IBWL, GPL - Viadrina 2011/ 2012

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 382
A czy mógłbyś mi napisać swoje wyniki maturalne, z którymi startowałeś na Viadrinę? Jeśli nie miałbyś nic przeciwko temu... Dobrze byłoby realnie ocenić swoje szanse, zamiast wydawać pieniądze w błoto.
Ta duża ilość Polaków na GPL nie brzmi zachęcająco, jeśli mam być szczera..
Na Viadrine dostalam sie jeszcze ze stara matura. Trudno to porownac.

Powiem inaczej: Na GPL, KuWi, BWL podanie sklada tyle samo Polakow. Roznica polega na tym, ze na KuWi & BWL podania skladaja DODATKOWO hordy Niemcow.
Widzisz weltall? Od BosoPoTrawie dowiesz się tyle, co i ode mnie. Gadanie po ścianie. Już teraz wiesz na czym polega różnica. Na hordach Niemców. Ot, czatowanie i nic więcej, prawda? Konkretnego nic się nie dowiesz. Ona się tam wcale nie dostała, tylko tak marudzi, jako doradca, bo nie ma nic lepszego do roboty. Tak samo, jak ja.
A powiedz mi, mieszkalas w akademikach czy wynajmowalas jakies lokum? Jest szansa na stancje w Slubicach w okolicach sierpnia, czy raczej w tym miasteczku na wynajecie jednego pokoju nie ma co liczyc? Co sie oplaca najbardziej jesli chodzi o mieszkanie?
Najbardziej sie oplaca akademik - sa tez pokoje jednoosobowe - tansze niz stancje. Z szukaniem mieszkania nie mam zbyt wiele doswiadczenia.
http://ibed.pl/kwatery,slubice,0.html
Wklepac w gogla. Naprawdę możesz znaleźć fajne sprawy, ale musisz sama poszukać.
BosoPoTrawie, ostatnie pytanie, daję Ci spokój i zmykam do dokumentacji :D Pisałam odnosnie tego do A.Schmidt, ale jak na razie cisza. Lepiej napisać w dziale Schulbildung w formularzu: np. Szkola Podstawowa nr XYZ im. ZYX Swiebodzinek, czy : XYZ. ZYX-Grundschule, Swiebodzinek, czy: XYZ. Grundschule namens ZYX... in Swiebodzinek?
edytowany przez weltall: 25 cze 2011
Weltall: nie wiem.

Mysle jednak, ze niewazne jak to napiszesz, na pewno bedzie ok.
Cytat: BosoPoTrawie
Weltall: nie wiem.

Mysle jednak, ze niewazne jak to napiszesz, na pewno bedzie ok.

Ma być prawidłowo!

czyli np. Adam Mickiewicz Grundschule in Świebodzinek
Zrozumiano. Danke sehr.
hej,
jak myślicie, kiedy można spodziewać się wynikó rekrutacji?
:)
O rany, wreszcie ktos sie odezwal.. Pewnie jak rok temu, ok. 15 sierpnia o ile z dokumentacja bedzie wszystko ok. W tym roku uni assist niezle daje popalic.
dopiero?!
to jak zapisać się na kursy przygotowujące itd, aaaaaaa
daje popalić, tzn straszna selekcja?
Nie, po prostu nie zdazaja z weryfikacja dokumentów. A to chyba gorsze niz jakakolwiek selekcja :)
Jak dostaniesz inf o przyjeciu spokojnie wyslesz podanie na kurs 16 sierpnia. Ja robię podobnie. ;) Zdajesz DSH?
EDIT: Pozwol ze spytam: GPL? czy jakis inny kierunek?;)
edytowany przez weltall: 17 lip 2011
mail;>
edytowany przez mmmartinaaa: 17 lip 2011
Poszlo juz! ;-)
Wyniki rekrutacji pojawiaja sie w tym samym czasie, niezaleznie czy aplikowaliscie przez uni-assist czy przez viadrine - mniejwiecej w polowie sierpnia.
A propos terminy, do konca lipca mozna skladac podania o stypendia startowe:
http://www.europa-uni.de/de/studium/finanzierung/aktuelle_ausschreibungen.html
@mmmartinaaa nie ma co sie martwic, mozesz przeciez wyslac Anmeldeformular poczta juz teraz, a zaplacic dopiero po otrzymaniu Zulassung c'nie? Ja mam taki zamiar, na dniach wysle podanie, a zaplace dopiero jak bede pewien ze sie dostalem;)
BosoPoTrawie prawda li to, ze tylko o jedno stypendium mozna sie starac? Czy mozna o kilka dla zwiekszenia szans :P a przyznane i tak bedzie jedno? Orientujesz sie w tym temacie?
welltall, bist du sicher, dass die Leute, die dir das Stipendium eventüll geben sollen - so blöööööööööd sind und nicht merken, dass du 5 mal das Gleiche beantragt hast?
Bosopopiachu nie ma zadnego pojecia.
Hast du es noch nicht geschnallt?
Das ist alles geistiger Dünnschiss!
edytowany przez zochama: 18 lip 2011
ich hab derzeit nicht gefunden, dass eine mehrmalige Bewerbung ausgeschlossen ist. Es wurde nur gesagt, dass die Annahme mehrerer Stipendien verboten sei - doch nicht die BEWERBUNG.
Ausserdem geht es nicht um das Gleiche, es gibt ein reiches Stipendienangebot (sonst haette meine Frage keinen Sinn gehabt..). Und dazu ist immer ein Motivationsbrief inhaltlich anders.. ;)
edytowany przez weltall: 18 lip 2011
Boah! Da kriegt man gleich Angst. Ein geistiger Dünnschiss auf Deutsch? Oh-la-la!
Weltall:

Ze stypendiami to jest tak: kazde stypendium ma wlasny regulamin. Trzeba sie wczytac :/
Najczestsza zasada jest taka, ze nie mozna dostawac 2 stypendiow od jednego stypendiodawcy, np. Viadriny. (ale Viadrina ma w swojej ofercie wiele stypendiow od osob/instytucji trzecich)

Ale jak najbardziej mozesz sie ubiegac o wiecej niz jedno stypendium u jednego stypendiodawcy. Przyznane ci zostanie jednak najwyzej jedno :)

I wlasnie tego nie bylam pewna. Pieknie dziekuje i zabieram sie do roboty :D
Czy za 'Twoich czasow' uni assist nawalalo z dokumentami czy tylko w tym roku jest takie niesamowite opoznienie? ;/ (dokumenty z 5,6 lipca jeszcze nie zostaly przerobione i zarejestrowane). Jest sie o co martwic?
Za moich czasow nie bylo uni assist ;) Nie umiem ocenic czy to jest gramolenie czy norma.
powiedzcie mi, dostajecie jakieś informację z uni-assist?
bo na mojej poczcie oprócz maila z potwierdzeniem, że dokumety dotarły, cisza...
Oprócz trzech wiadomości e-mail odnośnie pieniędzy i dokumentów, również nic. Tzn. odpowiedzieli mi w sprawie dyplomu i z wiadomości wynikało, że 15 moje dokumenty jeszcze nie zostały tknięte (wysłane 1. lipca...), więc nie mam zielonego pojęcia, kiedy dotarły (i czy w ogóle) na Viadrinę.
http://sjp.pwn.pl/slownik/3059817/1,_2.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 382