pytanie z matury rozszerzonej

Temat przeniesiony do archwium.
http://pobieranie.dlastudenta.pl/matura/2011/niemiecki/niemiecki_pr_2.pdf <-- to jest arkusz rozszerzony z niemieckiego, który pisałam w środe. Mam pytanie co do jednego zadania, które wywołało dużo wątpliwości, mianowicie do zadania 9 podpunkt 9.2. Co tam trzeba było wstawić? Sprawdzając klucze odpowiedzi w internecie widziałam różne opcje- wjednym dali auf, w innym um. Wg Goethe Institut powinno być fuer (ja tak zaznaczyłam). Może nie byłabym tak strasznie ciekawa (bo to w sumie 1%) ale znalazłam ten tekst w oryginale i tam w ogóle jest "an" a takiej opcji nie ma tu do wyboru. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam :)
Ciężko ci wpisać to jedno zdanie? Jakaś tajemnica, czy co?
Chodzi ci o to?
Welche Wünsche hat sie 9.2. ____ das Zusammenleben?
9.2.
A. auf
B. für
C. über
D. um
Gdzie znalazłaś ten tekst w oryginale i było w nim "an"? Podaj linka. I przestań cudować.
edytowany przez zochama: 13 maj 2011
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4002701,00.html
Ou-ou-ou... Ich glaube, das Thema ist komplizierter. Meine Meinung: für die Aufgabe ist die Antwort B.=für richtig.
Aber das Zusammenleben hat kompliziertere Bedeutung in Verbindung mit "an". Beispiel:
...dass sich die Bedürfnisse und Wünsche an nachbarschaftliches Zusammenleben mit der Zeit und den gesamtgesellschaftlichen Wandlungsprozessen ändern und zunehmend disparat werden.
Hier geht es sehr wahrscheinlich um die Koexistenz und nicht das "mit jemandem zusammenleben". Hier ist diese o.g. Stiftung gemeint.
B) für
Diesjähriges Abi war nicht besonders schwer.
ok, dziękuję Wam bardzo za pomoc :) chociaż nadal jest dla mnie zastanawiający fakt, dlaczego w wielu kluczach dali 'auf' i tak samo też uważa mój nauczyciel od niemieckiego, z którym dzisiaj o tym rozmawiałam. No ale i tak ostateczny głos ma CKE...
"an" hört sich halt nobel an. Sage es deinem Lehrer. Er hat sicher nur Lizentiat und nichts mehr.
Hahahah, nie no, mieszkał 5 lat w Szwajcarii i jak sie dowiedział że wszyscy daliśmy "fur" (bo czekał zniecierpliwiony i kibicował nam pod salą...) to się wkurzył. Dlatego mnie to tak zdumiało. Dobra, myśle że można zamknąć temat, obstawając przy tym "fur" ;D Danke fur die Hilfe!
I jego zdaniem "auf" miało by być dobrze? Ciekawocha. Niech mu będzie. On nie będzie już mądrzejszy. A ty sobie zamykaj tematy. Bo on was i tak uczy tylko "po łebkach".
każ mu poszperać na ten temat w internecie, to może mu się baniak kiedyś otworzy (jeżeli on wie, co to internet).
edytowany przez zochama: 14 maj 2011
No tak stwierdził :] ale ja się już nieraz z nim wykłócałam o różne rzeczy, w tym przypadku było inaczej bo faktycznie nie znałam tego wyrażenia wcześniej i robiłam na tzw 'czuja'. Dopiero po przejrzeniu internetu zaczęłam się zastanawiać co jest w końcu dobrze. Bo w jednym kluczu, nie pamiętam już gdzie, to nawet "uber" tam wstawili ;p
asiu tak tylko na przyszlosc zanim zaczniesz sie ze swoim nauczycielem klocic to zajrzyj najpierw do duden i zobaczysz ze auf rowniez jest prawidlowo an i für tez wiec nie kloc sie z nauczycielem zosi sie nie sluchaj a tamoda to wogole tylko zajrzyj do dudena Wünsche haben wpisac a duden ci odpowie
niepotrzebnie klocilas sie z nauczycielem bardzo duzo przez to stracilas u niego na przyszlosc jezeli masz watpliwosci to zajrzyj do slownika nauczyciele tez sa tylko ludzmi
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego