j. niemiecki streszczenie artykułu

Temat przeniesiony do archwium.
mam za zadanie streścić artykuł, pewnie gdybym miała czas zrobiłabym to sama, ale mam dzisiaj dużo pracy z historią (matura rozszerzona...), więc proszę o pomoc:)

Wybrałam taki artykuł http://niemiecki.cp.win.pl/content/view/69/39/1/2/
Moje streszczenie po polsku brzmi:

Artykuł ten mówi o chorobie zawodowej "Mausarm". Polega ona na uszkodzeniu ścięgien i jest spowodowana długą pracą przy komputerze. Objawia się uszkodzeniem ruchu kciuka. Chorobę należy leczyć. Początkowo można spróbować ochładzania. Jeśli to nie pomoże należy udać się do lekarza.
Aby zapobiec chorobie należy zakupić odpowiednią mysz oraz zachować właściwą postawę przy komputerze.

Wiem, że proste konstrukcje;)
Jeśli ktoś biegły w niemieckim, miałby 15 minut na przetłumaczenie to będę bardzo wdzięczna :)
Hoooo, gdybyś ty wiedziała ile ja mam dzisiaj roboty, to byś na pewno z litości to sama za mnie zrobiła. 5 bab w domu i kot. Wiesz, co to jest? I każdy piszczy, że jest głodny. Nie mam czasu nawet wypić piwa na szybko. Hej, ludzie mają pomysły...
pierwszy raz uciekłam się do tego sposobu i nie oczekuję ludzi walących się drzwiami i oknami, żeby przetłumaczyć mi kawałek tekstu, ale też nie spodziewałam się ironii. Grzecznie poprosiłam! Bo wiem, że to jest kwestia 10 minut dla kogoś kto zna język (sama posługuję się angielskim, więc nie mów, że tak nie jest). A dla mnie będzie to męczarnia, bo niemieckiego nie cierpię.
Das erste Mal tut immer weh... Be patient. Grzecznie odpowiadam, bo twoja argumentacja jest taka sama. Masz po prostu za dużo na głowie i nie dajesz rady. Przesypiasz życie i tyle. To nie ironia. To smutna rzeczywistość. Be patient
p.s.: dla mnie nie masz współczucia, co?
edytowany przez zochama: 22 lut 2011
o matko! jak ja kocham społeczność internetową :)
a za zadanie zabrałam się już sama
Bardzo dobrze. Tak trzeba. Powinnać matkę wzywać.
Myślisz, że my tu punkt usługowy? He? Mylisz się. Szlifować. Odrabiania za kogoś nie ma.
edytowany przez zochama: 22 lut 2011
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa