Opis wakacji, uprzejmie proszę o przetłumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Uprzejmie proszę o przetłumaczenie opisu wakacji który zamieszczam poniżej. Z góry dziękuję.

Moje tegoroczne wakacje zaczęly sie dosyc pozno, bo pod koniec sierpnia. zgodnie z wczesniejszymi planami wybralam sie z moim ukochanym chlopakiem nad morze. podroż byla bardzo mecząca, gdyz zdecydowalismy sie jechac pociagiem - co zajelo nam ponad 8 godzin, ale oplacalo sie. przez pierwsze dwa dni była dosyć ładna pogoda więc wylegiwałam się do bólu na plaży i korzystalam z kapieli w morzu.
pogoda sprzyjała nam, wiec spacerowaliśmy brzegiem i robiliśmy dużo zdjęć żeby mieć pamiątke z pierwszych wspólnych wakacji. po pieknym tygodniu pogoda popsula sie, wiec czas spedzilismy na zwiedzaniu nadmorskich miejscowosci oraz smakowaniu smacznie przyrzadzonych rybek z nocnego połowu.podobał mi się też rejs kutrem rybackim w którym naprawdę czuje się potęgę fal na morzu.9tgo dnia wybraliśmy się na Hel, pogoda była deszczowa, zwiedziliśmy tamtejszy port i zajrzeliśmy do fokarium.ostatniego dnia żałowałam, że muszę wracać do domu bo było naprawdę fajnie, te wakacje na zawsze pozostaną w mej pamięci.
na spawdzienie nie będziesz miał podłączenia do internetu.
Merke Dir das bitte
idioto prosi o przetłumaczenie a nie głupie posty nie rozumiesz tego ?
no to idioto już chyba wiesz, że nic z tego