Studia, niemiecki

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem obecnie w pierwszej klasie liceum. Wiem, że jeszcze wcześnie, ale chcę mniej więcej się orientować w tym wszystkim. Planuję po liceum iść na filologię germańską. Tylko gdzie najlepiej? I zaznaczam, że nie planuję kariery nauczyciela. Chciałabym zostać tłumaczem. Tylko co do tego jest potrzebne? Gdzie są najlepsze studia? Byłabym wdzięczna za każdą radę...
hej ! widzę, ze nie tylko ja myślę przyszłościowa(1 kl,LO).ja waham sie miedzy anglistyką a germanistyką. Chciałabym studiowac za granicą, ale boje się, ze nie dam rady.mam taki problem, ze nie weim jakie przedmioty powinnam zdawać:? Na stronach uczelni tego NIE MA. STUDENCI!!!!!!!! Do Was prośba- napiszcie co nieco, pomóżcie pszyszłym ziomnkom:):):)
wiolu, ty tez jestes z 90 rocznika? jakbyś wiedziła coś weięcej to daj znać. łączy nas wspólny cel:* [gg] albo przez forum
Ja jednak chciałabym się w Polsce nauczyć perfekcyjnie języka i skończyć dobre studia, żeby mnie gdzieś do pracy przyjęli. Z anglistyką łatwiej jest się czegoś dowiedzieć... A niemiecki, jak to niemiecki... Ehh... Ludzie, powiedzcie nam coś:)
tyle tych tematów na forum,że chyba nikt tu nie trafia.:(
chetnie udziele informacji nt studiow w niemczech. jesli chcesz to napisz mi jakie masz pytania na [email]

pozdrawiam asia
Mi najbardziej o UMCS chodzi...
Ja studiuję na UKW i jestem bardzo zadowolony. Mamy miłych wykładowców, wśród których duża częsc to native speakerzy. Oprócz tego mamy sporo wykładów gościnnych z Niemiec (ostatnio z uniwersytetów Greifswald i Mannheim). Jest możliwosc wyboru specjalizacji: tłumaczeniowej lub pedagogicznej, więc każdy znajdzie cos dla siebie;) Prężnie działa koło germanistów, które wydaje uczelnianą gazetkę. Jest wiele możliwości wyjazdów zagranicznych (Socrates, DAAD). Najważniejsze - poziom nauczania jest wysoki. Polecam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka