germanistyka na Uniwerku łódzkim!!!!!!! pilne

Temat przeniesiony do archwium.
61-88 z 88
| następna
nie można porównywać kolegium z regularną filologia na uniwersytecie, na Twoim miejscu nie wahałabym się ... tylko filologia, gratuluję
no wlasnie....kazdy chwali co innego - jedni uniwersytet inni NKJO a ja nie wiem co robić???
A TY KAROLA SLO CHCESZ BYC NAUCZYCIELKA, TLUMACZEM,, JAK TO U CIEBIE JEST?
głównie tłumaczem...ale na początku mojej drogi zawodowej nie pogardze posada lektora w szkole jezykowej.. moze to tylko przypadek ale a sie spotkalam z lepszymi nauczycielami po germanistyce a nie nkjo...
a ja znwpu wiekszosc nauczycieli ktorych znam ukonczyli NKJO ..... ja cie.... nie wiem. poki co dostalam sie na uniwerek i na razie przy tym pozostane a jak dostane sie tez do nkjo-to bede miec dylemata...ktorego i tak juz mam.,....hmmmmmmmmmmmmmmmmmm..
co tu tak cichoooo??? hm??
hmm... rekrutacja sie zakonczyla
nom rekrutacja sie zakończyła. ja póki co jestem na liście studentow zwyklej germanistyki. i mam do ciebie pytanie czy bedziesz mieszkala w akademiku, na stancji czy ty moze z lodzi jestes?
jestem z łodzi
no to masz fajnie ) a powiedz mi czy jak zlozylysmy papiery juz na uniwerek to teraz tylko czekamy na pazdziernik, na plan zajec i do dziela?? tak?? aa i musimy zaplacic za index ok 21 zlotych jakos chyba no nie??
za indek trzeba było wpłacić do kończa sierpnia i donieść dowód wpłatyi teraz są jeszcze zaspisy na 1 rok chyba 22 11-13 czy jakoś tak...
hej ..... dostalam sie do nkjo i tam podejmuje studia .... musze w zwiazku z tym wycofac papiery z uniwerka tzn skreslic sie z listy studento. ja papiery zanosilam na ulice sienkiewicza to myslisz ze z tamtad mam je odebrac czy np z dziekanatu? bo ja nie wiem juz sama a musze to zrobic jak najszybciej .... prosze o odp ..... pilne ;) pozdrawiam ;)
w maju zdaję maturę i chcę iść na UŁ na germanistykę. naturalnie zdaję niemiecki rozszerzony, wos na dodatku, ale polski podstawa....mam szansę się dostać? bo na germanistykę liczą się punkty z niemieckiego, polskiego + jakiwgoś przedmiotu dodatkowego? czy nie?
i jak "Karola slo" na uniwersytecie ...?? cięzko macie?? ja jestem w NKJO i poki co jestem zadowolona - choć maaaase mamy pracy i nauki ;) a jak na uniwerku?? pozdrawiam ;))
całkiem fajnie...tylko straszny bałagan...
bałagan?? heheh u nas jakos leci .... najgorsza jest literatura i historia ;)
historie mamy 2 sem, wlasnie sobie czytam anatola i verwandlung
no to milego czytania .... heh ja poki co mam tylko wstep do literatury i takie to beznadziejne ze szok .... a literatura bedzie pozniej ta wlasciwa ;) i wiesz co mam do ciebie pytanie .... chce kupic sobie porzadny slownik nie-pol i pols- niemiecki !!! powiedz mi jaki bys polecila? jakie wydawnictwo?? pozdrawiam ;))
ja korzystam niem-niem.. ale do C1 wystarczał mi duży pons... moim zdaniem jest niezły
oni studiowac chca germanistyke, to chyba nie wystarczy w jakims podobnym poscie ktos cos podal dzis
Ja co prawda nie studjuje na UŁ, ale moja koleżanka tak. Podobno poziom jest tak denny, że chcą wprowadzić germanistykę od podstaw. Ale to pewnie zależy od rocznika. Jedna studentka rozmawiała z drugą tak, cytuje: "der, to chyba r.męski, tzn. np.facet, a die to r.żeń, tak jak kobieta...usw." Dla mnie to lekka przesada. Takie teksty to chyba nie po tylu latach nauki...
germanistyka z rozszezonym jezykiem ang jest od podstaw, ale oni maja b. duz liczbe zajec z PNJN bo musza dojsc do pozomu bieglosci jezykowej. ja jestem na 1 roku i mamy C1. Sorry, ale taka osoba nie przezyla by egzaminow z pnjn ... a germanistyka z ang jest pierwszy raz...
Jestem studentka germanistyki na UL. Trzeci rok teraz, ale chce magistra robic na innym wydziale. Ktos tutaj wczesniej pisal o uprawnieniach nauczycielskich po licencjacie...No rzeczywiscie jest podobno tak, ze nie mozna uczyc po samym lic. Ale generalnie nie wiem, jak to dokladnie wyglada itd...Pozdrawiam wszystkich studentow lodzkiej germanistyki:)p.s. Moze jak ktos bedzie mial informacje na ten temat, to niech napisze:)
Uczyć po licencjacie można pod warunkiem, że się robi studia magisterskie.
po zwyklej germanistyce tzn bez drugie przedmiotu np filozofii jnie można uczyc po licencjacie
Czesc wszystkim mam take pytanko urodzilem sie w niemczech dlatego tesz takie bledo w polskej gramatyce robie tak ze strasznie pszepraszam jak gdzies sie tam cieszko doczytac idzie ale tak jak jusz muwilem urodzilem sie w niemczech i nigdy w zadnej polskej szkole niebylem ... chialem sie spytac niemiecki umie perfekt i teraz niedlugo jak za 2 lata mature zkoncze jesli z dam^^ to moge isc w polsce na studia na germanistike ?????? bo gadalem jusz z rodzicami naten temat i chcialem sie wlasnie troche popytac ??? to jesli byscie mogli prosze was bardzo o odpowiedzi?
Oczywiscie, ze mozesz i pewnie bez problemu sie dostaniesz. Tylko co chcesz potem robic po polskiej germanistyce w Niemczech?
I jeszcze dodam polski tytul MAGISTER nie jest uwazany za rownoznacznym z niemieckim a wiec nie mozesz sie poslugiwac tym tytulem w Niemczech.
Ale przecież niektóre uczelnie, te lepsze, są honorowane za granicą. Dlatego po germanistyce na na przykład UJ nie powinno być problemów ze znalezieniem pracy w Niemczech.
Temat przeniesiony do archwium.
61-88 z 88
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia