Witam, próbowaÅ‚am napisać tego roczne zadanie z próbnej matury, bardzo prosiÅ‚abym o poprawÄ™, to dla mnie bardzo ważne. Obawiam siÄ™ że jest dużo błędów, w niektórych zdaniach nie wiedziaÅ‚am jak odmieniać wyrazy. Nie wiem też czy powinnam to napisać jako list prywatny czy formalny… proszÄ™ o pomoc.
To treść skrócona troszkę zadania:
Zaprosiłeś swoją koleżankę/kolegę z Austrii do wspólnego spędzenia wakacji. Musisz tylko przekonać jej/jego rodziców do tego pomysłu. W liście tym:
• przedstaw wasze plany i poproÅ› o zgodÄ™
• zaproponuj termin i sposób dotarcia na miejsce wypoczynku
• przedstaw warunki żywieniowe i mieszkaniowe
• opisz sposób spÄ™dzenia czasu i towarzystwo w jakim bÄ™dziecie przebywać
XYZ
ul. Pszczela 1
PL-26-416 Klwów
Klwów, 20.11.2005
Sher geehrte Familie Spann,
mein Name ist XYZ, ich komme aus Polen und bin 22 Jahre alt. Ich bin Freudin Ola.
Wir sind zu sammen daran interessient diesjährzgen Winterferien in Zakopane zu verbringen. Ich bitte Ihren um stimmt auf Ausreise ihrenem Totcher.
Wir reisen insgesamt 2 Personen und möchten von 10.8. bis zum 25.08.2005 da bleiben. Vor Ort fahren dem Zug. Wir haben eins 2-Bett- Zimmer mit Bad für diese Zeit zu reservieren, nicht weit von die Jugendherberge. Mahlzeiten sind Vollpension. Bieten sind auch vegetarische Gerichte an. In dieser Region sind gut Skibedingungen. Wir fahren da Wanderungen machen.. Frei Zeit bringen auch zum: treiben Sport, in der Schwimmhalle schwimmen, machen Radtouren ver. Man kann lernen viele Leute kennen da. Alle wollen ihre Kondition verbessern und interessieren sich für Sport.
Über eine positive Antwort von Ihnen würde ich mich sehr freuen. Ich denke, es würde Ola da gefallen.
Mit herzlichen Grüβen
XYZ
Napiszę może też po polsku, żeby było wiadomo co chciałam przekazać, bo nie wiem czy udało mi się to samo wyrazić w języku niemieckim
Szanowni państwo,
Nazywam się XYZ, pochodzę z polski i mam 22 lata. Jestem przyjaciółką Oli. Chcemy razem spędzić tegoroczne wakacje w Zakopanym. Proszę państwa o zgodę na wyjazd państwa córki.
Wyjedziemy w 2 osób i chcemy tam zostać od 10.08 do 25.08.2005. Na miejsce przyjedziemy pociągiem. Mamy zarezerwowane na ten czas 1 pokój 2-osobowy z łazienką, niedaleko schroniska młodzieżowego. Posiłki są całodzienne. Podawane są także posiłki wegetariańskie. Jest to region dobry do narciarstwa. My jedziemy tam wędrować. Wolny czas spędzimy tam też na: trening sportu, pływanie na basenie, rowerowe wycieczki. Można poznać tam dużo ludzi. Wszyscy dbają o swoją sylwetkę i interesują się sportem.
Państwa pozytywna odpowiedz sprawi mi ogromną radość. Myślę, że Oli się tam spodoba
Z pozdrowieniami XYZ
Bardzo proszę jeszcze raz o poprawę :) Dziękuje