Sprawdzenie tłumaczenia- prezentacja o koniu!

Temat przeniesiony do archwium.
Wstawiam jeszcze raz ze względu na to że wcześniej nie przetłumaczyłam.

Czy któs mógłby mi to sprawdzić i poprawić błędy? dziękuję!

PO polsku:
"MÓJ KOŃ
W tamtym roku dostałam od taty konia. Długo o nim marzyłam i moje marzenie w końcu się spełniło.
Mój koń ma na imię Iga i jest to klacz. Iga ma dwa lata i mieszka w stajni obok domu.
Zanim tata wybudował własną stajnię, Iga mieszkała u dziadka.
Miesiąc temu przenieśliśmy ją do nas.
Mój koń jest siwy i ma łaty. Jego grzywa i ogon są białe.
Ma nietypowe oczy, są błękitne i ogromne.
Iga ma charakter właściciela. Jest trochę nieposłuszna, złośliwa, czasem gryzie i psoci.
Ale kiedy ma sobry humor, łasi się, kładzie mi głowę na ramieniu albo wesoło parska.
Codziennie wypuszczamy ją na wybieg, żeby trochę pobiegała, a wtedy skacze, galopuje i robi sobie kąpiele błotne.
Mój koń je dużo siana i owsa. Poza tym lubi też marchewkę, jabłko i cukier.
Pije też dużo wody i ma do tego celu specjalne poidło, które automatycznie się napełnia.
Iga ma również własne siodło i cały sprzęt potrzebny do jazdy.
Konie to towarzyskie zwierzęta dlatego lubię przychodzić do Igi, karmić ją i zajmować się jej sierścią.
Dobrze mieć takie zwierzę."

Niem:
"Mein Pferd.

Im letzten Jahr ich hat bekommen ein Pferd von meinem Vater.
Ich hat getraumt es eine lange Zeit un meine Traum endlisch wahr geworden.
Mein Pferd heiBt Iga und es ist eine Stute. Iga ist zwei Jahre alt und es liebt in eine Pferdestall.
Iga hat gewohnt min seinem GroBvater bis mein Vater hat gebaut der Pferdestall.
Vor einem Monat wir hat verlegt es zu unsere Haus.
Iga ist weiB und es hat (Å‚aty?). Mein Pferd hat ungewohnlische Augen, sie sind groB und blau.
Iga hat den gleichen Charakter wie sein Besitzer. Es ist ein wenig schelmisch, frech, es manchmal biss und was all die Muhe.
Aber wenn es ist in einer guter Laune, es scheibt sich, legt ihren Kopf auf meine Schulter und schnaubt glucklisch.
Taglich wir lieBe frei es auf dem Lausteg zu rennen. Wenn es gibt es (kiedy ona tam jest ?), es springt, galoppiert und wirft ihren Kopf.
Iga isst viel Heu und Hafer. Es liebt Karotten, Apfel und Zucker auch.
Mein Pferd trinkt viel Wasser und es hat spezielle Trinker zu diesem Zweck, es sich automatisch fullt.
Iga hat seine eigene Sattel und alles was es braucht zu reiten.
Die Pferde sind soziale Tiere, weil mag ich zu Iga kommen, mit ihr sprechen und ihre Haare nehmen.
Ich liebe mein Pferd sher!"
https://niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa-tlumaczenia/219245#post1376299
Gugle to robi lepiej. Wklep to do niego.
edytowany przez irkamozna: 26 lut 2012
Wpisywałam w google, myśłalam że po to jest to forum..
masz innego gugla niż ja?
nie, po prostu nie wszystko mi w google pasowało i na intuicję pozmieniałam niektóre rzeczy..

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie