IBWL, GPL - Viadrina 2011/ 2012

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 382
Mallee, ja na Willkommenstagu niestety nie byłam, ale wybieram się na kurs przygotowawczy;)
no szkoda ;) nikt nie chce uchylić rąbka tajemnicy odnośnie Willkomenstagu ;(
Na kursie będę również ;)
anpapi jaki kierunek?
@Mallee, Willkommenstag to coś na kształt Dni Otwartych w polskiej szkole, wchodzisz, podchodzisz do interesującego Cię stoiska, pytasz o co chcesz ew. załatwiasz formalności. Tyle. Chętni mogli jeszcze pozwiedzać budynki uczelni pod czujnym okiem Studenta, było też losowanie nagrody (najwyższa wygrana to bodaj zwolnienie z opłaty semestralnej). Ulotki i broszury dokładnie takie, jak na Dniach Otwartych na EUV i targach edukacyjnych. Nic poza tym istotnego, chyba że interesują Cię konkrety.
Na kursy ze wstępu do prawa wybiera się ktoś?
edytowany przez weltall: 24 sie 2011
prawo :) i wybieram się na wszystkie kursy z nim związane
oooo weltall bardzo dziękuję , konkrety jak najbardziej mnie interesują ;)
Mallee a jakie konkrety? Tzn. co chciałabyś dokładnie wiedzieć?
sama nie wiem, najlepiej wszystko ;-) a coś odnośnie mieszkania, akademików itd?
a gdzie w ogóle planujecie mieszkac?:)
dobre pytanie ;-)
eeeyyyy... jutro dzwonię do administracji osiedla studenckiego w Słubicach :D tam, summa summarum, warunki są b. dobre, a taniej mieszkania i tak się nie wynajmie...
też zamierzam mieszkac w Słubicach:) byłam tam już 3 razy i warunki wydają mi się jak najbardziej w porządku, a cena nie jest wygórowana
jaka cena w Słubicach i jakie warunki? jeden pokój czy dzielone mieszkanie z kimś?
w Słubicach są takie segmenty, tzn. jest mieszkanko, w którym są np. 4 pokoje (dwa 1-osobowe i dwa 2-osobowe) i kuchnia, łazienka może byc wspólna lub przy pokoju w zależności od tego jaką opcję wybierzemy. ja mam zamiar mieszkac w pokoju 2-osobowym z łazienką i cena to coś koło 350zł, przynajmniej taka jest podana na stronie akademika
Cytat: anpapi
w Słubicach są takie segmenty, tzn. jest mieszkanko, w którym są np. 4 pokoje (dwa 1-osobowe i dwa 2-osobowe) i kuchnia, łazienka może byc wspólna lub przy pokoju w zależności od tego jaką opcję wybierzemy. ja mam zamiar mieszkac w pokoju 2-osobowym z łazienką i cena to coś koło 350zł, przynajmniej taka jest podana na stronie akademika

anpapi, czyli możliwe, że będziemy współlokatorkami :D
ja wybieram się na kurs wprowadzający do GPL i mieszkać będę w Słubicach najpewniej tez w akademiku ;)
może ktoś się orientuje, kiedy mniej więcej są wyniki DSH, przynajmniej jak było w poprzednich latach?
Przed upływem terminu Einschreibung, czyli do 13.10, do tego czasu muszą wiedzieć, czy mogą Cię przyjąć (bo masz Sprachnachweis), czy wpisac, ale pod warunkiem powtórki DSH (bo nie osiągnęłaś pułapu), czy nie wpisać. Tak mi się wydaje.
dziękuję, weltall :) P.S. Ktoś jeszcze wybrał Gaudium?
Dlaczego mieszkacie w Slubicach? Boicie sie Niemcow?
Neo_Adonis doradź coś w kwestii akademików niemieckich? Które najlepiej wybrać?
Birkenallee - mieszkania sa w dobrym stanie, ale otoczenie to opuszczone nrd'owskie getto
Mühlenweg - chyba najlepszy standard, ale daleko na uni i bahnhof. Tylko na Helenesee blisko :D. A akustyka jest taka, ze slyszysz jak twoj sasiad dostaj sms'a
Große Oderstraße - blisko Polski i uni, ale bardzo mala kuchnia i jeden piekarnik w piwnicy - ktory wylancza sie sam po 30 min!
Logenstraße - to dawny nrd-owski hotel. Dlatego jedna kuchnia na pare apartamentow i wystruj na lata 80.
August Bebel Straße - jeden z lepszych, tylko ze tutaj impreza sie nigdy nie konczy. Ale jest duzo miejsca na grilla i opalanie sie w lecie. Najlepsze sa wg 5-osobowe, bo ma sie 2 lazienki i duza kuchnie z Wintergarten

pozdro z Frankfurtu nad Odra
edytowany przez Neo_Adonis: 25 sie 2011
ooo bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;) mam rozumieć, że jesteś lokatorem August-Bebel-Straße ;)
edytowany przez Mallee: 25 sie 2011
immer wieder gerne!
Wünsch Dir was :)
Neo_Adonis wiesz na jakiej zasadzie przydzielane są te akademiki? czy to jest przydzielane jak leci tzn. co akurat jest wolnego?! W Antragu poza pytaniami o ulice na jakiej chce mieszkać oraz pytania typu raucher/nichtraucher nie było miejsca na koncert życzeń
Jak sie jest w Gremium, to sie ma connections.

A jak nie, to tylko auf gut Glück versuchen
wiadome ;-) czyli miałeś/aś szczęście trafiając na August-Bebel-Straße?!
albo wtyki w Gremium ;p
Neo_Adonis jeszcze jedno pytanko ;) jak daleko jest z August Bebel Straße do Uni? bo chyba podczas wrześniowego kursu nie będziemy jeszcze posiadać students Ticketu?
14 min tramwajem
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 382