studia w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 77
poprzednia |
siema to znowu ja :)

rozmawialem ostatnio z wieloma osobami studiujacymi/ukonczywszymi filologie obce w Polsce i wiekszosc odradza mi studia jezykowe w kraju :] Moja pani germanistka ze szkoly wrecz mi zabronila, stwierdzila, cytuje: "Ty i tak sie juz w Polsce niemieckiego wiecej nie anuczysz, glupoty ci beda wpajac".

w zwiazku z tym zaczalem sie powaznie zastanawiac nad studiami w Niemczech. W Germersheim jest bardzo fajna rzecz, FASK, gdzie mozna studiowac lingwistyke, niemiecki na bazie polskiego, ale ja tam nei chce, bo.... bo to dziura :] 18 lat mieszkam w maciupenkim miasteczku i chce do czegos wiekszego.

No wiec wymyslilem sobie Lipsk.

I mam dwie mozliwosci

1) Dolmetschen:
1 Hauptfach Russisch,
1 Nebenfach Portugiesisch
2 Nebenfach obojetnie co innego, jakis jezyk, Journalistik, byle co, cos sobie dobiore

no ale tu w Zulassungsbeschraenkung pisze ze mam zdac jakis Eignungspruefung :] Ktory bedzie w zcesci neimeickiej (trzeba udowodnic, ze sie jest na "muttersprachliches niveau") i w ejzyku obcym (no ja bym wzial rosyjski, poradzilbym sobei.... mysle.

druga opcja:

1. Hauptfach: Lusitanistik
1. Nebenfach: Russistik (nie Lehramt tylko filologia)
2. Nebenfach - np Journalistik. Bo jakbym Polonistik wybral, to dziwnie by sie patrzyli, ze Polak studiuje polski w niemczech, nei ?:]

ale tu w Studienvoraussetzungen na wszystkich filologiach jak byk: LATEINkentnisse sind durch das Abiturzeugnis nachzuweisen. A ja o lacinie to mam pojecie.... co najwyzej o podworkowej :]

No i teraz: o ile dobrze rozumeim, zeby studiowac musze zdac DSH, DaF, albo ZOP.

I nie wiem czy et Studienvoraussetzungen Beschrenkungen etc dotycza tez Auslanderow?

Musze sie zglosic z dokumentami na uzcelnei, do biura DAAD czy do uni-assistant e.V. ?

Moze lepiej isc najpierw na Studienkolleg Sachsen na kurs, zdac tam DSH i dopiero isc na studia? ale lacina na maturze przeciez mi nie przybedzie ? A das muttersprachliche niveau zeby zdac eignungspruefung na dolmetschen jest dla mnie unerreichbar bo za stary ejstem :]

ja juz nic nei wiem :]

HELP
mam nowy plan w Leipzig :P

1. HF Deutsch als Fremdsprache
1 NF Russistik
2 NF Lusitanistik

i mi nei trzeba zadnej laciny :P

tylko cholera dobrze by bylo oprocz jezykow miec jakis "konkretniejszy" zawod :] w Polsce chccialem w Poznaniu obok dziennej lingwistyki studiowac prawo wieczorowe, a tam... eh, ciezkie decyzje
pojade uczyc niemieckiego do mozambiku hehe
hm ale na DaF to jest numerus clausus to ja nie wiem czy nie bede za glupi na to :]
konkretny zawod? no ok, fajna sprawa, ale jak bedziesz studiowal 3 jezyki(no cztery jesli pod Lusitanistik zaliczyc portugalski i galicyjski) do tego znasz polski...

to chyba znajdziesz prace w kazdym normalnym kraju(nie mowie, ze w Polsce:P)

Nie wiem czy tam masz zamiar wracac do Polski potem, ale studiowac chcesz w Sachsen;-) Do granicy niedaleko...
do Polski wracac? chyba zartujesz :>

a na Lusitanistik nie ma galicyjskiego - jesli sie wybiera HF to jest Lesesprache dodatkowe (tu chyba moze byc ten galicyjski, ale nie wiem , nie pisze nic) jesli wybralbym to jako NF to tylko portugalski
Ich tippe auf einen Arbeitsplatz in Brüssel...
aha no i znam jeszcze troche angielski :D (taaa moj angielski, smeich na sali;)
znam kolesia ktory w Brukseli jest tlumaczem, pracuje na zlecenia i etz nei jest cholera rozowo :/
wieeeem zostane korespondentem telewizji mozambickiej :D
Und ich kene eine ehemalige Arbeitskollegin aus Warschau, die ist jetzt in Brüssel, verdient ihren Lebensunterhalt, alle Fahrtkosten sind frei und hat daneben noch weitere Vergünstigungen.

Wenn das nicht rosa ist...
es kommt sicher darauf an ob man ein guter oder ein nicht so guter Dolmetscher ist.... :)

Blehehe aber nach jedem Studium (oder auch ohne) kann man eigene Firma eroeffnen und ein Haufen Geld machen

Alles ist von dem Unternehmungsgeist abhaengig....
a nie możesz studiować kontaktów międzynarodowych we Wrocławiu i ukończyć za granicą ? :) Akurat o tym wydziale wiem dużo...
1. to sie nazywa stosunki miedzynarodowe
2. tez nie ejst to nic konkretnego, takie wszystko i nic
3. wroclaw odpada w przedbiegach, nie! :P
aha poza tym mam tam zamknieta droge, bo chca z matury historie + wos a ja zdaje tylko historie, bo wybralem 2 jezyki obce :P
ok, ich sag so weil ich letztens im Zug mit einer sehr netten Frau sprach die in Wroclaw studiert hat und jetzt in Maastricht ihren Abschluss macht. Die lernt das wofür ich mich sehr interessiere. vielleicht würde ich dann ne bessere Realität finden... oder ich könnte in Magdeburg studieren:) diese Stadt ist so abgefahren:)
Magdeburg? nichts besonderes :] haesslich, keine netten leute....
ee? in welchem Entviertel warst du:)
P.S. kennst du den Club ,,Alex"
Alex - Bier Bernburger 3,00 euro :] teuer :] aber ganz angenehm, daneben gibt es eine Kaffeteria wo man gutes Eis kaufen kann.

Ich wohnte in Cracau
aaaa!! sag nicht:D
ja das Eis da ist voll lecker . da Oben in der Ecke war unser lieblings Tisch(Sofa) :) Aber da Bier war da aber auch nicht so teuer, hmm und was für ein Geschmack:)
widzę, że się panowie rozmarzyli... :>

Na "DaF" masz do wyboru inne kierunki oprócz typowo językowych.

Możesz np.
1. Deutsch als Hauptfach
2. (z.B.) Spanisch als Nebenfach
3. (z.B.)
- alle Fremdsprachenphilologien
- Betriebswirtschaftslehre
- Erziehungswissenschaft
- Ethnologie
- Journalistik
- Kommunikations- und Medienwissenschaft
- Kulturwissenschaften
- Literaturwissenschaft, Allgemeine und Vergleichende
- Ost- und Südosteuropawissenschaften
- Politikwissenschaft
- Soziologie

wybór jest różnisty :>
:) ich weiss wo Cracau ist aber ich wohnte an der Leiterstraße das ist neben dem Dom und dem ,,Hundertwasserhaus" :) voll krass ist diese Gegend
das hundertwasserhaus ist ganz neu, ich hab es nicht gesehen :)
A ja twierdze ze bezsensu jest studiowac polonistyke czy ogolnie slawistyke w Niemczech, nie lepiej gdybys wybral jakis ierunek na niemieckiej uczelni? znam pare osob ktore tak zrobily i:
1) jezyk polski maja w garsci (wiadomo)
2) niemiecki perfekt (studiowali w Niemczech)
3) dyplom z ekonomii na niemieckiej uczelni.
Maja sie b. dobrze, pracuja w niemieckich firmach, wykorzystuja tam polski (ale gdyby nie mieli ekonomii to nie mieliby czego szukac). Dodatkowo, zawsze moga wrocic do PL jak cos ciekawszego znajda (patrz tzry powyzstze punkty).
na studia slawistyczne ida same barany, ktore znaja polski od swoich rodzicow, po polsku gadaja w domu a pokonczyli szkoly juz w Niemczech (rodzíce emigranci). Moze jestem naznaczona moja znajoma, ktora byla za tepa zeby wybrac inne studia, wiec wziela slawistyke i jest teraz dumna, ze z calej grupy najlepiej napisala kolokwium z odmiany wyrazow przez przypadki! po prostu zenada! nie radze, uwazam ze masz wieksze mozliwosci i nie znizaj sie do ich poziomu.
LOL przeciez nie napisalem ze chce studiowac polski w niemczech.

chce rosyjski

wiem ze lepiej byloby w Rosji, ale chce w niemczech :P

ekonomia to nie dla mnie :( (mimo ze moja mama po ekonomii jest :P), ja humanista.
das weiss ich, ist wird noch jetzt gebaut, ich frag mich die ganze Zeit wie man da wohnen kann? Und warum es Die Grüne Zitadelle genannt? (jetzt weiss ich, weil aufm Dach grass ist:P) an welche Schule bist du gegangen?
norbertusgymnasium
Meiner Meinung nach eignest du dich für Politikwissenschaft oder Journalistik :>
z ta ekonomia to byl tylko przyklad (moge Cie zrozumiec, skonczylam studia humanistyczne:) Rosyjski..hmm..ta znajoma tez ma jako jeden z pobocznych jezykow rosyjski...no nie wiem czy to dobry pomysl..zwlaszcza, ze w Niemczech jest pelno ruskich, ktorzy znaja tez niemiecki (bo tu zyja)...Nie wiem czy juz nie lepiej germanistyke w Niemczech.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 77
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa