Proszę o pomoc (list od znajomych)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !
dostałam z zagranicy list od zanajomych lecz nie znam niemieckiego. Córka wyjechała na drugi koniec Polski i nikt mi nie może pomóc. Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć ten list? Bedę dozgonnie wdzięczna !

Hallo Freundinen !
Jetzt denke ich daran dass ich ein sehr wichtiges Problem vergessen habe. Selbstverständlich ist die Gesundheit am Wichtigsten aber wir müssen die Finanzien nicht vergessen.
Ich habe mi Toon und Herman überlegt und von den finanziellen Problemen Kenntnis genommen. Es freut uns allen sehr dass du sparsam mit dem Geld umgeht aber es ist nicht nötig die Anschaffung von den Möbel zu verschieben. Wir hoffen das du die noch vor Weihnachten kauft. Dann kannst du mit den Feiertagen noch spezial an uns denken. Auch möchte Toon, wenn er in Mai nächstes Jahr kommt, in einem neuen Bett schlafen. Wir hoffen dass du schöne Möbel kauft. Wenn du bis Mai nicht mit dem Geld auskomt, dann muszt du uns rechtzeitig schreiben. Es ist schwierig die Ausgaben für ein halbes Jahr zu veranschlafen. Es gibt immer finanzielle Miszgeschicke welche nicht zu veranschlafen sind. Wir denken Anfang Mai bei euch zu kommen.
Vorige Woche heben wir 30 cm Schnee bekommen. Ich kann mir nicht vorstellen dass soviel Schnee in einem Tag gefallen ist. Viele Bäume sind zerstört. Wegen den schónen Herbst war das Blatt noch nicht gefallen. Der nasse Schnee zasammen mit das viele Blatt machten die Äste sind gebrochen. Es war gefährlich im Wald zu spazieren.
Nächsten Freiteg wird gelost für die Weltmeisterschaft Fuszball in Juni 2006 in Deutschland. Wir hoffen nicht in derselbe Gruppe mit Polen eingeteilt zu werden. Wir hoffen einander erst im Final zu begegnen. Das könnte noch schön werden.
hoffentlich hobe ich nun nichts Wichtiges vergessen. Auf Widersehen !
Witajcie Przyjaciółki !
Myśle właśnie o tym, że zapomniałam o jednej bardzo ważnej rzeczy. Naturalnie zdrowie jest najważniejsze ale nie możemy zapominać o sprawach finansowych.
Przemyśleliśmy to z Toon i Hermanem i rozważyliśmy problemy finansowe. Bardzo się wszyscy cieszymy, że jesteś oszczędna ale odkładanie zakupu mebli nie jest konieczne. Mamy nadzieję, że kupisz je jeszcze przed Świętami. Mogłabyś wtedy w dni świąteczne dodatkowo pomyśleć o nas. Toon również, kiedy przyjedzie w maju następnego roku, chciałby spać w ładnym łóżku. Mamy nadzieję, że zakupisz piękne meble. Jeśli do maja nie uda ci się odłożyć na ten cel pieniędzy to uprzedź nas odpowiednio wcześniej. Jest trudno odkładać wydatki o pół roku. Zawsze pojawią się nieszczęśliwe wydatki, których nie można odłożyć na później. Myślimy, że przyjedziemy do was na początku maja.
W zeszłym tygodniu spadło u nas 30zm śniegu. Nie mogę sobie wyobrazić jak tyle śniegu mogło spaść w ciągu jednego dnia. Dużo drzew się złamało. Z powodu pięknej jesieni dużo liści jeszcze nie opadło. Mokry śnieg, razem z liśćmi spowodował, że konary się połamały. Niebezpiecznie było spacerować w lesie.
W następny piątek odbędzie się losowanie do Mistrzostw świata w piłce nożnej na czerwiec 2006 w Niemczech. Mamy nadzieję, że nie spotkamy się z Polską w jednej grupie i że spotkamy się dopiero w finale. Byłoby super.
Mam nadzieję, że nie zapomniałem o niczym ważnym. Do zobaczenia !
Bardzo bardzo dziękuję za przetłumaczenie !

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka