
Aha.
Jakbyś mógł mi wskazać gdzie je popełniłem byłbym bardzo a to bardzo wdzięczny.
bombelek, otwórz żarówę i poczytaj także inne wpisy. Dokładnie toto samo mielim wczoraj u twojego kolegi z klasy.
edytowany przez irkamozna: 20 wrz 2012
hmmm tylko że ja mam to napisać w Perfekt a on pisze w teraźniejszym, tak więc nie rozumiem waszych komentarzy, moglibyście trochę jaśniej?
No, to napisz wreszcie, jeśli masz napisać. Przestań robić jajca.
Czyli to co napisałem nie jest wogóle w Perfekt złożonym?
No, to jak jest, jajcunie? Napisałeś już, czy dopiero masz napisać?
Wyjaśnij mi, co to jest "Perkekt złożony", proszę.

Czy w tych miejscach co pogrubiłem powinno być sein - czyli w tym przypadku Bin?
Cytat: irkamozna
No, to jak jest, jajcunie? Napisałeś już, czy dopiero masz napisać?
Wyjaśnij mi, co to jest "Perkekt złożony", proszę.
Czas przeszły Perfekt jest jednym z trzech czasów przeszłych w języku niemieckim. Opisuje on czynności zakończone w przeszłości, które swoje skutki mają teraz. Używany jest również w rozmowach bezpośrednich, w sytuacjach codziennych, kiedy opowiadamy o sobie lub innych osobach, a nawet użyjemy go w zdaniach czasowych, w odniesieniu do przyszłości, jeśli będziemy chcieli podkreślić, że czynność będzie dopiero wykonana.

Jestem teraz w II klasie gimnazjum i dopiero od tygodnia przerabiamy ten czas jest on naszym pierwszym czasem wogóle i przeszłym pierwszym. I mamy w nim napisać swój jeden dzień z przeszłości i tyle, i ja staram się to robić tak jak nam pani wytłumaczyła na lekcji. Mógłbyś chociaż powiedzieć co jest złego w moim wypracowaniu bo że całe jest złe nie jest zbyt określone.
Ja pytam o "Perfekt złożony", jajcunie.
Co mnie obchodzi, w której klasie ty jesteś? ty jesteś na światowym forum i bez podstawowego przygotowania robisz sobie jajca, aż trzeszczy.
Jest określone, że całe jest do bani, to twoje wypracowanie.
pani tego na pewno wam tak nie wytłumaczyła.
Nie ucz papieża dzieci robić!
A sam zacznij od "Ala ma kota".
edytowany przez irkamozna: 20 wrz 2012
Wielkie dzięki "całe jest do bani" i co mam zrobić napisać nowe? To zrobię te same błędy i tworzy się błędne koło.....
Oddaje do sprawdzenia pani takie jakie mam i wkleje wam skana w poniedziałek co jest dobrze a co źle. Bo ja nie wiem czy mam dobrze i pytam się was. Wy: całe jest źle. Ja: Aha spoko to żem się dowiedział
Dzięki za pomoc -_-
No, i po co ci to wszystko było? tylko zapaskudziłeś sobie własne konto na forum. Warto było?
To twoje życie. Może i warto.
Zacznij ćwiczyć "Ala ma kota". We wszystkich czasach. Nawet w "Perfekcie złożonym", jajcunie.
"światowe forum", kompleksy leczymy?
"światowe forum", kompleksy leczymy?
Leczymy.
Du bist das Pflaster für meine Seele.
Du bist das Pflaster für meine Seele gewesen.
Aber NICHT:
Du hast das Pflaster für meine Seele. (chyba, że masz! Ale to inny kontekst)

btw. ja mam czas. Ty go nie masz, bo dostaniesz pałę!

Czy w tych miejscach co pogrubiłem powinno być sein - czyli w tym przypadku Bin?
Ja mam czas.
Godziny mają iść po Ich habe/ Ich bin?
To się dla mnie zaczyna robić rozrywką, jajcunie.
Aha czyli mam rozumieć że to forum i ten dział Sprawdzenie jest dla ludzi którzy tylko dobrze napisali coś i dają do sprawdzenia, a jak ktoś napisał źle to mu się nie pomaga tylko mówi weź się lepiej poucz JAJCUNIE po prustu pro -_- powinszować
Nie odrabia się za nikogo. Nie chcesz się uczyć, to się nie ucz. Więcej nie powtarzam, jajcunie.
To, czego oczekuje nazywa się po polsku: korki. Za fryko?
To po co wogóle założyłaś konto na tym forum skoro wogóle nie masz zamiaru nikomu w niczym pomóc tylko zjechaniu do zera że nic nie umie? lol?!
To po co wogóle założyłaś konto na tym forum skoro wogóle nie masz zamiaru nikomu w niczym pomóc tylko zjechaniu do zera że nic nie umie? lol?!
To jest moja sprawa, a ja pomagam tym, którzy współpracują. Nie odrabiam za nikogo, jeśli jeszcze tego nie widzisz.
Ala ma kota we wszystkich czasach. Korzystać ze słownika. Przestać piep...ć o d...e Maryni.
U ciebie nic nie trzeba zjeżdżać do zera, bo jesteś zwykły leń! A, to wszystko nie jest takie trudne.
Marnujesz czas na wykłócanie się ze mną. Ja? Ja mam czas.
Chciałbym współpracować i zrobił bym to gdybyś chociaż wskazała błędy typu zła forma zdania itd. Bo określenie całe źle mi wogóle nie pomaga jeśli będę wiedział co jest źle to wtedy wezmę tylko to pod uwagę i będę porównywał przykłady z moimi zdaniami...

Poza tym po kiedy mam we wszystkich czasach Ala ma kota skoro ten czas jest moim pierwszym który się uczę w języku niemieckim.
Okay, to pobawmy się dalej. Weźmy pierwsze zdanie na tapetę:
Um 7.00 Uhr habe Ich geweckt.
Co ono oznacza po polsku?
(nie pisz podejrzeń, lecz sprawdź w słowniku, podawaj fakty)
Teraz zmieniłem to zdanie na:
Ich bin um 7.00 Uhr aufgestanden.
Kto ci je napisał? Do teraz nie było o tym mowy. Oszukujesz po prostu i mi przechodzi ochota na zabawę. jasne?
Chcę przez to powiedzieć, że gdy "zagadasz temat", to przestanę z tobą rozmawiać.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |