filologia/nkjo? angielski, niemiecki, rosyjski...

Temat przeniesiony do archwium.
Jako (mam nadzieję) przyszly nauczyciel, co powinnam wybrać?
Z tego, co czytalam kolegia wydają się dobrym rozwiązaniem, ale nie jestem przekonana.
Lubię się uczyć języków obcych i przez ten rok chcialabym, albo angielski, albo niemiecki, bądź rosyjski na tyle opanować by zdać maturę rozszerzoną i zapisać się do kolegium lub na uczelnię.
I tu mam pytanie, po którym z tych kierunków jest latwiej o pracę w szkole? Po prostu na taką przyszlość jestem nastawiona, nie chcę pracować w jakiejś zagranicznej firmie, ani w czymkolwiek podobnym.
Jeśli chodzi o dodatkową specjalność tlumaczeniową, to planuję dopiero jeśli już na studiach magisterskich.

Zapytanie może z gatunku tych naiwnych, ale podobno nie ma glupich pytań;)
Proszę o poważne odpowiedzi.
Jeszcze mam pytanie, czy przez rok jest możliwością nauczyć się języka obcego samemu, na tyle by poradzić sobie na wykladach, które są prowadzone w danym języku?
hej;) ja jako poszukiwacz pracy w szkołach powiem Ci z ręką na sercu ,że niemieckiego w ogóle nie potrzebowali a obdzwoniłam bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo dużo szkół;) mam uprawnienia do nauczania angielskiego i owszem potrzebowali Anglistów ;) rosyjski nie wiem, ale myślę że na pewno bardziej niż niemiecki ;) Angielski stawiam na pierwszym miejscu , niemiecki na ostatnim.
dzięki serdeczne;)
Jeszcze tylko spytam, jaki poziom znajomości językowej trzeba przynajmniej reprezentować wybierając się na filologię angielską?
Jako mimimum: B1,B2 wystarczy?
tak tak ;) na magisterskie wymagają C1 co najmniej.
no to dzięki jeszcze raz;)
JAk moja kuzynka szukała pracy w szkole, to z rosyjskim nie ma czego szukać, już nikt nie chce się uczyć tego języka. Najlepiej wyjdziesz na angielskim potem niemieckim a na szarym koncu jeszcze za kilkoma innymi językami postawie ruski. Ja skladałąm cv w szkole na j. niemiecki, bo bardzo chcę uczyć i dostałam prace i to mam ponad 20 godz:)
a skąd jesteś, bo ja jestem ściana wschodnia:P u mnie rosyjski jest bardziej poszukiwany niż niemiecki.niemiecki to w ogóle;/ nie chcą ,się tego uczyć;/ w szkołach to na 300 przypuśćmy osób w szkole maturę zdawało ok 40-50:/ nawet nie ma niemieckiego w szkołach niektórych;/ w wawie może bym znalazła prace...ale nigdzie indziej w okolicy;/
"stefer - angeordnet" ma racje. Gdzie mieszkasz ma wplyw na j. obcy.
Jak bylem raz w jednych malym (2 mill. miesz.) miescie w Chinach, to spotkalem ruskich w hotelowej windzie.
Swoją przyszlość raczej wiążę z okolicami Pulaw, może Kielc, może Lublina...
bardziej rosyjski - ściana wschodnia ;) rozumiem
hmmm... a na Kielecczyźnie, który język może być mile widziany?

Nie jestem z żadnego z tych miast, mieszkam nieco dalej, więc samej ciężko mi zaobserwować i dlatego pytam ;)
I dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi ;)
A wiesz gdzie jest Kętrzyn? to tam nawet rosyjskiego nie uczą się. Luknij sobie na mapke jak coś.
Mysle, ze jakbys popatrzyl na twoje miasto/wojewodztwo, n.p. z kim/z jakim krajem (i to od lat czy od zawsze) utrzymuja stosunki miedzynarodowe, czy kulturalne, czy tez gospodarcze. Spytaj sie w urzedzie miasta, poczytaj w necie. N.p. Wroclaw jest zwiazany z Niemcami, pelno niemieckich firm siedzi we Wroclawiu. Itd.
Do Rastenburg - moze nie ucza specialnie rosyjskiego. Nic nowego, niemieckiego nauczaja a rosyjskiego juz nie, pomimo to prawie na granicy z rosjanami. Bebilizm jak z tym krzyzem w W-wie.
emila trafiło się ślepej kurze ziarno.prawda jest taka,że niemieckiego niestety nikt się nie chce uczyć;/ łatwo można to zaobserwować kiedy widzi się jaka liczba studentów idzie na filologie germańską, rosyjską lub angielska;/
może ,źle się wyraziłam ;p kandydatów na studia nie studentów;p
Dlaczego? Prosta odpowiedz, bo niemiecki jest trudnym jezykiem. Przynajmniej bez konsekwentnej nauki nie mozna sie go porzadnie nauczyc. I tak trzymac!
a inne języki są łatwe i nauczysz się ich z pocałowaniem ręki ot tak?
Napisalem przeciez po Ppolsku, wiec nie powinno byc zadnych problemow.
Ale jednak sa. Gdzie masz napisane, ze inne jezyki sa latwe/latwiejsze? Naucz sie prosze najpierw czytac dokladnie a potem mozesz sie na jakis temat wypowiadac. Dziekuje!
po polsku
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa