Filologia???Tylko jaka????

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!!
Jeżeli ten temat już się powtórzył to z góry przepraszam,ale po przeszukaniu forum nie znalazłem dręczących mnie informacji.Moje pytanie jest takie za 2 lata postanowiłem się przełamać i zdać UWAGA!!!! rozszerzoną maturę z języka niemieckiego :-) W szkole jest to mój jezyk wiodący,którego uczę się od kilku ładnych lat,ale moja znajomość zatrzymała się na etapie Ich bin.... Interesuje mnie ten język i nawet go lubię,ale nie zamierzam studiować germanistyki bo aż takim fanatykiem nie jestem.Moje pytanie brzmi jaką filologię można studiować na UŚ w Sosnowcu tzn. która jest od podstaw i nie wymaga matury z tego konkrey=tnego języka. A i czy jest tam taki kierunek jak języki stosowane niemiecki+ drugi język obcy i czy po skończeniu mam tytuł mgr dwóch języków i uprawnienia nauczycielskie.\ Z góry gorące dzięki :)
Kurcze, wiem, że to może męczące, ale bardzo proszę!!! :)
Musisz uzbroic sie w cierpliwosc. Przez wakacje jest malo ludzi tutaj.

:-)
Na UŚ w Sosonowcu od podstaw z maturą z niemieckiego jako wybranego języka nowożytnego możesz studiować chyba tylko slawistykę (serbski, chorwacki, słoweński)albo rosyjski od podstaw. Jeśli chodzi o języki stosowane to jest angielski z francuskim, ale tam wymagana jest matura z anglika. Kilka lat temu można było też z maturą z niemca pójść na filologię hiszpańską od podstaw, ale teraz musisz zdać któryś z podanych języków: angielski, francuski, hiszpański, włoski (one bardziej pasują na tego typu kierunek niż niemiecki, który jest językiem germańskim). Nauczycielem dwóch języków możesz być chyba właśnie po germanistyce na UŚ, bo program nauczycielski prowadzi studia dwuspecjalnościowe, które przygotowują do pracy w zawodzie nauczyciela języka niemieckiego i szwedzkiego :) Więcej znajdziesz na stronie www.us.edu.pl albo na stronie germanistyki www.us.edu.pl/ifg
Więc mówicie,że po germanistyce można uczyć niemieckiego i szwedzkiego:) Może się zdecyduje szwedzkiego zawsze można uczyć w szkole językowej :)
Niezbyt opłacalne biorąc pod uwagę, że conajmniej połowa szwedów włada perfekcyjnie językiem angielskim, a takie firmy jak Skanska są juz na rynku polskim od kilku lat i raczej mają już zaufanych tłumaczy ;) Osobiście nie znam też zbyt wiele osób, które uczą się szwedzkiego.
Musisz zdawać sobie sprawę z niezaprzeczalnego faktu, jakim jest na prawdę wysoki poziom na wydziale filologii germańskiej na UŚ. Dlatego należałoby poszerzyć swoją wiedzę poza "Ich bin"...są to studia bardzo dobre, ale też wymagające wiele wysiłku i systematycznej pracy.
Mit freundlichen Grüßen...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego