nauka niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
znacie jakieś ciekawe kierunki na studia związane z językiem niemieckim oprócz filologii germańskiej? chodzi mi raczej o naukę języka, a nie naukę o historii i kulturze państwa.
Na Uniwerku Lodzkim jest dziennikarstwo i komunikacja z jezykiem i kultura niemiecka a na Politechnice Opolskiej informatyka w jezyku niemieckim.
Przestańcie tu bredzić. Nie ma żadnych studiów i nie ma żadnych kierunków. My potrzebujemy rzeźników i piekarzy. Studentów mamy dosyć!
a ty sam mozesz sie pochwalic dyplomem szkoly zawodowej piekarza czy rzeznika? bo jesli nie to jestes zalosny!
Trafiłeś w dziesiątkę! Inni mają jeszcze gorsze zdanie o mnie. Ja nie mam żadnego dyplomu! Naturszczyk! Kopię rowy, bo to cholernie w życiu potrzebne. A ty? Co robisz sensownego, poza pisaniem o dupie Maryni? Da guckscht du, he?
edytowany przez forumgeist: 17 lis 2010
Cytat: Rinaaa
znacie jakieś ciekawe kierunki na studia związane z językiem niemieckim oprócz filologii germańskiej? chodzi mi raczej o naukę języka, a nie naukę o historii i kulturze państwa.

Niektóre uczelnie zamiast filologii oferują np. język niemiecki, czyli coś w rodzaju lepszego kursu językowego. Poszukaj a znajdziesz! Może to jakaś sensowna alternatywa?
dzięki wielkie! dziennikarstwo i komunikacja z językiem i kulturą niemiecką na Uniwerku Łódzkim jest kuszącą propozycją... słyszał ktoś coś więcej o tym? a może znacie kogoś kto tam studiuje? chętnie posłuchałabym opinii...
Cytat: Rinaaa
dzięki wielkie! dziennikarstwo i komunikacja z językiem i kulturą niemiecką na Uniwerku Łódzkim jest kuszącą propozycją... słyszał ktoś coś więcej o tym? a może znacie kogoś kto tam studiuje? chętnie posłuchałabym opinii...

Fajnie, następny kierunek produkujący bezrobotnych :)
tamod, nie komentuj, nie twój interes.
dzisiaj znowu wysypało pokemonami. Subbbr!
Filologia to dziś bezrobocie. Lepiej wybrać coś technicznego. Jeszcze jedynie angliści mają pracę. A tak swoją drogą, to wiele osób wybiera się na studia do Niemiec. Tam uczą się i języka i fachu. Najlepsi też tam zostają i zarabiają też odpowiednio. Germanistykę bym odradzał!
Cytat: beobachter
Filologia to dziś bezrobocie. Germanistykę bym odradzał!

Traurig, aber wahr.
a co wy myslicie, ze po studiach technicznych praca jest gwarantowana? Moj znajomy skonczyl budownictwo i siedzi bez pracy, drugi - fizyke techniczna i wyjechal do Anglii, inna znajoma skonczyla ochrone srodowiska - zadnych perspektyw na prace w swoim fachu. Po prostu trzeba miec szczescie niezaleznie od tego, jakie studia sie skonczylo!
Myślę, że te studia i tak lepsze niż germanistyka czy język niemiecki, a których poza czytaniem książek niewiele się wynosi. Najgorzej to pójść na kierunek nauczycielski, bo pracy dla nauczycieli mało, więc lepiej wybrać już jakąś translatorykę. Wszelkie szkoły pedagogiczne to bezrobocie. No chyba, że ktoś chce być opiekunką do dziecka, ale i tutaj rodzice wolą język angielski. Oto realia.
Cytat: beobachter
Niektóre uczelnie zamiast filologii oferują np. język niemiecki, czyli coś w rodzaju lepszego kursu językowego. Poszukaj a znajdziesz! Może to jakaś sensowna alternatywa?

możesz powiedzieć o tym coś więcej? bo nie mogę nigdzie znaleźć...
beochbachter, rozszerzaj! Nie widzisz, że piszesz puste bzdury? Przestań bredzioć ogólne pierdoły i rozszerzaj! Niektóre uczelnie coś, gdzieś z kimś robią, ale gdyby nie robiły, toby nie robiły. A nawet coś oferują. Nawet coś całkiem innego. Ale to chyba nie wiadomo, albo mośe gdzieś komuś, jakoś, po coś? Co to za brednie, beochbachter? No,,, w zasadzie to masz ewętualnie gdybyś nie miała racji, to prawdopodobnie chyba dobrze siedzisz w temacie.
edytowany przez zochama: 05 cze 2011
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie