Prateritum. als i wenn, prosze o sprawdzenie!

Temat przeniesiony do archwium.
prosze o sprawdzenie tych krótkich zdań i o ich poprawienie. To ma być w czasie Präteritum. Dziękuje bardzo z góry :) pozdrawiam

1) Als ich 2 war, ging ich in die Kinderkrippe. - kiedy miałam 2 lata chodziłam do żłobka.
2) Als ich 4 war, ging ich in den Kindergarten - Kiedy miałam 4 lata chodziłam do przedszkola.
3) Als ich 5 war, spielte ich Puppe - kiedy miałam 5 lat bawiłam się lalkami.
4) Als ich 7 war, besuchte ich die Grundschule - Kiedy miałam 7 lat zaczęłam podstawówkę.
5) Als ich 10 war, spielte ich in der Kinderspielplatz - kiedy miałam 10 lat bawiłam się na placu zabaw.
6) Als ich 13 war, ging ich in das Gymnasium. - kiedy miałam 13 lat chodziłam do gimnazjum
7) Als ich 15 war, kaufte ich Kätzchen - kiedy miałam 15 lat kupiłam kotka
8) Als ich 16 war, begann in die Technikum - kiedy miałam 16 lat zaczęłam technikum
9) Wenn ich 20 bin, beginne ich zu studieren. - kiedy będę miała 20 lat zacznę studia
10) Wenn ich 21 bin, machte ich Führerschein - kiedy będę miała 21 latzrobię prawo jazdy.
11) Wenn ich 22 bin, kaufte ich das Auto. - kiedy będę miała 22 lata kupię samochód.
12) Wenn ich 23 bin, ging ich in Arbeit - kiedy będę miała 23 lata pójdę do pracy
13)Wenn ich 24 bin, wohnte ich zu eigen Hause - kiedy będę miała 24 lata zamieszkam we własnym domu.
14) Wenn ich 25 bin, vornahm in die Familie. - kiedy będę miała 25 lat założę rodzinę.
15) Wenn ich 26 bin, schrieb ich das Buch. - kiedy ęde miała 26 lat napisze książkę.
1) Als ich 2 war, ging ich in die Kinderkrippe. - kiedy miałam 2 lata chodziłam do żłobka.
2) Als ich 4 war, ging ich in den Kindergarten - Kiedy miałam 4 lata chodziłam do przedszkola.
3) Als ich 5 war, spielte ich mit Puppen - kiedy miałam 5 lat bawiłam się lalkami.
4) Als ich 7 war, besuchte ich die Grundschule - Kiedy miałam 7 lat zaczęłam podstawówkę.
5) Als ich 10 war, spielte ich auf dem Kinderspielplatz - kiedy miałam 10 lat bawiłam się na placu zabaw.
6) Als ich 13 war, ging ich auf das Gymnasium. - kiedy miałam 13 lat chodziłam do gimnazjum
7) Als ich 15 war, kaufte ich mir ein Kätzchen - kiedy miałam 15 lat kupiłam kotka
8) Als ich 16 war, begann ich das Technikum - kiedy miałam 16 lat zaczęłam technikum
9) Wenn ich 20 bin, fange ich mit dem Studium an. - kiedy będę miała 20 lat zacznę studia
10) Wenn ich 21 bin, mache ich Führerschein - kiedy będę miała 21 latzrobię prawo jazdy.
11) Wenn ich 22 bin, kaufte ich mir ein Auto. - kiedy będę miała 22 lata kupię samochód.
12) Wenn ich 23 bin, fange ich an zu arbeiten- kiedy będę miała 23 lata pójdę do pracy
13)Wenn ich 24 bin, ziehe ich in mein eigenes Haus- kiedy będę miała 24 lata zamieszkam we własnym domu.
14) Wenn ich 25 bin, gründe ich eine Familie. - kiedy będę miała 25 lat założę rodzinę.
15) Wenn ich 26 bin, schreibe ich ein Buch. - kiedy ęde miała 26 lat napisze książkę.

Pozdrawiam :-)
jestem bardzo wdzięczna... dziękuje :)
a co oznacza fange i ziehe??
ziehe - tutaj: wyprowadzę się
fange - od anfangen: zaczynać

»

Pomoc językowa - tłumaczenia