SZYK KOŃCOWY

Temat przeniesiony do archwium.
Zwracam się z prośbą jak tworzyć zdania z dass da i wiel ponieważ mam problem i nie rozumiem jak to się tworzy . Wiem że orzeczenie ma być na końcu zdania ale nie umiem tego zastosować . Proszę o przykłady i wytłumaczenie. Dziękuję
Du bist faul.

Ich denke, dass du faul bist.
Du bemühst dich nicht, weil du faul bist.
Du kriegst eine Eins, da du faul bist.
w tej konstrukcji wystepuja dwa zdania zdanie nadrzedne i zdanie podrzedne wprowadzane przez dass,weil,da
jezeli zdanie nadrzedne /mogace stac samodzielnie/ stoi na pierwszym miejscu to konstrukcja jest nastepujaca Ich habe heute aufgeräumt,weil ich viel Zeit hatte.
czyli zdanie Ich habe heute aufgeräumt jest logiczne i grammatycznie poprawne
weil ich viel Zeit hatte jest samodzielnie grammatycznie niepoprawne i tresc tego zdania jest niepelna
zdanie podrzedne rozpoznajemy po tym ze czasownik stoi na koncu
Cytat: diego13
jezeli zdanie nadrzedne /mogace stac samodzielnie/ stoi na pierwszym miejscu to konstrukcja jest nastepujaca Ich habe heute aufgeräumt,weil ich viel Zeit hatte.
czyli zdanie Ich habe heute aufgeräumt jest logiczne i grammatycznie poprawne
weil ich viel Zeit hatte jest samodzielnie grammatycznie niepoprawne i tresc tego zdania jest niepelna
zdanie podrzedne rozpoznajemy po tym ze czasownik stoi na koncu

jezeli zdanie podrzedne stoi na poczatku to zdanie nadrzedne stojace na drugim miejscu zaczynamy od czasownika
Weil ich viel Zeit hatte,habe ich heute aufgeräumt.
a jak wytłumaczyć to przy zdaniu z da
weil=da
tak ale da pisze się na początku zdania
Cytat: sk13
a jak wytłumaczyć to przy zdaniu z da

dokladnie tak samo
da ich heute keine Zeit habe,räume ich später auf
tak ale da pisze się na początku zdania

weil mozesz tez na poczatku napisac a ptem piszesz zdanie nadrzedne zaczynajace sie czasownikiem
Już rozumiem Dziękuję wam za pomoc
Zwracam się z prośbą jak tworzyć zdania z dass da i wiel ponieważ mam problem i nie rozumiem jak to się tworzy . Wiem że orzeczenie ma być na końcu zdania ale nie umiem tego zastosować . Proszę o przykłady i wytłumaczenie. Dziękuję
Nie zapomnij, ze "da" moze takze oznaczac "hier = tutaj".
Cytat: zochama

schwachsinn
Cytat: diego13
Cytat: zochama

schwachsinn
Mist. Potierial nadziezdu.
raportowac.
Aber sonst geht es dir gut? ballantines? oder Witwe Wahrsteiner?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa