SZWAJCARIA bardzo proszę o sprawdzenie

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o sprawdzenie tekstu mojej prezentacji na temat Szwajcarii, którą muszę umieć na poniedziałek 30.01 (dlatego proszę jak najszybciej,jeśli by to było możeliwe).To tylko 12 zdań. Z góry dziękuję:)
Tekst po polsku:
1.Szwajcaria to małe państwo. Leży ona w zachodniej Europie obok: Austrii, Francji, Niemców,Liechtensteinu i Włoch.
2.Flagą Szwajcarii jest biały krzyż na czerwonym tle.
3.Stolica Szwajcarii to Berno, ale największe miasta to Zurych i Genewa.
4.Szwajcaria składa się z 26 kantonów m.in. Argovia, Wallis, Bazylea - miasto, Bazylea - land.
5.W Szwajcarii mieszka 7,2 mln ludzi. Państwo to jest wielojęzyczne: mówi się tam po: niemiecku, francusku, włosku i retoromańsku.
6.Walutą Szwajcarii jest frank szwajcarski.
7.Szwajcaria należy do ONZ, ale nie jest członkiem Unii Europejskiej.
8.Ciekawe miejsca w Szwajcarii to.
9.Szwajcaria nie leży nad morzem, ale turyści mogą wybrać się w Alpy i tam np. jeździć na nartach lub na snowboardzie.
10.Ciekawą rzeczą jest to, że w Szwajcarii jest wiele dróg rowerowych i ludzie używają tam rowerów tak często jak samochodów.
11.Nazwa państwa pochodzi od nazwy Schwyz - jednego z założycieli związku kantonów w 1291r.
12.Sławni Szwajcarzy to.

Moje tłumaczenie:
1.Die Schweiz ist den klein Staat. Sie liegt in den Westeurope neben das Österreich, das Frankreich, das Deutschland, das Liechtenstein und sas Italien.
2.Das weiß Kreuz am rot Grund ist der schweizerich Flagge.
3.Das Bern ist der Hauptstadt, aber der (największy-?) Städte sind das Zurych und das Genf.
4.Die Schweiz besteht aus sechs und zwanzig Kantonen, unter anderem: Argovia,Wallis,Basel-Stadt und Basel-Land.
5.In der Schweiz wohnen sieben Milion und zwei Hundert Tausend Menschen. Das Land ist mehrsprachig: Man spricht Deutsch, Französich, Italienisch und Rätoromanisch.
6.Der schweizerisch Währungen ist schweizerisch Frank.(użyłam tu Dativu,tak jak też we wcześniejszych zdaniach, ale nie jestem pewna czy tak trzeba)
7.tu nie wiem, słówka: das Glied-członek/część, europäisch-europejski, die Union-unia
8.Interessante Plätze in der Schweiz sind.
9.Die Schweiz liegt nicht an der See, aber die Touristen können fahren z.B. in Alpen und da können sie (jeździć na nartach lub snowboardzie-?); der Ski-narta,die Skier-narty
10. słówka: die Sache-rzecz/sprawa, brauchen-używać,viele-dużo,oft-często,das Fahrrad-rower,der Fahrradweg-ścieżka rowerowa, das Auto-samochód
11.to zdanie niekoniecznie:)
12.słówka: berühmt-sławny, der Schweizer-Szwajcar
1.Szwajcaria to małe państwo. Leży ona w zachodniej Europie obok: Austrii, Francji, Niemców,Liechtensteinu i Włoch.
2.Flagą Szwajcarii jest biały krzyż na czerwonym tle.
3.Stolica Szwajcarii to Berno, ale największe miasta to Zurych i Genewa.
4.Szwajcaria składa się z 26 kantonów m.in. Argovia, Wallis, Bazylea - miasto, Bazylea - land.
5.W Szwajcarii mieszka 7,2 mln ludzi. Państwo to jest wielojęzyczne: mówi się tam po: niemiecku, francusku, włosku i retoromańsku.
6.Walutą Szwajcarii jest frank szwajcarski.
7.Szwajcaria należy do ONZ, ale nie jest członkiem Unii Europejskiej.
8.Ciekawe miejsca w Szwajcarii to.
9.Szwajcaria nie leży nad morzem, ale turyści mogą wybrać się w Alpy i tam np. jeździć na nartach lub na snowboardzie.
10.Ciekawą rzeczą jest to, że w Szwajcarii jest wiele dróg rowerowych i ludzie używają tam rowerów tak często jak samochodów.
11.Nazwa państwa pochodzi od nazwy Schwyz - jednego z założycieli związku kantonów w 1291r.
12.Sławni Szwajcarzy to.

Moje tłumaczenie:
1.Die Schweiz ist ein kleines Land. Sie liegt im Westeuropa neben Österreich, Frankreich, Deutschland, Liechtenstein und Italien.
2.Die Flegge der Schweiz ist ein roter Kreuz auf einem weissen Hintergrung.
3.Bern ist die Hauptstadt der Schweiz, aber die größten Städte sind Zurych und Genf.
4.Die Schweiz besteht aus sechsundzwanzig Kantonen, unter anderem: Argovia,Wallis,Basel-Stadt und Basel-Land.
5.In der Schweiz wohnen sieben Milionen zwei Hunderttausend Menschen. Das Land ist mehrsprachig: Man spricht Deutsch, Französich, Italienisch und Rätoromanisch.
6.Die schweizerische Währung ist das schweizerische Frank
7.Schweiz gehört der UNO? aber nicht der EU.
8.smieszne zdanie
9.Die Schweiz liegt nicht an der See, aber Touristen können in den Alpen z.B. Snowboard oder Ski fahren.
10. interessant ist, dass es in dr Schweiz viele Fahrradwege gibt und die Schweizer nutzen ihre Fahrräder fast genauso oft wie ihre Autos.
11.der Name des Landes stammt vom Namen Schwyz- einem der Gründer des Kantonenbundes.
12.dei behrümten Schweizer sind
pt.1 in Westeuropa
w twoim tłumaczeniu w 2.
jest Die Flagge albo die Fahne a nie jakieś Flegge;)
w 12 tłumaczeniu die ;)
8. Interessante Plätze in der Schweiz sind...
literowki, a pt 8. byl w oryginale dobrze napisany :P
Dzięki bardzo:* A zdanie 8. może i jest śmieszne:):P, ale chodzi o to, by były to jak najprostsze zdania, żeby klasa zrozumiała o co mi chodzi i umiała potem odpowiedzieć na pytania nauczycielki związane z moją prezentacją. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Napisalas ladny text.Zawarlas w nim wiele istotnych rzeczy.Poswolisz ze dodam ci jeszcze kilka:
Piewsza rzecz to nazwa
Szwajacaja jest to obca nazwa dla szwajcarow Oni nazywaja sie sami Helvetami
na monetach i na znaczkach szwajcarskich nie znajdziesz nazwy Szwajcarja tylko Helvetia Nie jest to panstwo a konfederacja 24 Panstewewk zwanych Kantonami laczy ich szeroka autonomia czyli :wojsko,pieniadz i polityka zagraniczna inne rzeczy sa niezalezne np. policja w kazdym kantonie ma inne umiformy Kantony wewnatrz maj wladze absolutna
pozy tymi trzena rzeczymi. Szwajacrja to przedewszystkim Banki Turystyka i czekolada robia tu olbrzymie ilosci pysznych czekolad czlowa marka na export to Toblerone i Lindt Jest wielw pieknych miast Zürich nie jest pieknym miastem
LO WOŁÓW 3 C ! ZAJĘTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa