Czas przeszły Perfekt

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Nie jestem zbyt dobra z niemieckiego, więc chciałabym się zapytać kiedy w czasie przeszłym Perfekt piszemy "wir haben" a kiedy "haben wir"? Bo spotykam obie wersje i już wszystko mi się miesza :(
Proszę o pomoc!
Cytat: nuka11
Hej!
Nie jestem zbyt dobra z niemieckiego, więc chciałabym się zapytać kiedy w czasie przeszłym Perfekt piszemy "wir haben" a kiedy "haben wir"? Bo spotykam obie wersje i już wszystko mi się miesza :(
Proszę o pomoc!
Dlaczego w czasie przeszłym? Co to jest Perfekt?
Cytat: irkamozna
Hej!
Proszę o pomoc!
Dlaczego w czasie przeszłym? Co to jest Perfekt?

Ja się nie znam - w mojej książce jest tak napisane: "Czas Perfekt stosuje się w codziennym, nieoficjalnym języku mówionym i pisanym."
Dlatego w przeszłym, bo "haben" to czasownik posiłkowy i nie wiem kiedy jest na którym miejscu w zdaniu.
A, gdzie masz podręcznik?
Jak ci się nie chce go otwierać, to zajrzyj u nas do "Nauka". Kolacyjka smakowała? Co miałaś?

Po to napisałam tutaj, bo właśnie w podręczniku tego nie mam i chciałam żeby ktoś NORMALNIE mi to wytłumaczył, ale jak widzę nie ma na kogo liczyć. Jak ci się nie chce odpowiadać to idź zrób coś pożytecznego zamiast chamsko odpisywać albo znajdź sobie rzeczywiście głupie posty typu "napiszcie mi..." i tam wyładuj swoją złość jak masz problem.
A, gdzie masz podręcznik?
Jak ci się nie chce go otwierać, to zajrzyj u nas do "Nauka". Kolacyjka smakowała? Co miałaś?

Po to napisałam tutaj, bo właśnie w podręczniku tego nie mam i chciałam żeby ktoś NORMALNIE mi to wytłumaczył, ale jak widzę nie ma na kogo liczyć. Jak ci się nie chce odpowiadać to idź zrób coś pożytecznego zamiast chamsko odpisywać albo znajdź sobie rzeczywiście głupie posty typu "napiszcie mi..." i tam wyładuj swoją złość jak masz problem.
Sama chamsko odpisujesz! Marsz-marsz do książek. Tam się możesz wyładować na Perfekt.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie