germanistyka na Uniwerku łódzkim!!!!!!! pilne

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 88
poprzednia |
hej siemka .... skladam w tym roku papiery na studia do lodzi, wlasnie na germanistyke ale nie wiem czy mam szanse ... hmmm... jesli ktos z was tam studiuje lub zamierza studiowac to niech napisze mi swoje wrazenia!!! jak tam jest .... strasznie trudno, jacy wykladowcy, gdzie najlepiej sie zalokowc - w mieszkaniu czy w akademiku no i powiedzcie jakie macie wyniki z matury z niemca!! plis to wazne , jestem kompletnie niepoinformowana i nie wiem co to bedzie od pazdziernika, jak sie odnajde w zyciu studentki .... prosze odpowiedzcie na moj post pozdrawiam was serdecznie ;)
CZY KTOś TU ZAGLąDA .... PLIS POTRZEBUJE INFORMACJI TO WAZNE!!!! BITTE EUCH!!!!!!!!
hej
ja skladam na germanistyke na UŁ, a na ktora konkretnie chcesz isc?? wykladowcy z tego co wiem sa bardzo rozni... 1 brok zacyzna od B1
ja zlozylam papiery na zwykla germanistyke do lodzi. ale tak jak napisalam w pierwszym poscie - nie orientuje sie - nie wiem jak to bedzie i czy moje procenty wystarcza .... napiszcie swoje wyniki z matury i pomozcie mi ... rekrutacja ciagle trwa a ja zyje w niepewnosci ;( a no i co lepsze akademik czy mieszkanie - gdzie lepsze warunki do nauki, ktorej pewnie jest duzo?? jak sadzicie ?? no i napiszcie o wynikach z matury!!! plis
ja zlozylam papiery na zwykla germanistyke do lodzi. ale tak jak napisalam w pierwszym poscie - nie orientuje sie - nie wiem jak to bedzie i czy moje procenty wystarcza .... napiszcie swoje wyniki z matury i pomozcie mi ... rekrutacja ciagle trwa a ja zyje w niepewnosci ;( a no i co lepsze akademik czy mieszkanie - gdzie lepsze warunki do nauki, ktorej pewnie jest duzo?? jak sadzicie ?? no i napiszcie o wynikach z matury!!! plis
do nauki lepsze mieszkanie... a to ile będziesz mieć nauki zależy od tego na jakim poziomie znasz niemiecki... dużo pracy jest przeds sesją w semestrze letnim ( 5 egzaminów)
a propos wolne miejsca na germie z inf i na innych wciąż są... w tym roku największe oblężenie jest na zwykłej...
no tak masz racje - mieszkanie do nauki pewnie lepsze od akademika. a jesli mozesz to powiedz jak twoje wyniki z niemieckiego (z matury)????

no tak jak zlozylam na zwykla germanistyke to tam jest najwieksze oblezenie hehehe .... pewnie bedzie duzo ludu ale coz .... skladam jeszcze do nkjo w sieradzu wiec jak tam sie nie dostane to pojde do kolegium ;)
pisemny 78 ustny 95... 110 osob na 20 miejsc...
no to moje wyniki sa podobne do twoich .... niemiecki roz pisemny 77 a ustny roz 80%. ciekawe jak to bedzie z ta rekrutacja i kiedy beda wyniki i listy przyjetych osob.

a ty skladalas tez do jakiegos kolegium czy tylko po uniwerkach?? i jak sadzisz, kolegium czy uniwerek lepsze?
tylko na uni... napewno uni lepsze...chociaz w nkjo jest wiecej praktycznej..
listy maja byc 15.07
a zdawals polski podst czy rozszerzony i przedmiot dodatkowy???
ja zdawalam wszystko rozszerzone - polski 66% a wos roz troche mi nie wyszedl bo mam tylko 42% ... a ty??

no fakt uni pewnie lepsze ale jak jest 110 osob na 20 miejsc to pewnie ciezko bedzie.

ej a orientujesz sie moze jak jest z ludzmi na rezerwowych listach .... kiedy i jak maja sznase wskoczyc na miejsce przyjetych ??
ja podobnie... tylko, ze mnie bardziej intersuje z drugim jezykiem... jak masz niemiecki na ok. 80% to podobno mozna sie dostac sie bez problemow... rezerwowi maja szanse wskoczyc do 6 lipca bodajze jesli tamci nie dostarcza paoerow, w zeszlym rokun bardzo duzo osob sie tak dostalo, ale trzeba podejsc do tego troche w unny sposob, bo w zeszlym roku bylo chyba 60miejsc na zwyklej germie a na 1 liscie bylo 90 przyjetych bo duzo osob rezygnuje, ale w tym roku jest a o tylko 20 miejsc
hmmm czyli mamy szanse będąc na liście rezerwowych wskoczyć na liste rzyjętych do 6 sierpnia .... miejmy nadzieje, że nam się uda. tylko to 20 miejsc jest na serio dobijające.

-listy przyjętych będą w necie ??
-a i nie wiesz czy papiery musimy dostarczyć osobiście ??

pozdrawiam i dzieki za udzielenie wielu cennych info . ;))
mamy szanse zalapac sie na pierwsza liste, bo podobno na uł skladaja raczej slabsze.. tak niedawno slyszalm.. ( ale nie wiem co to znaczy slabsze, w kazdym bo razie slyszlam ze jak masz ok 80% z niem to jestes pewniakiem)
na twoim koncie napewno tak... a listy na stronie uni w zeszlym roku byly..
co do paoerow to nie jestem pewna, ale wydaje mi sie ze mozna poczta. jak sie zalgujesz i wejdziesz w dokumenty to pewnie bedzie tam napisane..
mam nadzieje, ze spotkamy sie w pazdzierniku... :-)
Przygotujcie się na piekło... :)
dlaczego mówisz, że piekło będzie ??? hmmm....

do karola slo:
nom... moze spotkamy się w pażdzierniku!
Nie chcę straszyć, ale wcale nie jest tak łatwo i przyjemnie, jak się to niektórym może wydawać. Sporo osób odpada już po pierwszym semestrze, a w semestrze letnim to już jest prawdziwa "jazda bez trzymanki". Zależy, na jakiego wykładowcę trafisz - nakład twojej pracy jest z tym powiązany. Ogólnie większość wymaga na prawdę sporo (niektórzy aż za dużo...). Miłych wrażeń przede wszystkim po gramatyce opisowej i historii literatury :) - też byłem na początku przerażony (jak wszyscy). Zobaczysz sama.
hej a ty studiujesz na łodzkim?? powiedz z jakim wynikiem z matury sie dostales??

a wiesz moze czy uniwerek lepszy od NKJO?? bo ten o ktorym slyszalam ma wysoki poziom podobno ;) i mam dylemata teraz .... a i czy na uniwerku sa np testy czy spr jak w niektorych NKJO? hmm... pozdro ;)
Studiuję na UŁ. Powiem tak. Dostaniesz się ze swoimi wynikami :) (powinnaś być raczej spokojna - mówię raczej, bo nie wiem, jaki jest "poziom" w tym roku). Z tego, co mówią wykładowcy, uniwerek jest lepszy (wyższy poziom nauczania - też tak sądzę). W NKJO wiem, że jest podobno więcej przedmiotów PNJN (Praktyczna Nauka Języka Niemieckiego: gramatyka praktyczna, fonetyka, mówienie/pisanie, słuch/czytanie), ale (jak już wspomniałem) poziom jest na ogół niższy. Filologia to nie kurs języka obcego. Ten kierunek skupia się w dużej mierze na np. literaturze, historii, językoznawstwie. Jak dla mnie jest to na uniwerku wyrównane: PNJN i te przedmioty typowo filologiczne. Na uniwerku są kolokwia :) - takie sprawdziany (otwarte, czyli nie testy), które zawierają kilka kartek A4. Średnio 2 kolokwia na 1 przedmiot w 1 semestrze. Jak widzisz, wybrałem uniwerek.
hmmm... aha dzieki za tyle info ... aha na uniwerku sa kolokwia bo slyszalam ze w niektorych nkjo to sa takie spr i kartkowki rozne.

aha no i kolejnym aspektem jest to, ze po nkjo po 3 latach moge isc uczyc i robic tlumacza na magisterce. a na uniwerku to pewnie na ktroyms roku wybieram specjalizacje czy jak?

pozdro;)
a i podobno w nkjo takze sa te przedmioty typowow filologiczne jak np literatura czy historia!

jejku akie to wszystko skomplikowane !!!
powiedziales ze filologia to nie kurs jezyka !! czyzby na uniwerku nie bylo takich zajec jak nap HV,LV czy konversation, schreiben, phonetik czy ubersetzung. macie w wiekszosci tylko wyklady ?? sorki ze tak mieszam ale mam naprawde dylemat, gdyz slysze wiele opini pozytywnych o studiowaniu na uniwerku jak i w nkjo.

jesli mozesz to napisz mi jakie macie te zajecia i np ile godzzin w semestrze ogolem to sobie porownam.

;)))
Kartkówek nie ma - (w liceum :)). Po 3 latach nie można uczyć w szkole - nie ma takiej ustawy, która by pozwalała pracować jako nauczyciel po licencjacie. Teraz trzeba mieć mgr, by gdziekolwiek uczyć. Oby jakaś ustawa weszła, która zezwalałaby na pracę jako nauczyciel po licencjacie. Nieważne, czy osoba jest po NKJO, czy po uniwerku - nie możemy uczyć (głupota, ale takie mamy prawo). Specjalizacja jest jakoś na 4-5 roku, czyli na studiach II stopnia - u mnie na uni jest to np. translatoryka -są pewnie inne. (o specjalizacjach wiem mało, bo się jeszcze tym nie interesowałem).
tylko widzisz ja slyszalam, ze mozna uczyc po 3 latach w kolegium! ale jak powiedzialaes pewnie jakas plotka! szkoda fakt.... a powiedz jakie masz te zajecia i ile godzin w semestrze bo np w NKJO tez jest ta cala literatura itp jak pisalam wyzej ;)
www.filolog.uni.lodz.pl tu sa plany jak chcesz to mozesz zajrzec...
piekiełko :-)
oki dzieki
Nie mówiłem, że nie ma w NKJO historii, czy literatury :). Na uni te przedmioty są wykładane gruntownie - a w NKJO jest trochę inaczej :). Wszystkie przedmioty, które wymieniłem wcześniej są na I roku na uni. - wymieniłem kilka. (mündliche Übersetzung jest na II roku). Może niedokładnie napisałem. Chodzi o to, że w NKJO jest więcej godzin PNJN, ale samo PNJN też jest na uni - w mniejszej ilości godzin. A czy w NKJO są przedmioty typu: Analiza opisu aktualnych wydarzeń w niemieckich mediach lub Szwajcaria a II woja światowa?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 88
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia