germanistyka na Freie Uni a Humboldt Uni

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, chciałabym się dowiedzieć jaka różnica jest między Masterstudiengaenge na Freie Uni i Humboldt Uni w Berlinie. Chodzi mi o germanistykę. Np. na obu tych uniwersytetach jest Masterstudiengang Deutsche Literatur, a na Humboldzie jest jeszcze np. Deutsch als Fremdsprache. Czym się różnią te uniwersytety od siebie? W Polsce studiuję filologię germańską program nauczycielski na studiach mag. uzup., składam wniosek o stypendium i muszę wybrać program studiów na Freie Uni albo na Humboldt Uni, żeby mniej wiecej pokrywal sie z moim programem studiów w Pl. Wiem, że na Lehramt z germanistyki raczej nie, ale zastanawiam sie nad Deutsche Literatur i DaF. Wiem jeszcze, że na Slawistik na Humboldzie jest program tłumaczeniowy pol-niem. Czy wie ktoś jak się studiuje na tych programach magisterskich i jak wyglądają zajęcia z tłumaczeń? Proszę o opinie jeśli się ktoś w tym orientuje.
nie wiem nic o kierunkach ale moge ogolnie o uni. no wiec humbold to ten stary":) berlinski i bardzo znany uniwersytet, po wojnie znalazl sie po wschodniej stronie i dlatego stworzono nowy na zachodzie z daleka od centrum i tak juz zostalo. humboldt ma duza radycje znajduje sie w samym centrum, na swiecie jest bardziej znany niz freie, ten drugi z kolei jest spokojnie polozony, ma bardziej zakorzeniona zachodnioniemiecka mentalnosc:), chyba maja jakos nowa biblioteke, i zostal uznany tzn zaliczony do programu niedawno "Eliteuni"; chyba;).jezeli chodzi o poziom ogolny nauczania to oba sa podobne wg mnie.
humbold- tradycja, centrum, wschodnioniemiecki
freie- zachodnioniem, peryferie, nowszy:)
Dziękuję za opinię, może jeszcze ktoś się wypowie?
Jesli germanistyka, to zdecydowanie z tych dwoch uniwersytetow wybralbym FU. Ogolnie panuje powszechne przekonanie, i zapewne jest ono sluszne, ze jezyki obce wykladane na FU maja bardzo dobry poziom, czego nie mozna powiedziec o Humboldt'cie. Poza tym, sam uniwersytet wydaje sie o wiele przyjemniejszy, ladniejsza okolica.
Tak, ale na FU jest Masterstudiengang Deutsche Literatur i Allgemeine und Vergleichende Literaturwissenaschaft, a ja szukam programu, który byłby podobny do moich studiów w Pl. A na HU zobaczyłam, że jest Deutsch als Fremdsprache i również Deutsche Litratur, więc mogłabym połączyc jakoś jeżeli by się dało studiowanie na obu tych kierunkach. Na DaF jest językoznawstwo i metodyka i szczególnie mnie interesuje przedmiot Microteaching. Ale nie mam doświadczenia i orientacji na tych obu uczelniach. Analizowałam tylko to co pisze na stronach internetowych. Więc HU ma znacznie bogatszą ofertę, ale FU ma ciekawsze programy MA z literatury.
Czekam na opinie.
Die Entscheidung, wo du studieren willst, musst du selbst treffen. Erwarte eher nicht, dass jemand in der Lage wird, Dir zu erläutern, was in deiner Lage besser ist - das ist nur deine Wahl, was du in Zukunft machen willst, oder welchen Studiengang du bevorzugst. Was noch die Unis angeht - ich bin davon ganz überzeugt, dass sehr wenige Leute einen Durchblick dabei haben (an beiden Unis studiert haben, um einen Vergleich darstellen zu können ), welche von diesen zwei Unis besser ist. Wegen des Eliteuniprogramms, kriegt FU vom Staat sicherlich mehr Geld für die Entwicklung der zukunftsweisenden Projekte - erfahrungsgemäß weiß ich aber, dass es mit deer Qualität der Studienbediengungen nicht zu tun hat.
>Wiem jeszcze, że na
>Slawistik na Humboldzie jest program tłumaczeniowy pol-niem.

Moglabys dac jakis link do tego programu bo nie moge znalezc?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie