Medycyna w Niemczech - prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |
Witam!
Potrzebna jest mi pomoc - szukam od jakiegos czasu informacji na temat medycyny w Berlinie, ale nie moge znaleźć żadnych konkretnych wiadomości. Czy ktoś orientuje się jakie przedmioty na maturze muszę zdać, na ile procent, czy muszę mieć certyfikat językowy czy j. niemiecki zdany na poziomie rozszerzonym? Jak trudno jest dostać się na medycynę (interesuje mnie w szczególności Humbold Universität). Czy wygląda to tak jak w Polsce - należy zdać biologię chemię i fizykę czy tylko dwa lub jeden przedmioty?
I ile kosztuje semestr?
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
W Berlinie studia są bezpłatne - jak na razie ;) Co do przemiotów to nie mam pojęcia. Jak w Berlinie się pytałem swego czasu, czy maturę muszę zdawać z określonych przemiotów, to zrobili na mnie wielkie oczy i powiedzieli, że liczy się ogólny wynik matury. Co do procentów to też nie wiem, ale że trudno jest się dostać, to jest pewne - na medycynę miejsca przydzielane są (o ile mnie pamięć nie myli) centralnie, patrz tu: http://www.zvs.de/Studienangebot/AngebWS.htm . Oznacza to, że papiery składa się do ZVS i oni przydzielają miejsca ze względu na to, że jest to kierunek bardzo oblegany. Matura rozszerzona z niemieckiego nie wystarcza, potrzebny jest papierek, jaki? - poszukaj na forum, sporo już było wątków, poziom C1-C2, ale ZMP i Goethe-Zertifikat C1 nie wystarczają najczęściej ;) Najlepiej zajrzyj na stronę Humboldta.

pozdrawiam
Maciek
Przy okazji - może się przyda: http://www.studis-online.de/StudInfo/Gebuehren/
A co z psychologią? Pytałam się o to w jednym z poprzednich watków, ale nie otrzymałam odpowiedzi. Co najlepiej zdawać na maturze i w jakim zakresie? Bo ja mam właśnie problem, klasa, którą wybrałam, nie ukierunkowuje moim zdaniem wystarczająco na żaden przedmiot, a już niedługo będę musiała podjąć decyzję.

I jeszcze jedno. Czy mogłabym prosić o jakiś kontakt do osoby, która już wyjechała na studia bądź zamierza to zrobić?
Z psychologią podobnie jak z medycyną- http://www.zvs.de -> "welche Studiengänge von der ZVS vergeben werden," -> "Wintersemester 2008/09" -> Psychologie . Co do matury i zakresu, to nie jestem w stanie Ci powiedzieć. A co do klasy, to zawsze zostają fakultety ;) Wybieram się od października na studia, więc jak masz pytania, to pisz śmiało
A czy będę musiała pisać jeszcze jakiś egzamin poza tym z języka?
Nie wiem, jak to dokładnie z psychologią wygląda. Jeżeli masz polskie obywatelstwo, zdaną polską maturę i język, to jesteś traktowana na takich samych zasadach, jak Niemcy. Musiałabyś poszukać na stronie jakiejś uczelni, a jak znajdę trochę czasu między przygotowaniami do matury, to postaram się też coś znaleźć.
Ja sie wybieram na studia do berlina, ale co do szczegolow to sie nimi nie zajmuje... ;] najpierw maturke 3ba zdać, a orientujecie sie jak tam prawo miedzynarodowe albo economia?
A no to ja mam jeszcze pytanie... Co najlepiej byłoby zdawać na maturze.

Przymierzam się do zdawanie polskiego (wolałabym poziom podstawowy), niemieckiego (rozszerzony) i któregoś z tych przedmiotów: biologia, geografia, historia i wos na poziomie podstawowym lub rozszerzonym, może nawet wybiore dwa z tych przedmiotów... Jaki wybór byłby w moim przypadku najbardziej korzystny?
cześć, mam prośbę czy mógłby mi ktoś napisać pare informacji na temat studii w Berlinie na kierunku analityki medycznej, gdzie można studiować ją i jakie są wymagania przyjęcia. Z góry dziękuje.
A więc na dzień dzisiejszy myślę o zdawaniu polskiego podstawowego, niemieckiego rozszerzonego i biologii rozszerzonej. Czy to mi wystarczy? Tylko nie wiem jeszcze czy zdecyduje sie na DE czy na AT.
nie chce straszyc (bo 100% pewnosci nie mam) ale niedawno czytalam ze na Charite patrza na Biologie Chemie FIzyke Matme i Angielski co wydaje mi sie byc niezlym przegieciem ale tam bynajmniej bylo na ich stronie ;) Ale mylic sie moge ;)
Cooo? Tyle przedmiotów to nawet na maturze nie można zdawać, zdaje się polski, język obcy i max trzy przedmioty dodatkowe... Po prostu masakra, a jak jest na innych uczelniach?
Nie mam zamiaru sie klocic bop jak mowilam pewnosci nie mam. Tu masz fragment:
"Ein Abiturient erzielte die Durchschnittsnote 2,0 ( = 600 Punkte), belegte in den letzten vier Halbjahren die Fächer Mathematik (als Leistungsfach), Biologie (ebenfalls
als Leistungsfach) sowie Physik und Chemie. Da er durchschnittlich in den Fächern Englisch und Deutsch in der Kursphase je 11 Punkte erzielte, bekommt er
zusätzlich 60 Punkte (2x30 Punkte). Insgesamt erzielt der Abiturient 900 Punkte (siehe unten stehende Tabelle). Zum Vergleich : die gleiche Punktzahl von 900
Punkten erreicht ein Abiturient mit 1,6 und der Belegung von Mathematik als Grundkurs und Biologie als Leistungskurs (+ Deutsch und Englisch) !"
tu macie link do strony: http://www.charite.de/fileadmin/user_upload/portal/studium/bewerbung/mitteilungen_bewerber.pdf

MNie tam to by nie dziwili. Bo Charite to czesc Humboldtu a co za tym idzie to szkola dla mega wybitnych ;)
Nie no, ja nic nie mówie ;) Chodziło mi tylko o to, że jest to nieosiągalne, nie mówie to już nawet o sobie ale w ogóle o osobach z PL ze względu na to ile przedmiotów możemy zdawać na maturze ;)

Ma ktoś jeszcze jakieś inne informacje?
najlepiej zorientowac sie na www.zvs.de. tam masz podane wszytskie informacje ;)
Poza tym musisz zauwazyc ze niektore uczelnie przeprowadzaja jakies dodatkowe rozmowy czy testy wstepne ale to wszytsko jest napisnae wlasnie na stronie ;)
Uniwerki ktore biora pod uwage tylko Durchschnittsnote (ale jakie przedmioty to juz na stronce zlookaj) to Düsseldorf, Kiel, Bonn ;)
POzdrawiam
moja znajoma studiuje medycyne w Niemczech (nie orientuję się na jakiej uczelni ) ale bardzo latwo było się dostać . Zdecydowała się na medycyne własnie w Niemczech bo w Polsce nie dostała się na uczelnie .
Wszystko się da ;) Dodatkowy przedmiot można zdawać 1 i do tego 3 nadobowiązkowe ;)
A co do tego, co napisał(a) hamma... do tego niemieckiego tekstu z informatora - moim zdaniem, w przedmiotach chodzi o przedmioty z ostatnich 4 semetrów: "belegte in den letzten vier Halbjahren die Fächer", a nie o maturę. Zaglądając do tego informatora widać, że 600pkt można dostać za średnią z matury, 240 za przdmioty z ostatnich 4 semestrów.

Co prawda na medycynę się nie wybieram, ale rok temu byłem w Berlinie na TU. No i się oczywiście pytam, jakie przedmioty muszę zdawać na maturze. Spojrzeli na mnie, spojrzeli po sobie dziwnym wzrokiem i powiedzieli, że liczy się ogólny wynik z matury ;)
Bo oni tak patrza jak sie ich zapytasz co na maturze masz zdawac ALE NIE W WYAPDAKU MEDYCYNY (przynajmniej jesli mowimy o DOBRYCH uczelniach). MOze chodzi o oceny z swiadectwa ale blagam nie wciskajcie kitu ze na medycyne jest sie latwo dostac na kazdy niemiecki uniwerek bo sie smiac chce. wiadomo ze w jakims kiel itd to tak jest ale omawiany Charite to bez przegiecia. poza tym medycyna to nie kierunek typu pedagogika gdzie kazdy na to moze isc.
No to w takim razie powiedzcie mi, co byłoby w moim przypadku najlepsze. Wariant, który wybrałam czy dobrze by było zdać jeszcze jeden przedmiot dodatkowy? Muszę się już powoli określić, czas szybko leci, a nad samym niemieckim mam jeszcze sporo pracy :(
To ja Ci powiem, jak ja to zrobiłem. Na maturze zdawałem te przedmioty, które liczą się w Polsce przy rekrutacji na studia (techniczne) - czyli matmę i fizę. Będąc na początku trzeciej klasy jeszcze stuprocentowo pewien nie byłem, czy zdam niemiecki, czy nie zdam, żeby iść na studia w Niemczech, wyjściem awaryjnym były studia w Polsce :)

Z tego co się orientuję, to na medycynę w Polsce się zdaje chyba chemię, biolę i fizę, co się psychologii tyczy, to nie mam pojęcia zielonego, musiałabyś popatrzeć w internecie
Na psychologię zdaje się polski, język obcy oraz jeden lub dwa przedmioty dodatkowe, zależy od uczelni. Wybierasz z biologii, historii, matmy lub w zależności od uczelni jeszcze z wosu, geografii, fizyki, chemii... Właściwie z wszystkiego możesz zdawać. Tylko tam, gdzie liczy się jeden dodatkowy przedmiot bez sensu zdawać jest coś więcej, lepiej zdać jeden a dobrze, tam gdzie dwa zdajesz dwa :) I nie wiem właśnie jak to jest w DE/AT, do AT z tego co wiem to łatwiej jest się dostać ;) No i jak z matmą, bo tam jest chyba obowiązkowa ^^
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy polski podstawowy, niemiecki rozszerzony i biologia rozszerzona powinny wystarczyć? Naprawdę bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym już jak najszybciej wiedzieć co i jak i na coś się nastawić ;)
dziewczyno jak ci zalezy tak bardzo na studiach w niemczech to napisz maila do konkretnych uniwersytetow i zapytaj jakie maja kryteria przyjecia! Jak ktos ci zle tu powie to bedziesz miala do ludzi pretensji. Troche wkladu wlasnego...
nie ma znaczenia ogolnie jakie przedmioty zdajesz tylko powinny byc na rozszerzonym, z tego obliczasz sobie swoja srednia z matury na niekotrych uni np charite biora takze pod uwage oceny ze szkoly i profil twojej klasy
No ja już wiem, że nie ma za bardzo znaczenia jakie przedmioty, zresztą na psychologię to akurat najprędzej biologia... Chodziło mi raczej ile, czy jeden przedmiot dodatkowy wystarczy.
mozesz zdzawac tyle rozszerzonych ile chcesz nikogo to nie obchodzi tu, tak ogonlnie to na psychologie jest sie praktycznie najtrudniej w de dostac potrzeba sredniej od 1.0 do 1.5 srednio nawet jako Nachrücker; w at jest jeszcze gorzej bo musisz zdawac testy predyspozycyjne a dla niemcow jest chyba i tak tylko 25proc miejsc
Czyli najrozsądniej faktycznie byłoby zdać te trzy przedmioty za to jak najlepiej... Jak rozumiem liczy się średnia z matury, na ile % w takim razie potrzebuje zdać maturę? I czy polski podstawowy wystarczy czy lepiej rozszerzony? Chciałabym to wiedzieć jak najszybciej, czasu na podjęcie decyzji nie zostało mi już zbyt wiele ;)
no ogolnie masz racje, gdy zdajesz polski rozszerzony masz korzystniej bo mozesz dostac 200pkt na 200pkt jak podst to tylko 100 na 200pkt tak przynjamniej bylo do tej pory bo w polsce maja chyba juz niedlugo nie przeliczac procentow z rozszerzenia na podstawowy ogonie o polskich swiadectwach www.anabin.de
2 zalezy gdzie chcesz isc np we freiburgu bedziesz potrzebowala jakiejs sredniej 98proc 1.1 okolo 1.5 to jest okolo 82proc sprawdzaj sobie na www.zvs.de ile potrzebujesz pod NC letztes Semester Bundesweit Psychologie 60% Hochschulauswahverfahren jezeli tak sie nie dostaniesz to moze sie zwolni pozniej jakiej miejsce ale wtedy rozdaja miejsa dopiero w pazdzierniku koncowka
jak szukasz przeliczanie to http://www.ku-eichstaett.de/Fakultaeten/WWF/studium/pa/ergaenzungen/HF_sections/content/Modifizierte%20bayerische%20Formel%20zur%20Umrechnung%20auslaendischer%20Pruefungsleistungen.pdf
jezeli interesuje cie jakies miasto jak lmu, freiburg, HU to bedzies potrzebowac ponad 90 proc z matury
a tak wogole to na zvs nie ma wszystkich uni na ktorych mozesz psychologie studiowac teraz wszedl bachelor i na niektorych np fu heidelberg, freiburg trzeba sie juz bezposrednio ubiegac
mfg
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |