potrzebuję pomocy w przetłumaczeniu mojego tekstu :( napisałam pracę na podany temat po polsku, ale mam problem z przetłumaczeniem jej :( mam nadzieję że mogę liczyć na pomoc :)
polski tekst:
Do moich ulubionych baśni należy "Kopciuszek". Lubię tę baśń, ponieważ jest bardo wzruszająca. Kiedy byłam mała, czytałam ją szczególnie chętnie. "Kopciuszek" był pierwszą baśnią, którą przeczytałam samodzielnie. Zła macocha i przyrodnie siostry niewinnej dziewczynki zawsze budziły moją odrazę. Lubiłam Kopciuszka za jej dobre serce i cierpliwość. Jako mała dziewczynka marzyłam o takim księciu, jaki pokochał Kopciuszka. W "Kopciuszku" do dziś możemy znaleźć coś aktualnego. Na świecie dużo jest zarozumiałych i niewdzięcznych "sióstr" i "macoch", które powinny zostać ukarane. Dobrocią można więcej osiągnąć.
a teraz to co mi udało się przetłumaczyć:
Zu meinem Lieblingsmärchen gehört "Aschenputtel". Ich mag tę baśń, weil sehr wzruszająca ist. Wenn bin ich klein gewesen, habe ich besonders gern gelesen. "aschenputtel" ist pierwszą baśniągewesen, którą przeczytałam samodzielnie. Zła macocha i przyrodnie siostry niewinnej dziewczynki zawsze budziły moją odrazę. Ich habe Aschenputtel gemoch für ihre dobre serce i cierpliwość. Jako mała dziewczynka habe ich von takim księciu geträumen, jaki pokochał Kopciuszka. In "Aschenputtel" kann man noch heute etwas Aktuelles finden . Na świecie dużo jest zarozumiałych i niewdzięcznych "sióstr" i "macoch", które powinny zostać ukarane. Dobrocią można więcej osiągnąć.
Mam nadzieję, że pomożecie :)