opis pokoju.! Poprawa błędów;)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 59
poprzednia |
Hejo...;)) Mamy z niemieckiego pewnie zadanie...musimy opisać swój pokój.! Na lekcji bd o nim opowiadać. Bardzo, bardzo, bardzo bym prosiła o poprawienie błędów...^^

Ja mieszkam na wsi w domku jednorodzinnym. Mam swój własny pokój. On jest na parterze.
Mój pokój jest mały i przytulny. W kącie stoi moje biórko. Nad nim znajduje się duży rysunek. Przy nim stoi krzesło obrotowe. Na biurku stoi komputer, głośniki, leży kilka zeszytów i książek. Obok biurka stoi łóżko, na którym leżą misie oraz poduszki. Przy łóżku znajduje się szafka nocna, na której leży moja ulubiona książka. Po między łóżkiem a biurkiem stoi moja gitara elektryczna. Nad szafką nocną znajduje się okno, na którym stoją dwie doniczki z kwiatami. Obok okna stoi duża szafa, obok niej półka. Na niej leżą różne pamiątki, płyty moich ulubionych zespołów i zdjęcia. Przy niej stoi gitara akustyczna, nad nią wiszą plakaty mojego ulubionego zespołu.
Czuję się dobrze w moim pokoju. Bardzo go lubię.
Czuję sie w moim pokoju dobrze.
Ja mieszkam na wsi w domku jednorodzinnym. Mam swój własny pokój. On jestznajduje się na parterze.
Mój pokój jest mały i przytulny. W kącie stoi moje biórkobiurko. Nad ścianie nad nim znajduje się wisiduży rysunek. Przy nim biurku stoi krzesło obrotowe. Na biurku stoi komputer, głośniki oraz leży kilka zeszytów i książek. Obok biurka stoi łóżko, na którym leżą misie oraz poduszki. Przy łóżku znajduje się szafka nocna, na której leży moja ulubiona książka. Po między łóżkiem a biurkiem stoi moja gitara elektryczna. Nad szafką nocną znajduje się okno, na którym stoją dwie doniczki z kwiatami. Obok okna stoi duża szafa, obok niej półkajak półka może stać? Nie rozumiem). Na niej leżą różne pamiątki, płyty moich ulubionych zespołów i zdjęcia. Przy niej stoi gitara akustyczna, nad nią (nad giterą?) wiszą plakaty mojego ulubionego zespołu.
Czuję się dobrze w moim pokoju. Bardzo go lubię.
Czuję sie w moim pokoju dobrze.to już było

Tekst całkiem niezły.
Dzięki za poprawki ;) Teraz ten tekst muszę przetłumaczyć ;/ Nie jestem geniuszem z niemieckiego, uczę się go 1 rok, dlatego bardzo prosiłabym o pomoc. Pliss…w nawiasie umieściłam kilka zdań, które przetłumaczyłam, ale pewnie są źle... Nie ogarniam tych dativów i akusativów;// Na razie się uczę…
Ja mieszkam na wsi w domku jednorodzinnym(Ich lebe auf dem Land in einem Einfamilienhaus). Mam swój własny pokój(Ich habe mein eigenes Zimmer). On znajduje się na parterze(Er ist im Erdgeschoss).
Mój pokój jest mały i przytulny(Mein Zimmer ist klein und gemütlich). W kącie stoi moje biurko(In der Ecke ist mein Schreibtisch). Na ścianie nad nim wisi duży rysunek(Darüber befindet sich eine große Figur). Przy biurku stoi krzesło obrotowe. Na biurku stoi komputer, głośniki oraz leży kilka zeszytów i książek.(Auf dem Schreibtisch ist mein Computer, Lautsprecher, liegt ein paar Bücher und Hefte). Obok biurka stoi łóżko, na którym leżą misie oraz poduszki(Neben dem Schreibtisch vor dem Bett, auf dem Bären und Kissen sind.). Przy łóżku znajduje się szafka nocna, na której leży moja ulubiona książka. Po między łóżkiem a biurkiem stoi moja gitara elektryczna. Nad szafką nocną znajduje się okno, na którym stoją dwie doniczki z kwiatami. Obok okna stoi duża szafa, obok niej wisi półka. Na niej leżą różne pamiątki, płyty moich ulubionych zespołów i zdjęcia. Przy niej stoi gitara akustyczna, nad którą wiszą plakaty mojego ulubionego zespołu.
Czuję się dobrze w moim pokoju.(Ich füfle mich in meinen Zimmer wirklich wohl) Bardzo go lubię(Mag ihn wirklich).
Ty tu nie pliiiisuj, lecz zajrzyj do słownika. Jak się nazywa "znajdować się"? Nie wiesz. Podpowiadam:
http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=znajdowac+sie&in=&kbd=pl&l=depl
Ten słownik powinien ci wystarczyć.
wiem, chodzi mi o ułożenie zdań, bo z tym mam największy problem
No, i co teraz?
Proszę o pomoc, nie chce tego zawalić, niektóre osoby uczą się niemieckiego już 7 rok, ja 1. Chciałabym żeby było ładne i pożąne...sama nie dam razy;//
pożądne*
rady*
porządne
btw. Napnij się w każdym zdaniu.
ojej...sorki za błędy, humany tak mają;D Jestem na humanistycznym, ortografia to mój słaby punkt;/ Że co mam zrobić?? Nie rozumiem...
Napiąć się przy każdym zdaniu. Jako humanka powinnabyś wiedzieć, co to znaczy. Nagle nic - humanka? Problemy z ortografią, jako humanka? Łoł! Robisz studia? Hut ab!
To nie jest tak, że sobie idę na łatwizne czy coś;<< Jestem w klasie z naprawde dobrymi osobami, nie jest łatwo i sama nie dam rady, jestem na pozomie z angielskiego, którego uczę się 4 lata, z niemieckiego musze gonić innych. Pierwszy raz o coś proszę, tak to daję rade...pewnie i tak się dużo nauczę, następnym razem już bd umiała sama napisać. Jeśli nie chcesz pomóc to ok, rozumiem...może kotoś inny pomoże, albo odwale coś na poziomie podstawówki...;//
No...wiem, że to dziwne. Na humanie jestem ze względu na historię, ogóle jestem lepsza z przedmiotów ścisłych, teoretycznie powinnam być na mat-fizie, ale historia...to lubię, dlatego human;)
Zamiast ciągle jęczeć, już byś zaliczyła w międzyczasie kilka zdań. Ja mam i nerwy i czas. Znamy skutki odrabiania lekcji za kogoś. Jeden, jedyny, jedyniutki raz, a potem mamy upośledzonych nauczycieli języka niemieckiego w Polsce.
Napiąć się w każdym zdaniu...jeszcze nie słyszałam, takich tekstów to nie używamy na humanie, nie spotkałam się z tym ;P
Tłumaczę niniejszym: polskie przysłowie: zastaw się a postaw się. Oznacza: wysil się, bez względu na to, ileby to miało kosztować. Pokaż innym, że ciebie na to stać. Nawet, jeśli ciebie na to NIE stać. Humanie.
Niee...niemca to uczyć nie będę ;D I tak dobrze, że mam 4 na półrocze, bo się staram...robię zadania sama bo jakbym kazała komuś robić to nic bym nie umiała i wylądowała z jedynką, może ewentualnie 2 na koniec. Odpada...
Ok, napisze, bd do dupy...ale spróbuję.
Strata czasu w sumie...bo to będzie masakra jakaś, ale dobra. Boże, niemiecki to zuooo...
Czekałem na tę wypowiedź. Jesteś dobra z angielskiego: Be patient!
edytowany przez zochama: 28 mar 2011
Ja mieszkam na wsi w domku jednorodzinnym(Ich lebe auf dem Land in einem Einfamilienhaus). Mam swój własny pokój(Ich habe mein eigenes Zimmer). On znajduje się na parterze(Er ist im Erdgeschoss).
Mój pokój jest mały i przytulny(Mein Zimmer ist klein und gemütlich). W kącie stoi moje biurko(In der Ecke ist mein Schreibtisch). Na ścianie nad nim wisi duży rysunek(Darüber befindet sich eine große Figur). Przy biurku stoi krzesło obrotowe. Na biurku stoi komputer, głośniki oraz leży kilka zeszytów i książek.(Auf dem Schreibtisch ist mein Computer, Lautsprecher, liegt ein paar Bücher und Hefte). Obok biurka stoi łóżko, na którym leżą misie oraz poduszki(Neben dem Schreibtisch vor dem Bett, auf dem Bären und Kissen sind.). Przy łóżku znajduje się szafka nocna, na której leży moja ulubiona książka(Wenn das Bett ein Nachttisch, die mein Lieblingsbuch ist). Po między łóżkiem a biurkiem stoi moja gitara elektryczna(Nach dem Bett und der Tisch ist meine E-Gitarre). Nad szafką nocną znajduje się okno, na którym stoją dwie doniczki z kwiatami(Vor dem Nachttisch ist ein Fenster, wo gibt es zwei Töpfe mit Blumen). Obok okna stoi duża szafa, obok niej wisi półka(Neben dem Fenster ist großer Schrank, hängen neben ihrem Regal). Na niej leżą różne pamiątki, płyty moich ulubionych zespołów i zdjęcia(Auf ihr sind verschiedene Souvenirs, CDs meiner Lieblingsbands und Fotos). Przy niej stoi gitara akustyczna, nad którą wiszą plakaty mojego ulubionego zespołu(Wenn es eine akustische Gitarre, über die Plakate hängen meiner Lieblings-Team).
Czuję się dobrze w moim pokoju.(Ich füfle mich in meinen Zimmer wirklich wohl) Bardzo go lubię(Mag ihn wirklich).

Dno zapewne...możesz mnie wyśmiać :P
Jak nie trzymasz się wskazówek i zamiast "znajduje się" wpisujesz z uporem "jest", to się nie dziw. Dlaczego dno? Ty się wcale do tego nie przykładasz. A wcale nie jest tak strasznie. Ty musisz jęczeć nad sobą. Usiądź na spoko, przetrzep słownik i napisz. I przestań wreszcie ujadać, że to taaaaakie do kiiiiitu! Rozumiesz, co piszesz, czy nie? Odpowiadaj! (jeśli nie rozumiesz = szkoda roboty).
Wiem co pisze,ale robie błędy bo dopiero rok się uczę, więc nie jestem dobra. Właśnie tu jest ten ból...nie poprawię tego, nie umiem lepiej skonstruować zdań
Umiesz. Zajrzyj do PONSa. oraz odpowiadaj na moje pytania.
Albo czekaj na odrabiaczy. A to może potrwać. A Gugla używaj z rosądkiem. Bo "zespoły" to nie są "Teams". Chyba?
btw. czemu u ciebie "mieszkam" oznacza "ich lebe"? zajrzyj do Ponsa. Wpisz mu twoje zwroty. To jest dobra rada.
edytowany przez zochama: 28 mar 2011
Kurcze...na serio nie wiem co ja mam tam źle, przy tym tłumaczeniu co wysłałam długo siedziałam i po prostu nie wiem.
zespół-team, gruppe, a mieszkać wohnen
To będzie: Ich wohnen dem Land in einem Einfamilienhaus.
To :Er vorfindt im Erdgeschoss.
ich wohne!!!!!!!!!!! Odmieniać przez osoby czasownik "wohnen". Ich wohne, du wohnst, er wohnt. Babo! Przecież jesteś dobra i walisz formę bezokolicznościową? (czy, jak to się nazywa?). Ja noszę kalosche, ty nosisz kaloschisz, on nosi kaloschi? Uwierz w siebie i nie śpiesz się.
nie...vorfindet
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 59
poprzednia |