Zadanie matematyczne

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 65
poprzednia |
Witam

Mam napisać zadanie matematyczne po niemiecku... a dokładnie pięć zadań. Prosiłbym o sprawdzenie mojego tłumaczenia i ewentualną poprawę.

Twoja Mama kupiła 10 owoców. Gruszki stanowią 20%. Banany stanowią 50% reszty. Pozostałe owoce to jabłka. Jedna Gruszka kosztuje 1,50 euro, banan jest tańszy o 10% a cena jabłka stanowi 120% ceny banana. Ile kosztują wszystkie owoce.

Tłumaczenie:

Deine Mutter hat 10 Obst gekauft. Birnen bilden einen 20%. Bananen bilden den 50% des Restes.Geblieben Obst das sind Äpfel. Eine Birnen kostet 1,50 euro, die Banane ist billiger um einen 10% und der Preis des Apfels bildet den 120% des Preises der Banane. Was kostet alles Obst??

Proszę o wyrozumiałość ;)
Zanim zaczniesz o "owocach", to zajrzyj do slownika, jak one sie nazywaja po niemiecku. Pomagam:
http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=owoce&in=&kbd=pl&l=depl
A potem przejdziemy do matmy, bo to ma byc 5 zadan!
Birne -gruszka
Bananen - banany
Äpfel - jabłko
edytowany przez Apios: 08 cze 2011
Jesli masz zamiast cykac do polnocy po jednym wyrazie, to zapomnijmy lepiej o tym.
ale o co ci chodzi??
chciałbym abyś mi po prostu wskazała błędy
o "geblieben Obst". Co to "Obst"? Co to "Gemüse"? Czy jest liczba mnoga od "Obst"? Matka kupila 10 Öbste? (dzisiaj bylo na forum o liczbie mnogiej od Gemüse).
A tobie o co chodzi?
edytowany przez zochama: 08 cze 2011
Cytat: Apios
chciałbym abyś mi po prostu wskazała błędy
Okay, skoro tylko o to chodzi....
Deine Mutter hat 10 Obst gekauft. Birnen bilden einen 20%. Bananen bilden den 50% des Restes.Geblieben Obst das sind Äpfel. Eine Birnen kostet 1,50 euro, die Banane ist billiger um einen 10% und der Preis des Apfels bildet den 120% des Preises der Banane. Was kostet alles Obst??

Fett ist bledy.
dopiero teraz się zarejestrowałem ;/

Obst das (nur Singular) owoce
Gemüse das (PL die Gemüse) warzywo
Äpfel - jabłko
jablka
No, i co z tego, ze dopiero sie zarejestrowales? Zmienil sie niemiecki z tego powodu? Od setek lat jest taki sam.
Was kostet alles Obst?? - zmienić na "Wie viel Obst" czy też źle ??
Cytat: zochama
No, i co z tego, ze dopiero sie zarejestrowales? Zmienil sie niemiecki z tego powodu? Od setek lat jest taki sam.

i to że nie zdążyłem zobaczyć co było na forum o liczbie mnogiej Gemüse
A, co to Apfelobst oder Birnenobst?

i to że nie zdążyłem zobaczyć co było na forum o liczbie mnogiej Gemüse
No, to zanim opublikujesz, to poatrz na spoko i przestan mi tu czatowac.
nie wiem nie znam tak dobrze niemieckiego. Gdyby było inaczej nie pisałbym w tym temacie
"Zarówno Obst jak i Gemüse to SingulariatantaJeżeli... nie wiesz co to takiego Singulariatantum chętnie pomogę http://germonika.republika.pl/gfx/gramopis.htm.
Oczywiście te rzeczowniki się odmieniają, ale NIE w liczbie mnogiej"- o to ci chodzi ??
jeśli to by było na tyle to proszę o usunięcie tematu...
Wenn du geschrieben hättest: "Die Mutter hat 10 Obstsorten gekauft", wäre es wesentlich besser.
A twego tematu nie usuniemy. Zostawimy dla potomnych.
po co ?? Przecież nic nie jest poprawione. Prosiłbym o usunięcie.
Wenn du geschrieben hättest: "Die Mutter hat 10 Obstsorten gekauft", wäre es wesentlich besser.

... najlepiej byloby, gdybys napisal:
Twoja Mama kupiła 10 owoców. - Deine Mutter hat Obst gekauft. Insgesamt/zusammen sind es 10 Früchte.
Gruszki stanowią 20%. - 20% davon sind Birnen.
Banany stanowią 50% reszty. - 50% der verbleibenden Früchte sind Bananen./ 50% der anderen/übrigen/restlichen Früchte sind Bananen.
Pozostałe owoce to jabłka. - Die übrigen Früchte sind Äpfel./ Der Rest sind Äpfel.
Jedna Gruszka kosztuje 1,50 euro, banan jest tańszy o 10% a cena jabłka stanowi 120% ceny banana. - Eine (?) Birne kostet 1,50 Euro, eine (?) Banane ist um 10% billiger/ eine Banane kostet 10% weniger und der Preis eines (?) Apfels beträgt 120% des Preises einer Banane. (na marginesie: to jest zdzierstwo, ja bym nie zaplacila. :)
Ile kosztują wszystkie owoce. - Wieviel kostet das Obst insgesamt?

dzięki, niektóre elementy wykorzystałem. Temat do usunięcia.
niektóre elementy wykorzystałem.
No, typek po prostu do usuniecia...Reset!

10 Früchte gekauft Birnen bilden 20%, Bananen 50% und der Rest .... ist billiger als ist billiger um

Was kosten alle Früchte
TE DWA BARANY POMIESZALY DZIECKU W GLOWCE
dopiero teraz się zarejestrowałem ;/

Obst das (nur Singular) owoce
Gemüse das (PL die Gemüse) warzywo

bardzo dobrze jeste niezly chlopaczku nie zwracaj na tych tu uwagi oni niewiele wiedza a probuja sie na uczniach wyzywac
Birnen machen 20% , Bananen 50% aus und die restlichen Früchte sind es Äpfel.
Cytat: Diego8
... die restlichen Früchte sind es Äpfel.

Tja... Das sind es die Fehler, die man der Welt nicht vorenthalten kann. ;]
Und ganz nebenbei, der Apios ist mit dem Thema durch.
edytowany przez white-apple: 09 cze 2011
Przecie Diego8, to Zombie!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 65
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie