FILOLOGIA SZWEDZKA 2009 UJ

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 104
poprzednia |
Witam wszystkich, zapewne denerwuje was już na forum kolejny temat o filologii szwedzkiej a nie germanistyce, ale mimo wszystko liczyłabym na waszą pomoc.

W tym roku, tj. 2009 zdawałam rozszerzoną maturę z języka niemieckiego. Z rozszerzenia liczę na około 60 procent (gramatyka...), z ustnego rozsz. mam 85%, z polskiego pisemnego będę mieć też tak z 50,60 procent. Zastanawia mnie jeden fakt - czy z takim wynikiem idzie się dostac na szwedzką na uj? Uważam, że nie jest to zły wynik, tym bardziej z rozszerzenia, a mam różne opinie, jedni piszą, że na szwedzką na uj są pustki, inni że pełno kandydatów. Czekam na wasze opinie i z góry za nie dziękuję, bo mówiąc szczerze jestem już nieco poirytowana.

Pozdrawiam.
Żeby nie było pusto, to dołączam się do pytania;)
oooo, no wreszcie interesujący mnie wątek !! :D otoz wg danych jakie znalazlam w zeszlym roku bylo 4,6 osoby na jedno miejsce - troche duzo :/ a wynik 63% rozsz. niem., 64% rozsz. pol. i 95% rozsz. niem. ustny wystarczyly, by sie dostac z 3 listy ;) ale w tym roku zasady rekrutacji na UJ się zmienily !! i nikt nie ma pojecia jak to bedzie wygladac, bo wszystko sie pozmienialo :)

tez chcecie skladac na to papiery?? :)
Spróbować można;P A na co jeszcze składasz i jakie przewidujesz wyniki?
ogólnie skandynawistyka mnie interesuje - mam fizia na tym punkcie :P ale składam tylko na szwedzką na UJ i fińską na UW. a poza tymi dwoma, to asekuracyjnie na jakieś inne egzotyczne filologie - jeszcze nie wiem, na jakie :) choć tylko te wyżej wymienione byłyby spełnieniem marzeń :D:D
heh pierwszy raz czytam o filolofii szwedzkiej, ze ktos chce isc na to :) Teraz jestem na II roku Ekonomii na Ug i ucze sie szwedzkiego, ogolnie fajny hehe tylko troche lajtowo bo babka sie nei przyklada i grupa taka srednia :/ a mi dobrze wchodzi ten szwedzki bo zawsze mialem niemiecki, cchetnie w sumie bym poszedl, tylko pewnie i tak nei mialbym szans sie dostac 61 % z rozsz a ustengo rozsz nei zdawalem bo nei byl mi potrzebny mialem 90% z podst ale z tym nie ma sie cyzm chwalic hehe, no a polski 54% chyba pozdrawiam :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, ale czy waszym zdaniem mogłabym się dostać na tę szwedzką? Bo zmartwił mnie trochę fakt, że jest 4,6 osób na jedno miejsce... trudno powiedzieć. Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie dużo chętnych.
querubinek>> składam jeszcze na indianistykę. U góry napisałam, jakie przewiduje wyniki i jestem ciekawa, czy mam w ogóle SZANSĘ dostać się na UJ.
Cóż... ja mam podobny problem, a liczę na podobne wyniki. Jakaś szansa zawsze jest, choć wydaje mi się, że w tym roku poziom matury zarówno z angielskiego jak i niemieckiego trochę sie obniżył,(polski..hmm..keine Idee) więc może być więcej chętnych, ale jak sie nie spróbuje to się nie zobaczy;P A co do progów, to orientuję sie mniej więcej tak jak Ty;D
wszystko zależy od mody na dany kierunek, język. w zeszłym roku na filologię hiszpańską było 25 osób na jedno miejsce !! najbardziej oblegany kierunek UJ-tu. więc 4,6 to nie tak dużo :P myślę, że są szanse i to spore. w zeszłym roku w ostatecznej 30stce było aż ok 18 osób z rezerwowej, czyli ludzie składający na to papiery, biorą ją raczej jako asekurację, jakby się nie dostali przeważnie na germanistykę :)
Grunt to optymizm;P A skąd czerpiesz informacje ile było osób na miejsce?
gdzieś znalazłam na jakiejś stronie, a potem na kilku innych znalazłam potwierdzenie :) a resztę info mam od koleżanki, która jest na 1 roku szwedzkiej, więc są to wiarygodne wiadomości :)
ech, to mówiąc szczerzę jest bardzo wątpliwe, żebym się dostała...a to też jest śmiech na sali, 20 miejsc... co to jest w obliczu kraju, w którym jest 35 milionów ludzi... cholera! mam nadzieje, że nikt na to nie będzie szedł :D idźcie wszyscy na germanistykę :D:D
a czemu w 20stce?? na UJcie jest 30 miejsc szwedzkiej, no chyba, ze odjelas 10 osob, ktore dostaja sie, bo maja olimpiade lub stara mature... :) a skad wlasciwie jestescie (jesli mozna spytac :P) ?? bo fil. szwedzka jest jeszcze w poznaniu i gdansku (no i wa-wie, ale privet), wiec to sie powinno rozlozyc na cala polske ;)
dziwne, sprawdzalem na UG to biora angielski, a nie niemiecki :/ czy sie myle??

http://www.ug.gda.pl/pl/info_dla_kand/kierunki/?tpl=/wf/skandynawistyka
Na UG na skandę biorą pod uwagę j. polski, j. angielski + przedmiot do wyboru (drugi język obcy, historia, geografia, matematyka)
acha, nie pamiętałam, jak jest na UG :) w moim przypadku on i tak odpada, bo jestem z drugiego końca polski. tak samo jak poznan.
Kolezanka z mojego roku gdzie smieszka za Tarnobrzegiem :D:D mowila ze ma 691 km plus 21 pociagiem hehe, no kurde wiec odpada skandynawistyka :) A nie zakladajac nowego tematu, chce sie zapisac od pazdziernika na niemiecki, moze polecacie jakas, a do ktorej nei mam isc ?? Jak narazie to mysle o Centrum Herdera
Centrum Herdera mogłoby być dobre, ponieważ tam jest tylko język niemiecki. Ale rozpoznaj się jeszcze w innych szkołach ;-)
a o innych cos wiesz??? Ja wiem ze dobra skzola to English Unlimited, bo koelznaka chdoiz na angielski i sobie chwali, ale ona juz na jakims biznesowych chyba tam jest, a z kolei nie poleca Profi Lingua cyz jakso tak sie to pisze.Slyszalem ze najlepiej pojsc do takiego gdzie tylko jeden jezyk ucza, a nie dodatkowo dwa, jak np wlasnie Centrum Herdera - tylko niemiecki
bumkyckyc>> najbardziej zależy mi na UJ, ponieważ jestem z tych rejonów, a na dalsze miasta mnie nie stać. W zeszłym roku trzeba było mieć niemiecki podst. żeby się dostać na szwedzką, więc byłabym bardzo rozczarowana, gdybym z rozsz. się nie dostała. Ogólnie zastanawia mnie fakt, dlaczego w rekrutacji na UJocie nie napisali, jaki poziom jest wymagany. Pisze tylko NIEMIECKI, a nie pisze JAKI POZIOM!!! Trudno mi powiedzieć, czego się spodziewać... jakie jest wasze zdanie?
No niestety w szkołach się nie orientuję, bo do żadnej nie uczęszczam. Ale też wiele zależy od lektora ;-)
juz ktorys raz pisze to na tym forum, ale napisze raz jeszcze: na stronie UJ-tu jest wszytsko napisane!! w zakladce "ogólne zasady rekrutacji", a nie, jak to bylo do tej pory, przy opisach kierunków. oczywiscie, ze biora z podstawowym niemiecki, ale punkty dziela wtedy przez dwa!! wiec sie nie oplaca. wersje rozszerzona zostawiaja tyle, ile masz. taki system przeliczania tyczy sie wszystkich kierunkow na UJ-cie, co za tym idzie: wszystkich filologii :)
Bum>> dzielą? Z tego co słyszałam to te punkty się MNOŻY... podstawe razy 1, a rozsz. razy 2....
dziela, dziela :) w zeszlym roku chyba mnozyli, a teraz jest tak, jak napisalam wczesniej.

link do tych zasad: http://www.rekrutacja.uj.edu.pl/static/ogolne
hej :)
no i jak tam przyszli filolodzy szwedzcy ?? jak wrażenia po wynikach ?? ile % z polaka, j. obcego i wybranego przedmiotu ??
jeju , powiedzcie mi jakie sa moje szanse aby dostać się na filologię szwedzką na UJ , z rozszerzonego niemieckiego mam 85 % a z polskiego rozsz. mam 54 % ... no i nie wiem wlasnie , jesli nie szwedzka to moglby mi ktos polecic jeszcze inna filologie ??
ciężko coś powiedzieć, bo od tego roku zmienili zasady rekrutacji :/ zależy, ilu będzie chętnych. niemiecki masz ok, ale polski - za 3 naborem powinno starczyć. a ile masz z 3 przedmiotu, bo jego też uwzględniają??
hej.
Myślicie, że z takimi wynikami mam jakiekolwiek szanse?

pol:72
ANG: 95
przedmiot dod: 94

na rozszerzeniu..
tak, na pewno się dostaniesz. a to Twój główny czy awaryjny kierunek ??
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 104
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia