Hej!Sama zamierzam studiować w Austrii od października 2006,siedzę już w tym temacie trochę,więc już coś wiem,jeżeli chodzi o uniwersytet wiedeński to mają oni bardzo dobrą strone internetową,w której są wszystkie niezbędzne informacje na temat dopuszczenia do studiów http://studieren.univie.ac.at ,dowiedziałąm się między innymi,że jeżeli na świadectwie maturalnym masz niemiecki zaliczony na bardzo dobry lub celujący nie trzeba zdawać żadnych egzaminów językowych,a poza tym zaliczają :Zentrale Mittelstufenprüfung (ZMP) Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP),Österreichisches Sprachdiplom Deutsch - Mittelstufe (ÖSD-M)
Österreichisches Sprachdiplom Diplom Wirtschaftssprache Deutsch (ÖSD-DWD). Jeszcze trzeba mieć przetłumaczone wszystkie dokumenty,wypełnić formularz zgłoszeniowy na ich stronie internetowej(tam wszystko jest napisane co trzeba zrobić krok po kroku w wersji niemieckiej lub angielskiej)i można wszystkie dokumenty wysłać pocztą.Studia kosztują rocznie ok.360 euro+14 euro opłata studencka. Acha i chciałam dodać,że mam mieszkanie 2 pokojowe w Wiedniu i chętnie zamieszkam w nim z jakąs współlokatorką,żeby się podzielić kosztami (cena nie będzie wygórowana)więc jeżeli ktoś jest zainteresowany to piszcie na maila [email] ,chętnie poznam osoby studiujące lub chcące studiować w Wiedniu!:)