wyliczenia.

Temat przeniesiony do archwium.
Wiecie może czy przy wyliczeniach stosuje się rodzajnik? Szukałam już w internecie, ale nic konkretnego nie znalazłam w repetytorium też nic nie widziałam na ten temat. :/
A gdzie szukałaś? Podaj linki. Diabli wiedzą, co ty masz na myśli mówiąc "wyliczenia". My wiemy wszystko. Ale, wiemy także, że takie pytanie może się nagle okazać dotyczącym zuuuuupełnie czegoś innego (mądrze napisałem, c'nie?).
na googlach po kolei wszystkie stronki i w repetytorium bęzy. Mówiąc wyliczenia mam na myśli zdanie, w którym są wymieniane po przecinku jakieś rzeczy. Np. Mam w piórniku gumkę, długopis, strugaczkę i nożyczki. Albo jak w przepisie kucharskim też tak wymienia się składniki.
Pytałem podaj linki. Dlaczego nie podajesz? Przecież wiem, że w guglu. Podaj linki na ten temat.
Podaj jakiś niemiecki przepis. Jest ich tysiące. A, jak to robi Bęza? Podaje, czy nie?
Wyliczanki są przeróżne. Możesz mieć w piórniku gumkę (jedną albo i nawet dwie), nożyczzki - nawet trzy. W przepisie możesz mieć ogólnie Zwiebeln, ałe możesz też mieć vier Zwiebeln. Niby proste, ale skomplikowane.
http://www.canoo.net/services/GermanSpelling/Regeln/Interpunktion/Komma/Aufzaehlung.html
nie podałam ci linków, bo mój dostęp do internetu jest mobilny i musiałabym przepisywać szereg literek i znaczków i nie ma gwarancji że byłyby one poprawnie napisane. Co do bęzy sądzisz, że gdyby tam było wyjaśnione, to bym tu pytała? Było zdanie w ćwiczeniu napisałam z rodzajnikami a w odp jest bez i nie wiem czemu.
Nie słyszałaś nigdy o Copy and Paste, albo STRG+C albo CTRL+C (albo +V)?
A, co to mobilny dostęp? Jak myślisz, jaki ja mam dostęp?
Odpowiadaj na moje pytanie i zajrzyj do podanego przeze mnie "mobilnego" linka, bo już zaczynasz bredzić.
btw. cuś mi się zdaje, że czekasz, aż ci tu ktoś wpisze to, co jest w linku, c'nie? Widziałaś Bęzę kiedyś na oczy? I co on zrobił z wyliczaniem?
edytowany przez zochama: 03 lip 2011
nie bredzę. I nie chcę się wdawać w żadne spory i kłótnie. Jak dla mnie mobilny dostęp to z telefonu, na którym nie działają skróty klawiszowe z kompa. No ale spokojnie sobie wstukam literka po literce twój link.
Nie wstukuj. Zaznacz, naciśnij "kopiuj" a potem naciśnij "wklej". Widzę, że musismy przejść pierwsze kroki w obsłudze komputera. Nie znam gugla, który pisze skrótami z kompa. Jaki to gugiel?
mam bęzę na biurku. Ale jestem na początku więc po tytułach stwierdziłam, że go tam nie ma.
komputera? Przecież mówiłam, pisze z telefonu, tu nie ma kopiuj wklej w przeglądarce
komputera? Przecież mówiłam, pisze z telefonu, tu nie ma kopiuj wklej w przeglądarce. A link wpisałam i zapisałam. Nie czekam na żadne jego streszczenie
No, to nie ma odpowiedzi!
edytowany przez zochama: 03 lip 2011
czemu podchodzisz do problemu z taką ironią? Nie jestem wszechwiedząca i nieomylna, mogłam coś przeoczyć. Ale nie ważne, sądzę, ze ta rozmowa nie ma dłużej sensu. Dzięki więc za link.
Staram, sprawa jest prosta. Wklepać linka i znaleźć odpowiedź- Ma cię jeszcze przy tym całować i pieścić, bo się zaraz obrazisz, czy co? Same obrażalskie w tej Polsce, bo nie umiom zrozumieć linka, bo canoonet jest po niemiecku. A temat jest taki prosty. Podałem linka, żebyś wreszcie była wszechwiedząca, a co ty z tym robisz? Zaraz się obrażasz. No, kurde, co jest?
każdy ma prawo się obrazić, jeśli jest się chamskim w stosunku do niego. Nie powiedziałam złego słowa na temat tego że stronka jest po niemicecku, wręcz przeciwnie cieszy mnie to. I jeszcze jedno- nie masz prawa oceniać całości po jednym zachowaniu.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia