Germanistyka - u. rzeszowski

Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna
A, cio tio "learn"?
cytat: bo moja znajomość angielskiego jest na poziomie zero ! ;)
Cytat: daro2192m
Kaja, właśnie zdałem maturę. Byłem w klasie językowej i z mojej klasy 4 osoby idzie na germanistykę do Rzeszowa. .... Ogólnie URz ma mało chętnych na studia i przyjmują każdego!

I tu leży odpowiedź na słaby poziom.
Przyjmują każdego, nie tylko w Rzeszowie, także w bardziej renomowanych ośrodkach. To daje końcowy efekt totalnej żenady. Może ten anglista sprzed lat, kiedy nie było takiego boomu na ten język, też tak został przyjęty i jakoś skończył te studia. A teraz pięknie naucza. Obawiam się, że z germanistami wieloma będzie obecnie podobnie. O niebiosa!
Ci słabi, co napisali podstawę na 60% raczej nie poradzą sobie na pierwszym semestrze z fonetyką i gramatyką opisową ... Chyba, że jakimś cudem nadrobią zaległości ze szkoły średniej ..
Poradzą sobie! Uwierz mi! Zajęcia będą w języku polskim, a to już nie takie straszne. Z gramą opisywaną można jechać i po polsku. Później w szkole, jak jakimś cudem tam się dostaną do roboty, też będą po polsku to robić, więc nie jest tak źle. Ba, nie ma tego złego, co by i na dobre nie wyszło. A fonetyka to rzecz też do wystukania ;-)
Wunder gibt es immer wieder. A potem uczą młodych Polaków, że "letztens" to jest "ostatnio".
Cytat: beobachter
Poradzą sobie! Uwierz mi! Zajęcia będą w języku polskim, a to już nie takie straszne. Z gramą opisywaną można jechać i po polsku. Później w szkole, jak jakimś cudem tam się dostaną do roboty, też będą po polsku to robić, więc nie jest tak źle. Ba, nie ma tego złego, co by i na dobre nie wyszło. A fonetyka to rzecz też do wystukania ;-)

phonetyki sie nie stuka tylko wysluchuje krotkich i dlugich samoglosek dyftongow itp.rzeczy a potem jeszcze do tych glosek trzeba dopasowac odpowiednie znaki graficzne i wziac jeszcze sasiedztwo phonetyczne pod uwage i wtedy jakos to idzie jeszcze raz powtarzam phonetyka nie jest do stukania wyrazy trzeba na gloski i sylaby rozkladac analiza a potem odwrotnie z glosek wyrazy budowac synthesa
beo- jetzt gugckst du aber, net war?
beo. ma rację ... zgadzam się z nim, wszystko jest do wykucia... a potem ktoś niedouczony po prestiżowej uczelni niszczy szansę młodym uczniom czy dzieciakom ...
Gienał. Und sie bleiben gienauso unterentwickelt, wie du. Marsch nach Sandomierz zum Roman!
JO! To mi dopiero SPEC-JA-L'Y'STA od "photetyki". Thx za opis wyczerpujący! Strach pomyśleć, co będzie dalej!
beo. ma rację ... zgadzam się z nim, wszystko jest do wykucia... a potem ktoś niedouczony po prestiżowej uczelni niszczy szansę młodym uczniom czy dzieciakom ...

chlopaczku a czy ty wiesz co to phonetyka chyba nie cos mi sie tak wydaje
Es gibt auch eine "Pho-zze". Pasuje?
Cytat: Diego8

chlopaczku a czy ty wiesz co to phonetyka chyba nie cos mi sie tak wydaje

Możesz zwracać się do mnie pod moim loginem albo możesz pisać per Pan, chłopaczkiem to ja nie jestem. Nie pozwalaj sobie. Wszystko można wykuć , nawet straszną matematykę ...
jesteś jedynie malutką dziewczynką, co nawet jeszcze nie wie, co to jest św. Antoni. Zgadłam?
edytowany przez zochama: 09 wrz 2011
Cytat: zochama
Es gibt auch eine "Pho-zze". Pasuje?

Czy ta mu pasuje, bo dopiero się okaże ;-) Ale będzie miał wybór między - krótki a długi. I wie co to, a'na'li'za czy anal-iza...
Es heisst Anneliese. Kulturbanause mit einem deutschen Weib!
Mit DEM deutschen Weib! Bitte! Vide: DEM deutschen Volke! Ave!
zochama :
orientujesz się , czy na UJ , na germana trzeba zdawać rozszerzony WOS czy fizykę ?
A to ty nie masz internetu w domu? Przyjdź do mnie. Ja kopię rowy. Potrzebuję każdą rączkę. Nie musisz u mnie nic studiować. Ale języka niemieckiego się nauczysz. Perfekt! Co najmniej cztery dialekty. (o drobniejszych nie wspomnę, bo ich tu od cholery i ciut ciut). Ale musisz mieć przeczytanych "Krzyżacy" Heńka od Sienkiewiczów. To warunek przyjęcia. Jak tam u ciebie z tym?
btw. Co to UJ? Czy tam nie brakuje jakiejś literki z przodu?
Ob das DAS Weib ist - wäre ich nicht so sicher. Bo bredzisz, jak weiblos.
A to ty nie masz internetu w domu? Przyjdź do mnie. Ja kopię rowy. Potrzebuję każdą rączkę. Nie musisz u mnie nic studiować. Ale języka niemieckiego się nauczysz. Perfekt! Co najmniej cztery dialekty. (o drobniejszych nie wspomnę, bo ich tu od cholery i ciut ciut). Ale musisz mieć przeczytanych "Krzyżacy" Heńka od Sienkiewiczów. To warunek przyjęcia. Jak tam u ciebie z tym?
btw. Co to UJ? Czy tam nie brakuje jakiejś literki z przodu?

zochama - streng dich nicht so an. Bleib locker! Nie czytałem ,,Krzyżaków" , ale dobrze mam opanowaną Soplicę i Pana Tadka ! Razem przekopiemy Czechom dostęp do morza.
Znaczy, masz przerąbane.
I tych chcesz romanistykę studiować? Bez Heńka? Fergiss es.
Kein Haar auf dem Pimmel, aber im Puff vordrängla...
btw. Soplicy już dawno nie piłem.Nie lubię tej trutki.
edytowany przez zochama: 09 wrz 2011
Ob das DAS Weib ist - wäre ich nicht so sicher. Bo bredzisz, jak weiblos.

Polecam Otto Weinigera, tam więcej znajdziesz odnośnie Twojej tezy!
Es ist mir Scheissegal, streszczenie mam opanowane.
Sobieski ! z geografii też jestem dobry ! Finlandia !
Ale kto Ci każe pić xd? Wiesz, że napoję chłodzące i wysoko procentowe powodują zaburzenia pamięci? O.o O.O
jesli chodzi o URz to nie polecam tym, ktorzy chca cos wiecej osiagnać w zyciu. Jak jestes ambitny/a idz na bardziej prestizowa uczelnie..
Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie