Viadrina

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 96
poprzednia |
Czy sa tutaj jacys tegoroczni maturzysci ktorzy marza o studiowaniu w viadrinie we frankfurcie nad odra?ja jestem taka osoba dlatego szukam "viadrinowych znajomych" :)!osobiscie chcialabym studiowac tam prawo!chcialabym min dowiedziec sie co bedziecie zdawac na maturze itp itd
hej hej! JA chcę się tam dostać w tym roku..tzn. po maturze..a zdaję polski roz. niemiecki rozszerzony i wos tez...chyba ;]...nie mam zadnego certyfikatu..ale sprobuje..warto sprobowac...z tego co wiem moze zdawac byle co..ale trzeba znac na poziomie licealnym j.niemiecki;p..chyba ze masz jakis certyfikat to dostajesz sie bez problemu..a TY co zdajesz?? :D Pozdrawiam ;]
hej tez chcialabym isc na viadrine, na KUwi, zdaje niem. rozsz, gegre podst, wos rozsz :)
no ja też chcę na Kuwi...a mam pytanko...ostatnio się dowiedziałam, że liczy się średnia ze świadectwa..i matura i ten egzamin...czy dużą trzeba mięc średnią..a WY tez mieszkalibyscie w akademikach :D:D..a i jeszce jedno "Patilove"jestes z Lublina??
hej, nie nie ja mieszkam 20 km od Słubic, ale raczej bym szla na akademinki, teraz chodze do Lo w Słubicach.Ty tez na Kuwi :D to moze byc ciekawie, napisz do mnie na [gg]
Lublin moj boze kawal drogi :D
hej ludzie! rozwieję Wasze wątpliwosci:
zalezy na jaki kierunek sie wybieracie.Nie orientuje sie jak konkretnie jest na ekonomii czy na kuwi,poniewaz tam się to zmienia.Co rok jest inaczej.Na prawie w tym roku nie bylo numerus clausus,czyli przyjmowali jak leci,ale juz się trochę przejechali na tym bo liczyli, ze na roku bedzie mniej osob wiec istnieje szansa ze od przyszlego znowu wprowadzą.Jesli chodzi o poziom niemieckiego,to kto Wam nagadal ze wystarczy poziom z liceum? Liceum to porazka przy tym co tu wymagają.Jesli chcecie tu sie uczyc to trzeba cos zrozumiec z wykladow,a wcale nie ma jakichs ulg dla Polakow,ze mowią bardziej wyrażniej czy wolniej.Oczywiscie Profesorzy są bardzo mili, ale niestety wymagana jest bardzo dobra znajomosc niemieckiego, szczegolnie na prawie.
z tego co teraz przeczytalam zaczynam myslec o wyjezdzie na rok do niemiec by nauczyc sie niemieckiego lepiej niz na poziomie licealnym!a w jaki sposob sie przejechali?czyli jednak bedzie brana pod uwage srednia i matura?masakra !chce studiowac prawo na viadrinie!na maturze wybieram rozsz niemiecki, polski i gegre na podst bo wole wiecej uczyc sie (sama)niemieckiego !Boze ratuj!
Ej Tysi wyluzuj :) Przejechali się, bo mysleli, że będzie mniej chętnych.jeśli chodzi o język prawniczy to to jest zupełnie inna bajka.Poziom z liceum ma się nijak do tego wymagają, no chybą, że masz fenomenalnego nauczyciela :> znam tu osoby z DSD,które mają problemy z rozumieniem wykładów. Wyjazd do Niemiec jest dobrym problemem,bo wiele ludzi stąd było,ale też zależy na ile. Niektórzy byli na 3-5 miesięcy i mają bardzo duże problemy z językiem.Język prawniczy jest specyficzny,ale po 2 miesiącach człowiek go opanowuje :) Wystarczy tylko duuuużo czytać,to wtedy zaczyna się kumać o czym gadają i coś w mózgu zaskakuje :)Z tego co sobie przypominam mówiłaś, że nie lubisz histy. Muszę Cię zmartwić, otóż na pierwszym semestrze jest egzamin z historii prawa rzymskiego. Dużo histy uwierz mi :)Ewentualnie gdybyś nie chciala, mozesz zdawac logikę, ale nie polecam ;)
a cos o Kuwi mozesz pwoiedziec?
Nie orientuję sie w KUWI tak dobrze jak w prawie.Wiem tylko, że trudniej o pracę i język wiadomo też na wysokim poziomie :)
historii na szczescie sie nie boje!jak trzeba bedzie sie uczyc to sie naucze!
jak ktos bedzie wiedzial o zmianach rekrutacji to prosze o informacje!ja tez was poinformuje!pozdrowionka
hmmm, a na Kuwi-> lingiwstyka, jakie jazyki mozna wybrac?
No pewnie Tysi,nie martw się nic, bedzie ok :) Niemieckie prawo jest super,robimy dużo kazusow, zupelnie inaczej niz na prawie polskim.Mankamentem jest to, że niestety od drugiego roku rusza prawo polskie, czyli wszystko to samo co w Polsce,czytaj kucie na pamięć teorii :/
mam nadzieje ze wszystko bedzie ok!blackrose skad jestes i na ktorym roku jestes?
Pierwszy rok,kielce :P
hej, czy z paroma 2 na swiadectwie, a dobrze zdana matura, mam szanse ze mnie przyjma?
Zależy jak definiujesz słowo "dobrze".Jezeli beda brali pod uwagę wyniki matury to średnią tez będą brali pod uwagę, a wtedy masz male szanse,jezeli nie będą brali pod uwagę to się dostaniesz.
dzieki za odp, bo z tych co zdaje mature to jestem dobra, ale przedmioty scisle to koszmar;/
Hej! :)
Ja rowniez wybieram sie na Viadrine i tez potrzebuje pomocy :) Interesuje mnie jednak ekonomia, a o tej mało sie tu słyszy... Słyszałam ze całkiem latwo jest sie tam dostac. Myslisz ze z roz geografia i niemieckim a podst. ang z wynikami ok 80% i srednia ok 4,0 mozna sie tam odstac? Druga sprawa, to DSH. Mozna go zdawac w Pl, czy tylko na uniwersytecie gdzie zamierza sie studiwoac?
Z góry dzieki za odp :)
W tamtym roku przyjmowali wszystkich ludzi!w sumie zalezy to tylko od egzaminu DSH, ktorego tez mozna zdawac w Polsce!mam nadzieje ze sie to nie zmieni bo najbardziej skupiam sie na przedmiotach , z ktorych zdaje mature!ze scislych przedmiotow nie jestem taka zla, ale mam tylko matme, bo jestem na profilu lingwistycznym i przedmioty takie jak fizyka czy chemia odeszly!
przed chwila weszlam na strone Viadriny i wyczytalam bardzo ciekawa informacje!otoz 17 kwietnia sa dni otwarte!co wy na to?
z dni otwartych mało się dowiecie,a na tą uczelnię po jakims czasie juz nie będzie się chcialo patrzec więc radzę się uczyc do matury i wpasc tu w czerwcu na dni otwarte.Nie wiem czy dsh mozna zdawac w Polsce.Tutaj trzeba uzyskac 33 % zeby w ogole byc zakwalifikowanym na studia,potem 56% do 66% idzie się na ustny a powyzej jest dobrze.jesli chodzi o poziom,to rzeczywiscie w przyszlym roku przyjmowali jak leci,ale to dlatego ze nie spodziewali sie ze przyjdzie duzo ludzi.Nie wiem jak bedzie w tym roku.wiem tylko, ze na kuwi jest numerus clausus,bo jest tam zawsze bardzo duzo chętnych.Co do egzaminow to pociesze Was ze z niektorych przedmiotow odpada 90% :)
Tysi@ a ty na jkis chcesz isc profil?
Ja chce isc na prawo!a ktos jedzie w kwietniu na drzwi otwarte?ja raczej tak jestem ciekawa jak to wszystko przebiega itd itp :)
Hej ja też chcę się dostać na Viadrinę :) w tym naczy no w przyszłym roku po maturce ;)

Tysi@160 chętnie się udam na dni otwarte ale raczej na ten drugi termin 28 maja mam nadzieje, że się spotkamy. pojechałbym może i dwa razy ale nie mam tyle kasy pozatym dla mnie to zawsze dzień w pociągu bo mieszkam w Wawie. Połączenie super dziennie 3 ekspresy ale no to kosztuje.

Chcę iść na GPL ale kurcze największy mam strach oczywiście przed jednym NIEMIECKI.
ahh kurcze ale to w kwietniu dla Polskich maturzystów... no cóż chyba posłucham black_rose i pojade w maju bo potem to już chyba nie będzie kiedy.
heeeej, ja tez bede to sie gdzies umowimy i spotkamy :)
hehe Pati ale w którym terminie jedziesz ??
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 96
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego