ciemnota pyta: budowa zdań

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!

Przychodzę do Was z zapewne banalnym problemem, ale cóż, póki co laik jestem.

Mam podane zwroty, z których mam ułożyć zdania zaczynające się od:
Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil....

i tu mam dokończyć takimi zwrotami jak:
- sich langweilen
- schwaches Selbstwertgefuhlen haben
- angst vor der zur Zukunft haben
- neugierg sein
- schmittel uberall kaufen konnen
- probleme in der Schule/House haben
- sich einsam fuhlen
- cool sein wollen

oczywisce domyslam się, że nalezy odpowiednio odmienić i poprzestawiac te zwroty, aby pasowały. I w tym mam problem.
Podaje kilka moich prób i prosze o korektę, rady kilka pokazowych zdanek;)

Pozdrawiam
Ciemnota2

Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil Sie heben schwaches Selbstwertgefuhlen.

Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil Sie konnen schmittel uberall kaufen.

Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil Sie haben probleme in der Schule/House.
W istocie, twoje podejrzenie jest słuszne. Należy wszystko zrobić, aby forma zdania z "weil" była zgodna z niemieckimi regułami. Zajrzyj tutaj a wszystko powinno być jasnota:
https://niemiecki.ang.pl/gramatyka/zdanie_okolicznikowe/przyczyny_z_weil_oraz_da
aa no tak, czasownik na końcu. A co jeśli są 2 czasowniki? tzn 1 modalny i 1 zwykły?
znaczy, kiedy na ten przykład?
http://www.digitaleschulebayern.de/dsdaten/433/168.pdf
edytowany przez zochama: 13 lut 2011
Cześć może już za późno ale ci napisze te zdania.
Nar pierw muszę ci się zapytać czy naprawdę dobrze odpisałaś te zdania bo majom dużo błędów?
Nie ma coś takiego jak "Stuchmitteln" tylko Suchtmittel, a "schmittel uberall kaufen konnen" by było poprawnie "Rauschmittel überall kaufen können".

Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil Sie heben schwaches Selbstwertgefuhlen.
Ich glaube, Jugentliche greifen zu Suchtmitteln, weil sie ein schwaches Selbstwertgefühl haben.

Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil Sie konnen schmittel uberall kaufen.
Ich glaube, Jugentliche greifen zu Suchtmitteln, weil sie Rauschmittel überall kaufen können.

Ich glaube, Jugendliche greifen zu Stuchmitteln, weil Sie haben probleme in der Schule/House.
Ich glaube Jugendliche greifen zu Suchtmitteln, weil sie Probleme in der Schule oder zu Hause haben.

No mam nadzieje ze ci pomogłam! ;)
No i trochę się pośmiałam :)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie