Opis tygodnia i dnia

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę czy ktos moglby mi pomoc opisac tydzien i jeden caly dzien nie bylo mnie na lekcjach niestety choroba i wogole nic nie rozumiem :( bylabym serdecznie wdzieczna za przetlumaczenie tych kilku zdań ;)

W poniedziałek uczę sie, odrabiam lekcje i spotykam sie z chlopakiem.
We wtorek sprzatam w pokoju swoim, ucze sie i ogladam tv.
W srode ucze sie, ide z mama na zakupy.
W czwartek ide z przyjaciolmi na pizze
W piatek sprzatam w calym domu i ogladam filmy na komputerze z chlopakiem.
W sobote długo śpie, ogladam tv, ide z koleznka na zakupy.
W niedziele ide do kosciola potem do babci i pod wieczor sie ucze.

W poniedziałek wstaje o godzinie 6.30 ide pod prysznic i ubieram sie pozniej sciele lozko o 7.00 jem sniadanie pozniej ide umyc zeby, pakuje sie do szkoly i o 7.50 wychodze do szkoly. O 14.15 wychodze ze skzoly w domu jestem o 14.25 jem obiad o 15.30 uczę sie i odrabiam lekcje a nastepnie do wieczora jestem u chłopaka. O 22 ide spac.
faktycznie "kilka" zdań.......

a w ogóle co to za wytłumaczenie, że nie rozumiesz? czego? słówek? słownik w rekę!
Potrzebne słowka
Do poniedziałku: Poniedziałek-Montag, uczę się-lehren , Spotykam Sie-mit
Do wtorku: wtorek-Dienstag, ogladac tv-fernseher
do środy: środa-Mittwoch, robie zakupy z mama- mache einkaufen mit Mutti
do czwartku: czwartek-Donnerstag
do piatku: piątek-Freitag
do soboty: sobota-Samstag, zakupy z koleznka: mache einkaufen mit Freund
do niedzieli: niedziela-Sonntag, isc do kosciola-gehe in die Kirche

prosze pomozcie
znamy te słówka ;) pytam, czego w tym nie rozumiesz? nie umiesz odmienić czasownika przez osoby? jak nie, to chętnie Ci tu wytłumaczymy..... gotowych prac nie piszemy!
Dobrze to prosze o pomoc w odmienie tych czasownikow i jak ulozyc zdanie e o jakiejs tam godzinie cos sie robi albo w jakis dniu sie robi cos tam cos tam najprostsze zdanie jakie moze byc ;)
um ....Uhr - o ...godzinie ***
potem dajesz czasownik, osobę i resztę ***
na przykład: um 7 Uhr esse ich Frühstück ***
w normalnym zdaniu masz osobę, czasownik i resztę, ale tu inaczej, bo czasownik musi być na 2 miejscu w zdaniu, więc skoro zaczynasz od "o siódmej", to po tym musi nastapić czasownik ***
odmiana czasownika wg. następującego schematu: bezokolicznik machen - ich mache, du machst, er sie es macht, wir machen, ihr macht, sie Sie machen - do tematu czasownika dodajesz końcówki, zawsze te same, chyba że to czasownik nieregularny
w jakim dniu - no to np. am Montag gehe ich in die Schule.......
Dziekuje
Hmmm cos wymodziłam zapewne zle ale dobra tam czy mozna by bylo to sprawdzić i ewentualnie poprawic bylabym bardzo wdzieczna choc juz i tak jestem wdzieczna ;)

Am Montag um 6,30 Uhr aufwache ich, dann gehe dusche und sich anziehe. Um 7 Uhr esse ich Frühstuck denn gehe zähne putzen ( pakuje sie) zu Schule und um 7.50 Uhr gehe in die Schule. Um 14.15 Uhr nach ich zu Hause. ( w domu jestem) um 14.25 Uhr und esse Mittag. Um 15.30 lehre ich und Hausaufgabe mache und donach bin zu Abend bei Verlobte. Um 22 Uhr gehe schlafe.
jasne :)

Am Montag um 6,30 Uhr wache ich auf (rozdzielnie złożony czasownik), dann gehe ich duschen und ziehe mich an (też rozdzielny i to "sich" odmienia się przez osoby). Um 7 Uhr esse ich Frühstuck, dann putze ich die Zähne, packe meine Schulsachen und um 7.50 Uhr gehe in die Schule. Um 14.15 Uhr gehe ich nach Hause (w domu to zu Hause, do domu - nach Hause, iść - gehen). Zu Hause bin ich um 14.25 Uhr und esse Mittag. Um 15.30 lerne ich (lehren - uczyć kogoś, lernen - uczyć się) und mache Hausaufgaben und danach bin am Abend bei meinem Verlobten (jeśli to miało znaczyć, że jesteś u narzeczonego). Um 22 Uhr gehe ich schlafen.
Jeszcze chciałabym aby mi w tym pomoc bo o weekend tez mnie moze zapytac hehe ;)

Am Sonntag um 10 Uhr wache ich auf, dann gehe ich duschen und ziehe mich an. Um 10.30 Uhr esse ich Frühstuck, dann putze ich die Zähne. Um 11 Uhr (ogladam tv) und um 13 uhr lerne ich um 14 Uhr esse Mittag und um 14.30 gehe ich mit Freund auf einkaufe. Um 17 Uhr treffe mit meinem Verlobten (choc badziej mi chodzi o chlopaka). Um 21 Uhr (ogladam tv) und um 23 Uhr gehe ich schlafen.
racja :)

Am Sonntag um 10 Uhr wache ich auf, dann gehe ich duschen und ziehe mich an. Um 10.30 Uhr esse ich Frühstuck, dann putze ich die Zähne. Um 11 Uhr sehe ich fern und um 13 Uhr lerne ich. Um 14 Uhr esse ich Mittag (lepiej esse ich zu Mittag) und um 14.30 gehe ich mit (??? tu nie wiem, o co chodziło, jak z przyjaciółką to mit einer Freundin, z chłopakiem to mit meinem Freund, jak z przyjaciółmi to mit meinen Freunden) einkaufen (nie ma w niemieckim konstrukcji iść NA coś, tylko idziesz zakupować ;). Um 17 Uhr treffe ich mit meinem Verlobten (jak chodzi o chłopaka, to mit meinem Freund, Verlobte to taki już "prawdziwy" narzeczony :) Um 21 Uhr sehe ich fern.
>und um 23 Uhr gehe ich schlafen.
Oh dziekuje bardzo za pomoooooc czeka mnie teraz uczenie bleeee jeszcze w sumie cos mi zostalo np. przepis na jakies danie ale to juz sobie odpuszcze ;P najwyzej troszke pani pokrzyczy ze sie nie nauczylam tego ale sie naucze to co mam i bedzie dobrze mam nadzieje ;) Dziekuje bardzo jeszcze raz, zapewne teraz bede czesto tu zagladac i prosic o nakierowanie pomoze mi w tym przy nauce z niemieckiego
Pozdrawiam ^^
nie ma za co, powodzenia! też pozdrawiam :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie