Zawodówki w Niemczech cz2 ( dla mnie pierwsza?)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.

Otóż mam pytanie.
Wraz z kolegą z klasy postanowiliśmy się nieco więcej dowiedzieć jak to jest z tym wyjazdem do tych zawodówek. Czy może ktoś udzielić rzetelnym informacji ?
Gdzie składać i JAKIE papiery ?
Gdzie się dowiadywać o cokolwiek więcej niż " zawodówki w niemczech, tak coś o tym było" i inne pierdoły a zero szczegołów.
Chodzi mi o wszystkie rzeczy, które pozwolą Nam się " zapisać " ( ? ) do tych szkół ( wybranej)
tak najczesciej zadawane pytania ostatniego miesiaca na forach
ale my odpowiedzi na nie nie znamy,,
kiedys w TV polskiej napisali ze niemcy oferuja od maja 2011 (powitalne)Begrüßungsgeld dla przyjezdnych
totalna bzdura
Przeczytaj calego posta. On ma dwie strony.
całego Posta? chyba temat/wątek ;]

myślisz że nie przeczytałem ? nie ma żadnych konkretów dlatego się pytam o.O
na którymś forum Polonii był podany adres z Görlitz ,,niby tam się to załatwia

tu tez na temat ,ale gdzie to załatwić nie pisze
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5913263,00.html

Niemcy chcą szkolić w rzemiośle młodzież z Polski

Niemieccy rzemieślnicy liczą na narybek z Polski
Nadzieją niemieckiego rynku rzemieślniczego jest młodzież z Polski. Niemcy kandydatów do szkół zawodowych chcą znaleźć w Polsce. Pierwszy projekt ruszy w Cottbus (Chociebużu).
Jakie wymagania?

Kandydaci do podjęcia nauki zawodu muszą wykazać się taką znajomością niemieckiego, która umożliwi im udział w lekcjach. Dobra wola i chęć nauki to, prócz języka, właściwie jedyne warunki jakie muszą spełniać kandydaci. "Powinni mieć także świadomość tego, że w Niemczech szkolimy rzemieślników w tzw. „systemie dualnym”. To znaczy, że uczniowie trafiają do zakładu, tam uczą się fachu, a przez kilka dni w tygodniu chodzą do „normalnej” szkoły.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5676128,00.html

edytowany przez bella1365: 21 sty 2011
Ten post mial jeszcze dzisiaj rano 2 strony, ale Lukar go w miedzyczasie wykastrowal. Bo tam byl wulgarny romek45. Ot, przespalas sprawe. Na tym forum trzeba byc szybkim, bo Lukar lutuje po wsiech!
Nie miał trzech stron, napisałem osobny temat z tą samą wiadomościa ( moją )...
To czy z kimś wyjadę jeżeli ktoś chce to bardzo chętnie tylko potrzebne są mi wiadomości gdzie złożyć papiery o to, gdzie popytać Gdzie mam tam pojechać ( przecież nie w każdym mieście w niemczech to jest) bo zapewne jakieś przydziały są itp. Więc czy ktoś ma konkretny numer telefonu/ stronę lub cokolwiek pozwalające potwierdzić to że jak tam pojadę to będę miał pokój, wyżywienie, szkołę i praktyki ?... Nie mam zamiaru jechać w ciemno ale to też jest opcja prawda? :<

Ponawiam!
deleborn ja z kumplami również nie mamy pojęcia ,szukamy na necie w sumie jechało by nas z gwa 3 lub 5 .Wiem ,ze słabo sprecyzowane ale się jeszcze okaże...Najważniejsze to wiedzieć co i jak. Potrzebuję dokładnych informacji. Jak coś pisz na gg. 13202487
Ludzie, co wy wypisujecie. Papiery trzeba tam złożyć, dokąd jedziecie. Ale nie wiecie jeszcze dokąd, więc nie ma gdzie składać. No, czy wyście się wszyscy szaleju napili?
Cytat: zochama
Ludzie, co wy wypisujecie. Papiery trzeba tam złożyć, dokąd jedziecie. Ale nie wiecie jeszcze dokąd, więc nie ma gdzie składać. No, czy wyście się wszyscy szaleju napili?

Widzisz, tak to jest jak człowiek gówno wie i się wypowiada. Napisałem że chciałbym dostać info gdzie złożyć papiery i piszesz mi takie bzdury jak złożyć papiery tam gdzie jadę ;] Ogarnij się kolego/koleżanko bo chyba coś nie tak... Z tego co wiem to nie wszędzie mają zawodówki z wolnymi miejscami i są konkretne placówki. A jakie to są placówki to już nie mam pojęcia i tego właśnie między innymi chciałbym się dowiedziec
Witam !

Chciałabym iśc do tej szkoły , może sie już ktoś dostał ? Piszcie pod nr gg ; 24946507 .
http://www.planet-beruf.de/Recht-und-Finanzen.18.0.html
Dzień dobry panie ******
Informacje dotyczące nauki zawodu w Niemczech, które się ostatnio ukazały w polskich mediach są niestety bardzo uproszczone. Ten temat ma wiele różnych aspektów: rodzaje zawódow nauczanych, regionów, firm, znajomości języków obcych, wykształcenie itp.
Tzw. Dualny system nauczania polega na równoległej nauce zawodu w szkole(teoria) i w przedsiębiorstwie/zakładzie pracy(praktyka). Niemiecki system nauki zawodu jest rownież dostępny dla polskich uczniów/absolwentów i studentów niezależnie od regionu w którym mieszkają. Warunkiem podstawowym jest znajomość języka niemieckiego, oraz wiek 16- 25/max.27 lat. Nauka jest bezpłatna a w ramach praktyk zawodowych uczeń otrzymuje wynagrodzenie, za które może opłacić koszty zamieszkania i wyżywienia. Wysokość tego wynagrodzenia jest zróżnicowana w zależności od zawodów, firm i regionów gdzie odbywa się nauka. Początek nauki jest na przełomie sierpnia i września, a czas trwania nauki wraz z paraktykami to 3-3,5 roku.
Zawody są podzielone w na tzw. zawody rzemieślnicze, podlegające Izbie Rzemieślniczej,i na zawody przemysłowo-handlowo-uslugowe, które podlegają Izbie Przemysłowo- Handlowej(IHK), oraz inne np.zawody rolnicze. Wykaz nauczanych zawodów można znaleźć na stronach internetowyh IHK i Izby Rzemieślniczej. Szczegółowy opis wszystkich zawodów (specjalizacji) , wynagrodzeń, czasu i warunków nauki na obszarze Niemiec można znależć na stronach Urzędu Pracy(Arbeitsagentur) np.www.planet-beruf.de Poleć znajomym

IHK Cottbus ma kontakt z 1500 firmami w regionie Brandenburgii i pomoże kandydatowi:
-w wyborze zawodu zgodnie z zainteresowaniami i predyspozycjami(spośród ok.140 zawodów)
-wyszuka odpowiednią firme szkolącą uczniów w danym zawodzie
- w skompletowaniu wymaganych dokumentów
-udzieli wskazówek odnośnie rozmowy kwalifikacyjnej w firmie
-w wyszukaniu zakwaterowania

W celu przygotowania do wstępnej rozmowy kwalifikacyjnej w IHK Cottbus, proszę przysłać wypełniony formularz zgłoszeniowy , oraz dołączyć życiorys(CV plus Foto) w języku niemieckim z opisem jak długo(intensywnie) trwała nauka języka niemieckiego, a także kopię ostatniego świadectwa szkolnego.

W załączeniu dokumenty:
-Formularz zgłoszeniowy
-adresy stron internetowych
-FAQ-Katalog
-Broszura o kształceniu zawodowym i praktykach w Niemczech
- wzory zyciorysu,CV itp.

W przypadku dalszych pytań służe pomocą.

Pozdrawiam serdecznie

Elżbieta Todte

Izba Przemyslowo-Handlowa

Industrie- und Handelskammer Cottbus
Geschäftsbereich International/Volks- und Außenwirtschaft
Wirtschafts-/Finanz- und Grundsatzfragen
WIKON Zielona Góra - Cottbus
Goethestraße 1
D-03046 Cottbus

Tel.: [tel]
Fax: [tel]
E-Mail [email]