Studium in Wien!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
Proszę o kontakt z osobami, które studiują bądź mają jakiekolwiek informacje o studiach językowych na Hauptuni, mieszkaniu, mozliwościach pracy, kosztach studiowania i zycia w Wiedniu.
Albo po prostu tu piszcie, co wiecie na ten temat... dzięki! :)
Może jednak ktoś się taki znajdzie... :)?
poznalam jedna dziewczyne, ktora studiuje w wiedniu.tez kiedys myslalam o studiach w tym miescie. tam masz oplaty za studia, o ile pamietam 400 za semestr. zycie jak to w stolicy i w dodatku miasta typowo turystycznego - drogoooo. ale praca dla studentow zawsze sie znajdzie :) nie jestem pewna, ale w austrii wymagaja innych egzaminow jezykowych niz w niemczech.spr na stronie internet.
Hej ja studiuje prawo w Wiedniu. W Polsce mialam zaliczonych kilka lat. Tu najpierw dostalam sie na pierwszy semestr a potem nostryfikowalam egzaminy z Polski. Egzaminu jezykowego nie musialam zdawac. Czasem wystarczy przeprowadzona rozmowa z referentka. Koszt studiow za semestr: ok.370 euro, ubezpieczenie studenckie 21 euro na miesiac, wynajecie mieszkania ok.400 euro (ale najczesciej wynajmuje sie z kims), na jedzenie min.200 euro... O kolejnosci zdawanych egzaminow i terminie student sam secyduje... Jesli masz jeszcze pytania pisz na [email]
Hej!Sama zamierzam studiować w Austrii od października 2006,siedzę już w tym temacie trochę,więc już coś wiem,jeżeli chodzi o uniwersytet wiedeński to mają oni bardzo dobrą strone internetową,w której są wszystkie niezbędzne informacje na temat dopuszczenia do studiów http://studieren.univie.ac.at ,dowiedziałąm się między innymi,że jeżeli na świadectwie maturalnym masz niemiecki zaliczony na bardzo dobry lub celujący nie trzeba zdawać żadnych egzaminów językowych,a poza tym zaliczają :Zentrale Mittelstufenprüfung (ZMP) Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP),Österreichisches Sprachdiplom Deutsch - Mittelstufe (ÖSD-M)
Österreichisches Sprachdiplom Diplom Wirtschaftssprache Deutsch (ÖSD-DWD). Jeszcze trzeba mieć przetłumaczone wszystkie dokumenty,wypełnić formularz zgłoszeniowy na ich stronie internetowej(tam wszystko jest napisane co trzeba zrobić krok po kroku w wersji niemieckiej lub angielskiej)i można wszystkie dokumenty wysłać pocztą.Studia kosztują rocznie ok.360 euro+14 euro opłata studencka. Acha i chciałam dodać,że mam mieszkanie 2 pokojowe w Wiedniu i chętnie zamieszkam w nim z jakąs współlokatorką,żeby się podzielić kosztami (cena nie będzie wygórowana)więc jeżeli ktoś jest zainteresowany to piszcie na maila [email] ,chętnie poznam osoby studiujące lub chcące studiować w Wiedniu!:)
Hej! Czy aby ta oplata 360 EUR to nie jest semestralna? Bo wydaje mi sie ze tak. W takim wypadku rok kosztuje x 2 ;) Ja rowniez planuje zaczac studia w Wiedniu od X 2006 wiec jesli ktos jest zainteresowany wspolnym wyjazdem to zapraszam na [gg] :]
hej naprwde nie trzeba miec certyfikatu , zeby tam studiowac?rnbardzo chcialbym studiowac w widniu , ale niestety moja dziewczyna slabo zna niemeicki a chcialbym wyjechac wraz z nia.rnnie wiecie czy sa moze jakies kierunku na ktorych zajecia odbywaja sie tylko w jezyku angielskim (np. filologia angielska)?rnpozdrawiam!
Na prawde nie trzeba miec certyfikatu,o ile masz na świadectwie maturalnym bdb lub celujący z niemca,a z nowa maturą to chyba ileś punktów(nie wiem dokładnie jak bo nie zdawalam nowej)tu link do strony uniwersytetu wiedeńskiego gdzie jest o tym napisane http://studieren.univie.ac.at/index.php?id=559 ,tylko podkreślam,że mówię tu o Uni Wien, a nie np.Technische Uniwersitat Wien czy Wirtschafts Uniweristat Wien,jakie tam sa wymogi to nie wiem bo to są inne uczelnie!
upss,chyba odpowiedzialam nie tam gdzie trzeba,no w kazdym razie mam nadzieję,że cos pomogłam:) a o studiowaniu tylko po angielsku nic nie wiem,to się nie wypowiem:P
czesc, rozwazam mozliwosc podjecia dalszych studiow w Wiedniu, ale slyszalam od kogos, ze poziom jest niski, czy tak jest naprawde, czy to tylko plotki? Interesuje mnie dalsza nauka jezyka na kierunku tlumaczeniowym. Skonczylam kolegium nauczycielskie i chyba musze sie wybrac do Wiednia, zeby sie przekonac czy to w ogole dla mnie mozliwe, bo na odpowiedz droga mailowa chyba sie nie doczekam...pozdrawiam
Cześć! Chciałam porozmawiać o studiach we Wiedniu. Czy mogłabym Cie prosić o e-maila lub numer GG? Pozdrawiam, rnEwarnmoj e-mail: [email]
Hej Ludzie:) ja jestem na studiach jezykowych na Uniwersytecie Wiedenskim;) Mysle, ze wlasnie o to wam chodzilo. W razie pytan piszcie prosze do mnie maila, to postaram sie wam [email]
Hej ludzie;) To jeszcze raz ja;) Nie wiem od kogo slyszeliscie, ze poziom jest niski, ale wedlug statystyk, kierunek ten konczy niecale 10 procent, ale ja sama, ani nikt kogo kogo znam, nie znamy zadnego Polaka ( ani zadnej innej osoby), ktora ukonczylaby te studia:) Najlepiej sprobowac samemu i sie po prostu przekonac;) Ja tez mialam takie bezpodstawne obawy na poczatku, ale okazalo sie ganz umgekehrt;) Poziom jest cholernie wysoki, studia sa naprawde ciezkie, ale mam nadzieje, ze dam rade, ze jest mozliwe, aby je ukonczyc. Bede sie w kazdym razie starac:P [email]
A jesli interesuje was, jakie certyfikaty sa przez Uni Wien akceptowane, to wszystko jest napisane na stronie:
http://www.univie.ac.at/translation/faq12.html#02
Oplata za studia wynosi 380 za semestr. Papa:)
Aniu, a czy mogłabyś coś napisać tutaj? myślę, że dużo osób to interesuje, a i tobie będzie łatwiej, niż pisać miliony takich samych maili...
Oczywiscie Asiulek:) Nie wiem tylko, co kogo interesuje:) jesli ktos zada konkretne pytanie, to chetnie odpowiem:)
kochana jesteś :-) mnie by interesowało na przykład, czy są tam jakieś studia podyplomowe lub doktoranckie, ile to kosztuje (jeśli płatne) i jakie są zasady rekrutacji, tzn. czy każdy może tam studiować, czy to zależy od jakichś egzaminów albo średniej z matury...... no i jakie języki tam są? teraz już Cię pewnie nie ma, ale będę wdzięczna, jeśli odpowiesz innym razem,pozdrawiam! (jeśli jakieś moje pytanie już było we wcześniejszych wypowiedziach, to przepraszam, nie czytałam ich)
Czesc Asiulek:) Jest tutaj wszystko. I studia podyplomowe (chociaz w tym sie za dobrze nie orientuje) i doktoranckie. Na kazdych studiach placi sie tyle samo (cena zalezy od Uniwersytetu). Np. na uniwersytecie wiedenskim zarowno na doktoranckich, jak i na kazdych innych placi sie okolo 380 Euro za semestr. Jesli chodzi o zasady rekrutacji to... Zeby zostac przyjetym na studia dzienne, trzeba miec zdana mature, certyfikat znajomosci jezyka niemiekiego, a wszystko przetlumaczone u tlumacza przysieglego. A na doktoranckie suplement do dyplomu itp... Nic nie zalezy od wynikow z matury, ani od tego, co sie zdawalo na maturze:) Wiec nie ma zadnego problemu z dostaniem sie na studia. A jezyki... Niemiecki oczywiscie:) Na niektorych jkieukach jest moze tylko i wylacznie angielski (bo tak slyszalam), ale nie wiem, gdzie nalezaloby tego szukac;) Pozdrawiam!! Papa:)
bardzo Tobie dziękuję za tak szczegółowe i rzetelne informacje!!! nie wiem jak się Tobie odwdzięczę..... pozdrawiam i buziaki !
Naprawde nie ma za co:) Mam nadzieje tylko, ze w jakis sposob pomoglam:) Pozdrawiam i zycze powodzenia!:) Papa:):*
droga aniuuuuuuu;) jestem po kolegium jezykowym i z licencjatem jezyka niemieckiego. Zastanawialam sie nad kontynuowaniem studiow w Wiedniu na kierunku tlumaczenia....myslisz ze to mozliwe? Czy wtedy tez trzeba miec zaswiadczenie o znajomosci jezyka? I jeszcze jedna wazna sprawa...koszty. Poniewaz nie stac mnie na te studia, musialabym dostac stypendium (raczej pewnie malo prawdopodobne) albo znalezc jakas prace... czy to jest wykonalne? Mozna to jakos pogodzic? Czy moze od razu dac sobie spokoj? Bardzo bym Ci byla wdzieczna za odpowiedz, pozdrawiam; [email]
hej

Jest ktoś kto studiuje teraz w Wiedniu??????????????????????????????
no duzo takich ludzi jest:)
a tak powaznie to poszukaj na studivz ale to tylko niemcy beda
no duzo takich ludzi jest:)
a tak powaznie to poszukaj na studivz ale to tylko niemcy beda
widze ze watek juz wiekowy, ale ja bym poprosila o kontakt z kims(mejl, gg )kto studiuje na Uni Wien , wybieram sie tam i mam kilka pytan, bardzo mi zalezy,

Karolina
Witam. Ja prowadze tutaj dwa kierunki jednoczesnie. Jeden na Tu drugi na Uni. Jak cos to pisz na [gg] . Pozdrawiam
Wow, szczerze podziwiam - a da się tak??
Czy ja też mogę zagadać do Ciebie na gg??
oczywiscie ze sie da :D Smialo pisz :d
Pozdrawiam
A co studiujesz? Ja się dostałam na Magisterstudium Deutsch als Fremdsprache. Mogę do Ciebie napisać na gg?
Software & Information Engineering na TU i Informatikmanagement na Uni. Pewnie napisz. Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Pomoc językowa