Potrzebna pomoc w tłumaczeniu :)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |
Witam wszystkich!

Niedawno zgłosiła się do mnie koleżanka z prośbą o pomoc w tłumaczeniu pewnej mangi. Jest to głównie opowieść o przygodach paczki najlepszych przyjaciół, którzy wspólnie prowadzą agencję detektywistyczną, ale też o związkach homoseksualnych.

Mam dość spory problem z przetłumaczeniem kilku zwrotów i chciałabym poprosić o pomoc forumowiczów :) bo po prostu nie wiem, od której strony "ugryźć" te słówka, a internet niestety nie służy mi za bardzo pomocą w tym przypadku. Dlatego też...

Czy ktokolwiek z Was orientuje się może np, jak można by przetłumaczyć słowo "Pestkrähe"? Pojawia się ono w komiksie w następującym kontekście: "Kippei, diese Pestkrähe!" i podejrzewam, że jest ono jakimś obraźliwym lub uszczyliwym wyrazem. "Kippei" to imię jednego z głównych bohaterów tak na marginesie, a cała sentencja odnosi się do narzekania (?) na niego, po tym jak wtykał nos w nie swoje sprawy.

Inny problem mam ze zwrotem "...und dir von den Hüpfbojen deinen Lauf polieren", który zostaje użyty w rozmowie dwóch osób, po tym jak jedna z nich dosłownie ślini się na widok ładniej dziewczyny... :)

Ktoś może pomóc z tłumaczeniem? Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki!

Pozdrawiam!
edytowany przez Finka1987: 01 sty 2014
1. Lubie yuri.
2. Tłumaczenie bardzo proste.
3. Pokażesz cycki? (i nie jest to namawianie niepełnoletniej, bo zgodnie z nickiem ma 17 lat)
edytowany przez MysteryMan: 01 sty 2014
Pełnymi zdaniami, proszę, bo nie rozumiem :P I kto ma niby 17 lat zgodnie z nickiem? :)
Cytat: Finka1987
Pełnymi zdaniami, proszę, bo nie rozumiem :P I kto ma niby 17 lat zgodnie z nickiem? :)

przepraszam bardzo, błąd pod wpływem %
jeśli '87 to masz XX lat, stara d*pa z Ciebie jest
To co, pokażesz (*) (*) ?
A coś konstruktywnego i na temat Pan do tematu wątku wniesie? :) Bo jeśli nie, to dziękuję za dotychczasowe (jakże ciekawe!) uwagi odnośnie wieku i ulubionych rzeczy... :)
Cytat: MysteryMan

Nie. Żegnam :)
Skoncentrowałabyś się bardziej na niemieckim, niż na cyckach, to byśmy już dawno dalej poszli. A, tak?
Tak, to tobie tylo w zasadzie o cycki chodziło. Szkoda.

w tym wieku to już lepiej nie wybrzydzaj

jak nie ty, to inna
nie ograniczam się do jednej
Cytat: niuniel
Skoncentrowałabyś się bardziej na niemieckim, niż na cyckach, to byśmy już dawno dalej poszli. A, tak?

Proszę Pana- ja nie odpowiadam za to, co piszą inni ludzie. Pierwszego posta od MysteryMan nie zrozumiałam, więc poprosiłam o pisanie pełnymi zdaniami zamiast o krótkie i nic mi nie mówiące głupoty i gdyby Pan nie zauważył- spytałam, czy tenże Pan ma coś konkretnego do powiedzenia, jeśli chodzi o temat wątku. A że otrzymałam odpowiedź głupszą od poprzedniej, to i odpowiedziałam w podobny sposób. I tyle w temacie. To nie moja wina, że na poważne pytanie odpowiadają ludzie, którzy piszą posta tylko po to, żeby się popisać... no, w sumie nie wiem, czym.
czym się na co dzień zajmujesz ?
Cytat: niuniel

A jeśli aż tak interesuje się Pan tym wątkiem, to proszę również o jakąś konkretną odpowiedź na moje pierwsze pytanie o podane słówko/ zwroty, a nie komentarze i prowokowanie do dalszej dyskusji, bo mi i innym (czytającym) niepotrzebne. Dziękuję.
chodzi o Aishiteruze Baby?

"Kippei, diese Pestkrähe!" "Kippei - ten dokucznik"

"...und dir von den Hüpfbojen deinen Lauf polieren"
Hüpfbojen - duże, podskakujące piersi, często pokazywane w mandze
Lauf polieren - poczytaj o hiszpanie (może się jeszcze paru rzeczy nauczysz), jestem chętny do pokazania Tobie o co chodzi :)))

stara d...a wstawia teksty o podtekście i później się rzuca (PMS? - przez następny tydzień lodzik! :)
Cytat: klemens001

A jakie to ma znaczenie? Bo związku z tematem nie widzę.
zarówno ja i klemens001 chcemy widzieć (*)(*) lub (O)(O), ale to zależy od kobiety

A jakie to ma znaczenie? Bo związku z tematem nie widzę.

chciał się dowiedzieć gdzie się ogłaszasz, a może tylko na ulicy można spotkać?
to jakieś prowo
to jakieś prowo

też tak myślę, napalona prawie trzydziecha wstawia zboczone teksty
chodzi o Aishiteruze Baby?

"Kippei, diese Pestkrähe!" "Kippei - ten dokucznik"

"...und dir von den Hüpfbojen deinen Lauf polieren"
Hüpfbojen - duże, podskakujące piersi, często pokazywane w mandze
Lauf polieren - poczytaj o hiszpanie (może się jeszcze paru rzeczy nauczysz), jestem chętny do pokazania Tobie o co chodzi :)))

stara d...a wstawia teksty o podtekście i później się rzuca (PMS? - przez następny tydzień lodzik! :)

Proszę Pana, tu się nikt nie rzuca i nie ma PMS (swoją drogą- typowy komentarz :P), a co do podtekstów, to jak zaznaczyłam na samym początku- nie miałam pojęcia, o co w tych zwrotach chodzi, a słowniki internetowe mi nie pomagały, żeby to przetłumaczyć, więc jakim cudem miałam wiedzieć, że to ewentualnie jakieś podteksty? :) Jeśli poczuł się Pan sprowokowany do czegokolwiek, to przepraszam bardzo; dziękuję za udzieloną pomoc; miłego dnia!
uczcie się chłopy!
jak się dobrze kobiecie zrobi, to później mruczy
to jakieś prowo

To nie jest żadna prowokacja. Manga nazywa się "Border", można sobie poczytać jej 1. bodajże cżęść online za darmo, aktualnie zajmuję się tłumaczeniem vol4.
Proszę Pana, tu się nikt nie rzuca i nie ma PMS (swoją drogą- typowy komentarz :P), a co do podtekstów, to jak zaznaczyłam na samym początku- nie miałam pojęcia, o co w tych zwrotach chodzi, a słowniki internetowe mi nie pomagały, żeby to przetłumaczyć, więc jakim cudem miałam wiedzieć, że to ewentualnie jakieś podteksty? :)!

spytać się pierwszego lepszego podstarzałego Niemca, od razu miała byś to w praktyce w(y)łożone jak na tacy.
Finka to mangówa? (niektóre są hot:)
jak tłumaczysz, to tłumacz z angielskiego (chyba, że z japońskiego)
niemiecki to 3 język, więc przekaz będzie znacznie zniekształcony
Proszę Pana, tu się nikt nie rzuca i nie ma PMS (swoją drogą- typowy komentarz :P), a co do podtekstów, to jak zaznaczyłam na samym początku- nie miałam pojęcia, o co w tych zwrotach chodzi, a słowniki internetowe mi nie pomagały, żeby to przetłumaczyć, więc jakim cudem miałam wiedzieć, że to ewentualnie jakieś podteksty? :)!

spytać się pierwszego lepszego podstarzałego Niemca, od razu miała byś to w praktyce w(y)łożone jak na tacy.

Jeszcze jakieś równie eleganckie rady? ...Nie znam żadnego Niemca, którego mogłabym (albo chciała) spytać- dlatego dodałam ten wątek na forum.
PMS (swoją drogą- typowy komentarz :P)

najczęstsza wymówka na ch*jowy charakterek
Finka to mangówa? (niektóre są hot:)

Nie mam jak tłumaczyć z angielskiego, bo nigdzie nie ma rzekomo 4. tomu tej mangi po angielsku póki co. Koleżanka sprowadzała ją sobie w grudniu specjalnie zza granicy, żeby dowiedzieć się jak najszybciej, co dalej z jej ulubionymi bohaterami, ale znalazła ten tom tylko po japońsku, niemiecku i w jeszcze jakimś tam języku. (Napisała mi wtedy konkretnie załamana, że "zawsze gdy tylko ukazuje się jej ulubiona manga, ona musi ją czytać po japońsku, chińsku, rosyjsku albo niemiecku..." I że to nie fair...). A że koleżanka zna tylko angielski, a ja znam jako tako niemiecki, to zaproponowała, że kupi sobie mangę po niemiecku, a ja jej przetłumaczę. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie te niektóre zwroty, z którymi nie wiem, co zrobić.
to MysteryMan ci nie podał ?

Poza tym większość z tej mangi rozumiem i potrafię przetłumaczyć, ale jak przychodzi do jakichś wulgarnych określeń/ wyzwisk lub jakichkolwiek zwrotów, których mi słownik internetowy (np pons) nie przetłumaczy i których ja sama również nie przetłumaczę z braku wiedzy- nawet jeśli rozumiem ich poszczególne części, to wiadomo... Niech ktoś sobie spróbuje przetłumaczyć np to "Pestkrähe" przez ponsa lub jakikolwiek inny słownik- mission impossible :) Osobiście wiem co prawda, co oznacza "die Pest"; wiem, co to "die Krähe", ale połączone, jako wyzwisko? Tego nie umiałam przełożyć sobie właśnie na język polski, podobnie jak z tym całym drugim zwrotem. A że w mandze są często "Hüpfbojen" :), to niestety też się nie orientuję, bo sama nie jestem fanką takich komiksów, ale dziękuję za zwrócenie uwagi! :)
Trzeba lepiej poszukać, bo wersja angielska musi być przed niemiecką.

Tłumaczysz zboczone rzeczy i tylko tyle powiem.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę