fil.germańska+fil angielska ?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Chciałabym poznać Waszą opinię na temat dwukierunkowych studiów językowych.Właśnie się na takowe dostałam, bardzo się z tego faktu cieszę ale i martwię! Martwię się tym że nie poradzę sobie z dwoma językami...Jak to jest, jakie macie doświadczenia, czy można efektownie uczyć się dwóch języków na raz?
Boję się że nie będe dobra ani z jednego ani z drugiego, że beda mi się mieszać ... hm
Dodam że jestem bardzo ambitna, niemiecki mam na bardzo wysokim poziomie, angielski na średnim ale nie uczylam się tych języków jednocześnie.
dasz sobie rade, jesli tylko chcesz. ja sam wybieram sie na studia,gdzie nauczane sa 2 jezyki. fakt,ze jezyki z tej samej rodziny moga sie mieszac,np: szwedzki i niemiecki, ale to nie znaczy,ze nie da sie ich opanowac:)))
Sam będę stał przed takim dylematem za rok i już mam obawy. :P Chętnie popatrze, co inni mają do powiedzenia na ten temat.
ja sie wybieram na lingwistyke stosowana w wawie w tym roku, jak juz tam, bede to Wam powiem czy warto ;)
satre na jaki kierunek sie wybierasz??jelsi mozna wiedizec. mowiles powaznie o tym szwedzkim i niemeickim?
kolezanko! ja wybieram sie na fil. szwedzka, gdzie przez caly okres studiow uczy sie drugiego jezyka. na UJ jest to j. niemiecki na UAM j.angielslki lub niemiecki.
Jesli chochi o szwedzki to po 5 latach nauki (3 na UJ) gdy chcesz mowic po szwedzku to przeszkadza ci niemiecki i odwrotnie. oczywiscie sa zalety,bo znajac dobrze niemiecki latwo opanowac szwedzka gramatyke. z tego co wiem to bardzo trudna jest szwedzka wymowa. ja tego jezyka w ogole nie znam,ale zamierzam sie go uczyc.
A ty na co sie wybierasz? moze tez na skandynawistyke?
najlepiej wybierzcie sobie 10 jezykow naraz jak jestescie tacy ambitni, tylko ze pozniej bedzie taki final, ze zadnego nie bedziecie umiec.Nie ma to jak mlodzi optymisci:)))powodzenia!!!
Zanim cos napiszesz to najpierw pomysl, bo nie mozliwe jest zeby ktos konczyl studia jezykowe nie znajac jezyka/ow. I pamietaj,ze ,,wyobraznia jest wazniejsza niz wiedza" Uwierz w siebie pesymistka!
uwazam ze studiowanie dwoch jezykow jednoczesnie to dobre rozwiazanie,oczywiscie trzeba wlozyc w to duzo pracy i byc wytrwalym i cierpliwym:)ale oczywiscie jest to mozliwe i bardzo przydatne w zyciu. tez kiedys myslalam o takich studiach,jednak ostatecznie zdecydowalam ze bede studiowac germanistyke a angielski sprobuje udoskonalic na jakims dobrym kursie.
"Zanim cos napiszesz to najpierw pomysl, bo nie mozliwe jest zeby ktos konczyl studia jezykowe nie znajac jezyka/ow."
hahaha dobre.
uwierz mi jest to mozliwe, niestety coraz czesciej.Wiele osob, ktore koncza studia jezykowe(mowie tez o renomowanych uczelniach) sa cienkie, ze szkoda gadac.
Pedros a zobaczylbys panei germanistki po PWSZ Walbrzych, to dopiero cienizna, juz ja ejstem lepszy (bez przechwalania)
A coś ty taka zgorzkniała jest?Coś ci się w zyciu nie powiodło?To nie znaczy od razu że nam się nie uda!Poza tym mowa o 2 językach,nie o 10.
Tak, jestem optymistką, wierzę w siebie i zamierzam skończyć te studia z bardzo dobrą średnią.
Powiem więcej, zamierzam skończyć jeszcze ekonomię.I co ty na to?
Dzięki wszystkim za opinie, zycze powodzenia!! :) I dużo wytrwałości w dązeniu do swojego celu.
Do "DON PEDROS"
Ludzie o ktorzych mowisz sami sa sobbie winni, bo ja jeszcze nie slyszalem zeby jakas uczelnia (bzw.renomowana)wbila wiedze studentowi do glowy. Jak ktos czuje, ze jest slaby to nie powinien sie po prostu wybierac na studia ,,wielojezykowe,, OWSZEM ja tez znam ludzi, ktorzy prezentuja nie za wysoki poziom, ale hermano czyja to jest wina. Na takich studiach trzeba zakuwac samemu i jesli myslisz, ze jest niemozliwe opanowanie kilku jezykow to jestes w bledzie. Na UMCS na Iberystyce studenci uczyli sie portugalskiego,hiszpanskiego i francuskiego i myslisz,ze jak zdawali egzaminy, "na piekne oczy" A tak szczerze to teraz jeden jezyk to malo.
Ale coz z takim podejsciem to ja nic bym nie zrobil, dlatego zawsze warto sprobowac nawet jesli mi sie do huja nie uda. Ja doloze wszelkich staran a innym zycze madrego i odpowiadajacego wyboru studiow.
Do "DON PEDROS"
Ludzie o ktorzych mowisz sami sa sobbie winni, bo ja jeszcze nie slyszalem zeby jakas uczelnia (bzw.renomowana)wbila wiedze studentowi do glowy. Jak ktos czuje, ze jest slaby to nie powinien sie po prostu wybierac na studia ,,wielojezykowe,, OWSZEM ja tez znam ludzi, ktorzy prezentuja nie za wysoki poziom, ale hermano czyja to jest wina. Na takich studiach trzeba zakuwac samemu i jesli myslisz, ze jest niemozliwe opanowanie kilku jezykow to jestes w bledzie. Na UMCS na Iberystyce studenci uczyli sie portugalskiego,hiszpanskiego i francuskiego i myslisz,ze jak zdawali egzaminy, "na piekne oczy" A tak szczerze to teraz jeden jezyk to malo.
Ale coz z takim podejsciem to ja nic bym nie zrobil, dlatego zawsze warto sprobowac nawet jesli mi sie do huja nie uda. Ja doloze wszelkich staran a innym zycze madrego i odpowiadajacego wyboru studiow.
:-)
ja nie pisalem ze nie mozna.
Tylko nie zgadzam sie ze zdaniem, ze jesli ktos konczy studia jezykowe to oznacza ze go dobrze zna.
co do reszt to sie z Toba w pelni zgadzam...
a i jesli chodzi o ten wyraz wzmacniajacy wypowiedz to "...sprobowac nawet jesli mi sie do CHuja nie uda"
;-)
Do
To dlatego,ze rzadko przeklinam ;)
A tak przy okazji moze cie to zainteresuje =>http://sjp.pwn.pl/slowo.php?co=chuj
ogolnie co do uczenia sie kilku jezykow na raz to ja powiem tak

ja ucze sie trzech (angielski, rosyjski, niemiecki). I nie uwazam, zeby fakt, ze ucze sie ich tylu przeszakadzal mi w czyms. Znam przypadki ludzi ktorzy znaja po osiem jezykow i to wszystkie na zadziwiajaco wysokim poziomie. To nie jest niemozliwe, aczkolwiek trzeba w to wlozyc duzo pracy.

"Mylic sie" jezyki sie myla jesli sie uczy jednego a potem na raz zaczyna sie nastepny, zapominajac o tym dawniejszym. Paralelnie nie sprawia to problemow - przynajmniej u mnie (no ok mam problem z mieszaniem szykow angielskich i niemieckich ale to coraz zradziej juz sie zdarza :)
Eine hochinteressante Seite. Danke! Ich kannte den Begriff übrigens bislang auch nur mit drei Buchstaben.
ich kenn was besseres

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_chuj
das ist ja auch interessant

http://pl.wiktionary.org/wiki/chuj
Ich bin trotzdem hängen geblieben auf der Seite, im Quiz, und was Tolles gefunden... :-)

"Na ojców wyrzekacie, że głupie, a sami ani za grosz pomyślenia nie macie, a jeno jak te dzieci, co jeszcze bałykują, cudze powtarzacie!” (W. S. Reymont, Chłopi)
czyli zdanie bedzie tak:
on mówi po chujowemu
;-)
poprawne jest tylko z ch
wieder was gelernt. Können wir die Seite umbenennen? Szlifuj swoj polski?
Robert ale musisz uwzglednic,ze studia filologiczne z kilkoma jezykami to cos innego niz twoja lingwistyka, bo na fil. jest wiele niepotrzebnych smieci. A co do mylenia to uwierz mi prosze, ze nawet uczac sie paralelnie sprawia to problemy. Tylko u ciebie to wyglada inaczej i dlatego tak myslisz. Angielski nalezy do Germanskich, ale trudno go pomylic. Ale pomysl, np: Norweski i Szwedzki wydaje sie ,ze to latwe, ale sa glupie roznice, chociaz mowiac po szwedzku Norweg Cie swietnie zrozumie. Ba! Niemiecki i Szwedzki, np: Du kannst, Du kan. Moga sie mylic. Zalozmy,ze uczysz sie Hiszpanskiego i Portugalskiego jedziesz do Barcelony,gdzie mowi sie po katalonsku, ktory jest do Hiszpanskiego w ogole nie podobny. Latwiej go skojarzyc z Portugalskim:)) Masz racje,ale wtedy gdy uczysz sie jezykow z roznych rodzin, tak jak u ciebie po czesci :> Rosyjski i Niemiecki.
wenn Du das unbedingt willst
;-)
Roberciq, du Prahlhans :-)
jeg elsker dig ;)

ale ja mysle ze z kazdym kolejnym jezykiem czlowiek nabywa pewnej mozliwosci abstrakcyjnego myslenia potrzebnego do jezykow, latwiej jest mu to rozdzielic. Zamierzam zaczac sie uczyc ukrainskiego albo bulgarskiego w przyszlosci, zobaczymy jak to bedzie kolidowac z moim rosyjskim :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa