siema to znowu ja :)
rozmawialem ostatnio z wieloma osobami studiujacymi/ukonczywszymi filologie obce w Polsce i wiekszosc odradza mi studia jezykowe w kraju :] Moja pani germanistka ze szkoly wrecz mi zabronila, stwierdzila, cytuje: "Ty i tak sie juz w Polsce niemieckiego wiecej nie anuczysz, glupoty ci beda wpajac".
w zwiazku z tym zaczalem sie powaznie zastanawiac nad studiami w Niemczech. W Germersheim jest bardzo fajna rzecz, FASK, gdzie mozna studiowac lingwistyke, niemiecki na bazie polskiego, ale ja tam nei chce, bo.... bo to dziura :] 18 lat mieszkam w maciupenkim miasteczku i chce do czegos wiekszego.
No wiec wymyslilem sobie Lipsk.
I mam dwie mozliwosci
1) Dolmetschen:
1 Hauptfach Russisch,
1 Nebenfach Portugiesisch
2 Nebenfach obojetnie co innego, jakis jezyk, Journalistik, byle co, cos sobie dobiore
no ale tu w Zulassungsbeschraenkung pisze ze mam zdac jakis Eignungspruefung :] Ktory bedzie w zcesci neimeickiej (trzeba udowodnic, ze sie jest na "muttersprachliches niveau") i w ejzyku obcym (no ja bym wzial rosyjski, poradzilbym sobei.... mysle.
druga opcja:
1. Hauptfach: Lusitanistik
1. Nebenfach: Russistik (nie Lehramt tylko filologia)
2. Nebenfach - np Journalistik. Bo jakbym Polonistik wybral, to dziwnie by sie patrzyli, ze Polak studiuje polski w niemczech, nei ?:]
ale tu w Studienvoraussetzungen na wszystkich filologiach jak byk: LATEINkentnisse sind durch das Abiturzeugnis nachzuweisen. A ja o lacinie to mam pojecie.... co najwyzej o podworkowej :]
No i teraz: o ile dobrze rozumeim, zeby studiowac musze zdac DSH, DaF, albo ZOP.
I nie wiem czy et Studienvoraussetzungen Beschrenkungen etc dotycza tez Auslanderow?
Musze sie zglosic z dokumentami na uzcelnei, do biura DAAD czy do uni-assistant e.V. ?
Moze lepiej isc najpierw na Studienkolleg Sachsen na kurs, zdac tam DSH i dopiero isc na studia? ale lacina na maturze przeciez mi nie przybedzie ? A das muttersprachliche niveau zeby zdac eignungspruefung na dolmetschen jest dla mnie unerreichbar bo za stary ejstem :]
ja juz nic nei wiem :]
HELP