Witam,
Jestem aktualnie w klasie maturalnej i chciałem sie was zapytać czy orientujecie sie może jak wygląda rekrutacja na Uczelnie Techniczne w Niemczech, a dokładniej na trzech wymienionych poniżej:
1. Technische Universität München [TUM]- Maschinenwesen
2. Technische Universität Hamburg-Harburg [TUHH] - Maschinenbau
3. Technische Universität Berlin [TU-Berlin] - Maschinenbau
Czy zdając poniżej przedstawiany zestaw przedmiotów maturalnych mogę myśleć o składaniu papierów na tamte uczelnie...? :
1. Polski - podstawowy
2. Angielski - podstawowy
3. Fizyka - Rozszerzony
4. Matematyka - Rozszerzony
Chciałbym sie również zorientować czy brana jest pod uwagę średnia ocen ze świadectwa maturalnego..?
Jeżeli chodzi o TUHH, to znalazłem tylko to (jeżeli chodzi o zasady rekrutacji):
http://www.tuhh.de/studium/immatrikulation/index.html
-----------------------------------------------------
Bewerbung
Generell wird die Zulassung an der TUHH abhängig gemacht von
* der Durchschnittsnote der Hochschulzugangsberechtigung ("AbiSchnitt") und
* den Mathematiknoten aus dem Abitur.
-----------------------------------------------------
Czy to wszystko co powinienem wiedzieć na temat rekrutacji, na TUHH, czy może mi coś umknęło...?
Niestety jestem "zielony" jeżeli chodzi o zasady rekrutacji na TU-Berlin i na TUM, na którym zależy mi najbardziej...Nie mogę zbytnio znaleźć informacji na ten temat...Jak by tego było mało, nie posiadam niestety na dzień dzisiejszy żadnego certyfikaty z j.niemieckiego - jestem na poziomie średnio zaawansowanym...myślę czy przypadkiem nie zrobić sobie roku przerwy po maturze, przygotować sie i zdać Certyfikat ZOP - moja przyjaciółka tak zrobiła i studiuje teraz Berlinie...A tak na marginesie ona jak decydował sie na studia w Niemczech była na poziomie niższym niż ZD, wiec myślę, ze jest to do zrobienia..:) Słyszałem, ze istnieje możliwość zdawania DSH na uczelni, ale nie jestem pewien czy dałbym rade.. :(
(jeszcze jedna rzecz i już kończę:P)Wiecie może czy jest coś takiego na niemieckich uczelniach jak "rok zerowy" czy "rok rezerwowy"...Jeżeli tak to myślę, ze sprawa byłaby załatwiona, ponieważ uczęszczając na wykłady i mieszkając cały czas w Niemczech można naprawdę podszlifowa swój niemiecki.
(Jestem zainteresowany rokiem zerowym tylko na TUM, TUHH, TU-Berlin)
Chciałbym również wspomiec, ze wysłałem zapytanie w tej sprawie do Państwa, którzy są odpowiedzialni za serwis:
www.studiawniemczech.pl
PROSZĘ O WASZĄ POMOC W TEJ SPRAWIE
Serdecznie Pozdrawiam
Marcin