krótki list, błagam o pomoc!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Błagam o przetłumaczenie któtkiego listu, nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić:(

Droga Mario!

Niewątpliwie znalazłaś się w trudnej stytacji. Nigdy nie znalazłem się w takiej sytuacji, więc trudno mi jest cokolwiek powiedzieć...
Ale wg. mnie prawdziwa przyjaciółka nigdy by nie postawiła Cię przed takim wyborem! Prawdziwa przyjaciółka jest wyrozumiała, serdeczna i przede wszystkim pomocna. Prawdziwa przyjaciółka po prostu zaakceptowała by Gabriele. Pozwoliła by na wspólne świętowanie urodzin! Dlatego nie zastanawiaj się długo i nie idź na urodzinow przyjęcie. Bądź z tą prawdziwą przyjaciółką- z Gabrielą. Ona Cię nie zawiodła i nigdy nie postawiła przed takim wyborem.

Pozdrawiam
Marcin
Liebe Maria,
Bestimmt bist du in einer schwierigen Situation. Ich war noch nicht in so eine Situation also es ist mir schwer etwas darüber zu sagen.
Meiner Meinung nach hätte dich eine echte Freundin nie zur solchen Wahl gestellt. Die echte Freundin ist verständnisvoll, liebevoll und vor allem hilfsbereit. Die echte Freundin hätte einfach Gabriele akzeptiert. Sie hätte nichts gegen gemeinsame Geburtstagsfeier. Deswegen denk nicht lange darüber nach und geh nicht zum Geburtstagfeier. Sei bei dieser echten Freundin, bei Gabriela. Sie hat dich nicht enttäuscht und nie zur solcher Wahl gestellt.
Grüße
Marcin
Dziękuję serdecznie! Uratowane mam życie:) Nie wiem jak mam dziękować. Bardzo serdecznie pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oby więcej takich ludzi na tym świecie było!!!!!!!!!!

»

Życie, praca, nauka