Medycyna w Niemczech - prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
31-43 z 43
| następna
Dziękuje Ci bardzo :) W takim razie jak rozumiem najrozsądniej będzie zdać polski, niemiecki i biologię na poziomie rozszerzonym :) Wszystko już rozumiem, czeka mnie sporo pracy no ale cóż, w końcu w Polsce też na psychologie dostać się to nie taka prosta sprawa :)

Czy mogę prosić o jakiś kontakt do Ciebie, np adres email? To tak na wrazie czego gdybym miała jeszcze jakieś pytania :) pozdrawiam
Do Hugopari. Z czystej ciekawosci: jak to jest teraz z przeliczaniem polskich swiadectw zeby je mozna bylo porownac z niemieckimi swiadectwami maturalnymi. Bo z tych adresow co podales to jeden nie dziala, a na drugim nic na ten temat nie znalazlem. Chodzi mi o to ze za moich czasow (jeszcze przed wejsciem Polski do EU) Niemcy mieli pierszenstwo i wszystkie Uni tylko jakis tam kontyngent miejsc dla obcokrajowcow przydzielalo. Pozniej po 2004 ludzie z PL ktorzy sie ubiegali o miejsce byli juz na rowno z Niemcami traktowani, czyli zadnych kontyngentow, ale mieli ten problem, ze przy starej maturze przeliczali im Niemcy srednia na przyklad 5.0 jako niemieckie 2.0, czyli nikt nie bral pod uwage ze nasze 5.0 to tak jak w Niemczech 1.0 i ze szostka u nas to tylko tak dodatkowo jak ktos ponad program umie. Wiec jak Niemiec mial 1.9 to byl lepszy niz ktos z PL jak mial 5.0! Sam nie mialem takiego problemu, ale spotkalem wiele osob ktore sie o to denerwowalo. Jak to jest teraz przy nowej maturze? Bo to jest chyba najwazniejsze. Piszecie co trzeba zdawac i tak dalej a najwazniejszej sprawy, to znaczy systemu przliczania nikt nie poruszyl. A przeciez zeby sie na taka psychologie dostac albo medycyne trzeba miec lepsze swiadectwo niz inni(po przeliczeniu oczywiscie)
Z tego co wiem to brane sa pod uwagę wyniki z matury i liczy się średnia z nich wyliczana... Przeliczanie ocen ze świadectw nie ma niestety sensu a nawet jeśli tak by przeliczano to w każdym wariancie byłoby dla nas krzywdzące, ponieważ w DE panuje inna rozbieżność w ocenach. Z tego co wiem to 1 jest od 90%, 2 od 85%, 3 od 80% a dalej chyba podobnoe jak w PL ;) Niemniej jednak punkty przyznaje się za egzamin maturalny, co było tu wspomniane i mam nadzieje, że nasze świadectwo nie będzie brane pod uwagę, bo byłaby to faktycznie bardzo niekorzystna dla nas sytuacja.
Hi,
u mnie dziala ewentual wyszukaj Modifizierte bayerische Formel http://www.ku-eichstaett.de/Fakultaeten/WWF/studium/pa/ergaenzungen/HF_sections/content/Modifizierte%20bayerische%20Formel%20zur%20Umrechnung%20auslaendischer%20Pruefungsleistungen.pdf,
teraz juz niemcy nie maja pierwszenstwa nad polakami, nie przelicza sie tez juz swiadectw 5,0 -- 2,0, az tak zle ogonlie nie jest dosc latwo jest miec okolo 2,0 z matury ale ciezko jest wejsc w np 1.2, jezeli uczelnia miala by brac oceny ze szkoly to i tak w de maja 1-15 pkt Grundkurs albo LK, i wtedy musza tez skorzystac z jakiejs forumly
No tak, ale to caly czas nie jest odpowiedz na moje pytanie. Chodzi mi o to, czy wyniki Waszej z matury (punkty) sa przeliczane tak, ze na swiadectwie maturalnym macie konkretne oceny z matury? Czy macie i oceny na swiadectwie i punkty z ktorych te oceny wynikaja? I tak jak mowie, najwazniejsze jest to jak te Wasze oceny z matury, czy tez punkty sa przeliczane na niemiecki system i co bardzo wazne jak sa porownywyne z niemiecki wynikami z matury.
A właśnie, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące matury. Czy matura ustna jest brana pod uwagę?
tak, ale poziom chyba nie
mfg
No jak myślicie, czy rozszerzony pisemny polski, niemiecki, biologia, rozszerzony ustny niemiecki oraz podstawowy ustny polski będa ok? Mam już w sumie niewiele czasu do podjęcia decyzji. Aaa i czy mogłabym prosić o podanie mi swojego maila/gg/icq osobę, która orientuje się w tych wszystkich sprawach i najlepiej jeszcze mieszka w DE :)
W ostatniej chwili myśle o tym zeby zamienic rozszerzona biologie na rozszerzona geografię, czy w zwiazku z tym bede miała takie same szanse na dostanie sie na psychologie czy jednak nie... Prosiłabym o szybka odpowiedz bo czasu jest niestety mało :(
hej, to nie ma znaczenia jakie przedmioty jesli chodzisz do l.o. ale dowiedz sie dokladnie jak przeliczaja poziomy itd bo od tamtego roku tylko jeden na maturze pisza podst lub rozszerz wczesniej niemcy sumowali oba i liczyli srednia
Z tego co wiem to przeliczają x2 w każdym razie ja pisze ze wszystkiego na poziomie rozszerzonym (polski, niemiecki i przedmiot dodatkowy) planuje zdawac tylko jeden w kazdym razie musze sie zdecydowac na cos co da mi najwieksza szanse dostania sie na studia :)
jezuuu tak sobie czytam to forum, bo tez chcialam isc na medycyne, ale mi sie juz nie chce, i stwierdzam, ze za bardzo dziewczyno przezywasz ;-) niemcy ogolem maja w gdzies fakt, czy masz jakis przedmiot rozszerzony, czy nie, liczy sie srednia- s r e d n i a. i nie jest wazne, z czego ona wynika. ja ogolem ucze sie w niemieckiej szkole, i juz mnie pod tym wzgledem zgermanizowali.

ale podziwiam, podziwiam, zanim wyslalam siebie na emigracje, tez chcialam na chariteeeee ale teraz, jak patrze na styl i sposob i podejscie do zycia niemcow, to mi przeszlo ;-)

ale respekt.
@ocenzurowana
tu znajdziesz informacje odnosnie studiow medycznych
http://www.daad.de/imperia/md/content/de/deutschland/downloads/das_medizinstudium_in_deutschland.pdf
Temat przeniesiony do archwium.
31-43 z 43
| następna