Gesamtschule ????

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem uczennicą 3 klasy gimnazjum i wyprowadzam sie do Niemiec we wakacje.
Uczę się języka od 4 lat, ale nie znam na tyle, żeby poradzić sobie w Gymnasium.
Do Realschule tez nie chcę iść więc pozostaje mi Gesantschule, czy ktoś słyszał o tej szkole? Czy bez problemu mnie tam przyjmą ? Pozdrawiam, Edyta
* Gesamtschule
Ja wyjechałam w podobnej sytuacji. Języka też się uczyłam pare lat i tylko jedna lekcje tygodniowo... Ogólnie przyjeżdzajac tu znałam podstawy i odrazu dostałam sie do Gymnasium, tyle ze w Polsce mialam dobre swiadectwa. W Gymnasium wcale nie jest tak trudno- bariera jest tylko jezyk...
Ale skoro chcesz wiedzieć o Gesamtschule to co do pierwszego pytania to oczywiście, ze slyszałam o tej szkola. Gdybyś sie wysiliła to na pierwszej stronie tego forum jest już kilka tematów o tej szkole...
Czy bez problemu Cie przyjma niewiadomo. To zależy... Od szkoly, moze i regionu, Twoich ocen i znajomosci jezyka.

Pozdrawiam,
Justyna
Hallo, Edyta.
Jezeli od czterech lat uczysz sie jezyka, to nie powinnas miec w gimnazjum problemow. Znam wielu, ktorzy ze slaba znajomoscia jezyka dali sobie rade. Poczatek na pewno nie bedzie latwy, lecz codzienne zywe obcowanie z jezykiem czyni cuda. Czy dasz rade, zalezy w wielkim stopniu od tego jaka jestes uczennica, wazna jest rowniez Twoja osobowosc. W gimnazjum stawiaja na osiagniecia w nauce, poziom jest dosc wysoki, nauczyciele nie zawsze przejmuja sie uczniami majacymi problemy z innych ( nie naukowych) powodow. W Gesamtschule jest troche inaczej, uczniowie maja mozliwosc korzystania z porad pedagogicznych (czego nie ma w gimnazjum), brany jest pod uwage uczen a nie jednostka uczaca sie. Zmiana szkoly z Gesmtschule do Gymnasium rowniez jest mozliwa.
Pozdrawiam i zycze wlasciwego wyboru.