konjunktiv II

Temat przeniesiony do archwium.
bardzo prosilabym o wyjaśnienie mi jak przekształcić z trybu oznajmującego do konjunktivu II.
man kommt - ... ?
ich schlafe-
ich bot an-
er ging aus-
wir sagen-
tak na przykladach,jutro mam klasowke dlatego bardzo prosze o pomoc :)
skąd wiedziec czy zastosowac Konjunktiv Imperfekt czy Plusquamperfeckt
Tylko przykład. Resztę możesz sama wklepać do tej tabelki i wszystko masz na stole!
http://conjd.cactus2000.de/showverb.php?verb=schlafen
Z tym "wiedzeniem", to trochę trudniejsze, bo najpierw musisz sama rozumieć, co chcesz powiedzieć i co mówisz. To jest język a nie Taschenrechner. No, tak to jest z tym językiem. Sama wykuta regułka nie załatwi ci niczego. Sorry...
edytowany przez zochama: 25 maj 2011
Tylko jaki konjuktiv zastosowac, bo przerabiamy Imperfekt i Plusquamperfeckt
Strasznie mi przykro, ale nie wiem, o co ci chodzi. Przecież chciałaś sam Konjunktiv II, prawda? Czy też nie zrozumiałem ciebie? Oświeć mnie wiedzą proszę, to może i pomogę. Na razie błądzę.
konjuktiv II składa się z Konjunktivu Imperfekt (np. ich machte) i Konjunktivu Plusquamperfekt( ich hätte gemacht)
No, to wklep wreszcie to "machen" w podaną przeze mnie tablekę i masz wszystkie konjunktiwy przed nosem. Ciężko ci? Czy chcesz mi wyjaśniać, co to Konjuktiv?
http://conjd.cactus2000.de/showverb.php?verb=machen
niektore czasowniki podane sa w czasie przeszlym, np. jak utworzyc konjunktiv II od
ich dachte ?
wklep: denken! Do tej tabelki! No ile razy mam powtarzać? Wpisuje się formę bezokolicznikową! Wklep ją i masz wszystkie dopuszczalne i uznawane na świecie formy! Jezu!
Wklepże wreszcie!
Czy wyście się szaleju napiły, czy jak to mam rozumieć?
edytowany przez zochama: 25 maj 2011
jola_jola, sorry. Powoli rozumiem, o co ci chodzi. Spytaj twojej Pani od niemca, albo Pana. To jest tak:
- bierze się czasownik w bezokoliczniku. W tym przypadku "denken"
- on ma przeróżne formy
-twoje "ich dachte" to już jest Konjunktiv II Präteritum Aktiv
ale pochodzi cały czas od bezokolicznika "denken".
Nie wiem, czy zaskoczysz, ale tak to jest.
Nie ma Konjunktiv II od "Ich dachte", bo to już jest odmieniona forma bezokolicznikowa.
Obejrzyj tę tabelkę dokładnie. Na pewno ci się przyda. Ja nigdy nie żartuję! Znasz przecież tę przeklętą przez wszystkich "zochamę"? C'nie?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka