germanistyka wrocław/olsztyn

Temat przeniesiony do archwium.
witam.! czy ktoś z Was studiował może germanistykę w któryś z tych miast.? chodzi o to, że nie chodzą mi pliki z rekrutacją :/ dlatego pytam tutaj. chciałabym wiedzieć, czy aby dostać się na germanistykę MUSZĘ mieć maturę zdaną na poziomie rozszerzonym.? niemiecki mam zdany - podstawa 75% ustny i pisemny, ale chcę poprawić. niemiecki i polski. jednakże boję się podejmować poziomu rozszerzonego ... nie czuję się na siłach. z niemcami dogaduję się dobrze, nie mam problemów ze zrozumieniem tekstu, jednak nie odważę się na rozszerzenie. jakie przedmioty przeważnie są brane pod uwagę na germanistykę ? z góry dzięki
uzyj naszej wyszukiwarki, pani Psorko!
Jak ja składałem rok temu na germę we Wrocławiu, to liczył się j. niemiecki i j. polski. Dlatego, że punkty z rozszerzenia liczone są x2 opłaca się to o wiele bardziej zdawać rozszerzoną. Na zdawałem podstawowy j. polski, ponieważ miałem 100% z j. niemieckiego na poziomie rozszerzonym.
edytowany przez Neo_Adonis: 21 sty 2011
Ja tez skladalem, ale rece do nieba! Zostalo mi wykladanie. Kafelkow.
Cytat: zochama
Ja tez skladalem, ale rece do nieba! Zostalo mi wykladanie. Kafelkow.

Das Leben ist kein Ponyhof *LACH*
Olsztyn germanistyka? Hm.. dostać się jest dosyć łatwo, ale utrzymać to trzeba być naprawdę dobrym. Wbrew pozorom nie jest tu niski poziom i wymagania też nie małe. Mimo wszystko polecam Olsztyn.
Germanistyka nie należy do łatwych kierunków dlatego jeśli się już ktoś decyduje to należy też przysiąść do nauki, systematyka to podstawa na tym kierunku.
A i taka moja mała aluzja. To że ktoś potrafi się dogadać z niemcami to nie znaczy że zna ten język germanistyka to trochę coś innego. Byli tacy co z niemcami się dogadać potrafili ale na zajęciach były problemy ..

Ja osobiście nie żałuję tego wyboru. I jeśli ktoś marzył o tym kierunku to warto próbować.
Olsztyn ma naprawdę bardzo dobrą germanistykę! O wiele lepszą niż np. w tzw. dużych ośrodkach. Więcej się też tam dzieje. Najlepsze germanistyki są w Poznaniu i Wrocławiu, ale Olsztyn im coraz bardziej dorównuje!
Temat przeniesiony do archwium.